Mätningar av mikrovågsstrålning i 5 svenska städer visar farligt höga nivåer

publicerad 14 maj 2021
- Mona Nilsson
Malmö-Centralstation. Foto: Drahomir Posteby Mach. Licen: Unsplash.com
Malmö-Centralstation. Foto: Drahomir Posteby Mach. Licen: Unsplash.com
Malmö Centralstation. Foto: Drahomir Posteby Mach. Licens: Unsplash.com

Mätningar  av mikrovågsstrålning gjordes under de två sista veckorna i april 2021 i Stockholm, Göteborg, Linköping, Örebro och Falun. Nivåerna av mikrovågsstrålning har nått farligt höga nivåer. Allra högst strålning mättes på Sergels Torg i Stockholm: 1 280 000 mikroW/m2.

Inom ramen för ett internationellt samarbetsprojekt genomfördes mätningar i Stockholm, Göteborg, Linköping, Örebro och Falun under de sista två veckorna av april. Initiativtagare är forskaren Magda Havas från Kanada. Mätningarna är genomförda på samma sätt, vid fem gatukorsningar längs en vald större gata i varje stad. Samma mätinstrument har använts: Safe and Sound Pro II.

Här kan Strålskyddsstiftelsen presentera de svenska mätresultaten som gäller maxvärden som anges i mikroW/m2.

Följande högsta nivåer som uppmättes i dem fem städerna var: i Stockholm (Sergels Torg 1 260 000), i Göteborg (731 000), i Falun (535 000), i Örebro (293 000) och i Linköping (206 000).

Forskning har redovisat att hälsorisker vid långvarig exponering uppkommer från och med 100 mikroW/m2. Forskare och läkare rekommenderar att människor inte ska utsättas för nivåer över 10-100 mikroW/m2 (beroende på vilken teknik som används, dvs WiFi,  3G, 4G etc).  Strålskyddsstiftelsen rekommenderar därför ett värde på 10 mikroW/m2.

I dag exponeras människor för en kombination av mikrovågsstrålning från bland annat 3G, 4G, 5G. Dessutom tillkommer exponering för WiFi, flygradar, elmätare med mera.

Följande fakta gäller när det gäller det vetenskapliga kunskapsläget om exponering för de uppmätta nivåerna av strålning från basstationer för 3G, 4G och 5G i mätningen:

  1. Det finns ingen forskning som visar att det inte medför hälsorisker att helkroppsexponera människor långvarigt för maxnivåer mellan 10 000 mikroW/m2 och 10 000 000 mikroW/m2 (från WiFi, 2G, 3G, 4G eller 5G).
  2. Det finns ingen forskning som studerat effekter av långvarig och samtidig exponering för  3G, 4G, 5G vid de maxnivåer som nu uppmätts.
  3. Det finns inte ens laboratorieforskning som på djur studerat effekterna av långvarig exponering för kombinationen av 3G, 4G, 5G vid de maxnivåer som nu uppmätts.
  4. Det finns ingen forskning som visar att långvarig helkroppsexponering för 2G, 3G, 4G, 5G, var för sig, vid dessa uppmätta maxnivåer inte medför skadliga hälsoeffekter.
  5. Det finns ingen forskning överhuvudtaget på effekter av 5G.
  6. Det finns endast drygt tio studier på effekter av 4G, men ingen har studerat effekter av långvarig exponering. Av dessa visar majoriteten skadliga  effekter.
  7. Över 15 studier visar att de som bor inom 300-500 meter från mobilmaster eller basstationer och exponeras för betydligt lägre nivåer än de som nu uppmätts, löper ökad risk för mikrovågssyndromet eller cancer. En studie visar ökad risk för ALS. Från och med 100 mikroW/m2 har skadlig hälsopåverkan observerats.
  8. Strålsäkerhetsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten påstår att det går bra att långvarigt helkroppsexponera människor för nivåer som uppgår till 10 000 000 mikroW/m2 som medelvärde över 6 minuter, vilket innebär att strålningen tillfälligt tillåts vara långt högre (maxvärdet).

När Strålskyddsstiftelsen har begärt att Strålsäkerhetsmyndigheten ska redovisa den forskning som visar att det inte föreligger hälsorisker med att exponera människor långvarigt för strålning från basstationer vid nivåer som människor som bor nära basstationer kan utsättas för blir alltid svaret svepande och undvikande att det aldrig går att bevisa att något är ofarligt. Svar på frågan om vilka studier som de facto visat att närboende till mobilbasstationer eller mobilmaster inte utsätts för hälsorisker kan se ut så här:

“Det är i princip omöjligt att visa att något är ofarligt, sådana studier finns alltså inte.”

Läs hela artikeln och se mätresultaten

Text: Mona Nilsson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq