Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Georg Lagerberg (MPRT) förstör det demokratiska samtalet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 augusti 2021
- Torbjörn Sassersson
Georg Lagerberg på MPRT (foto: SVT Play) och Torbjörn Sassersson (selfie)
Georg Lagerberg på MPRT

Frilansaren Robert Rosenkvist intervjuade Georg Lagerberg på MPRT för att vi bättre ska förstå hur handläggare på MPRT och medienämnden resonerar kring NewsVoice.

Lagerberg anser att vi medvetet vilseleder läsarna och publicerar “kvack” samt är en del av Kremls narrativ. Vi förstör även det demokratiska samtalet samt ingjuter tvivel i samhället, anser Lagerberg. Han hänvisar till EU vs Disinfo, en del av EU:s insatsstyrka mot Ryssland.

Text, video och analys: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 06:36 | Intervju: Robert Rosenkvist

Georg Lagerberg säger att om en mycket stor del av en publikation, vilseleder, lobbar för “kvack” eller är en del av “antivaccinationsdebatten” då har en tidning passerat gränsen för rätten att få mediestöd, enligt MPRT:s tolkning av förordningen.

“Om hela, allt går ut på att bara försöka slå … vad ska man säga, slå, skapa osäkerhet, skapa någon sorts, dra ner den samhälleliga tilliten och förstöra det demokratiska samtalet då kanske man kan vara där [i tassemarkerna], men igen vi har bara stött på ett medium som träffas av den här bestämmelsen överhuvudtaget och det är ju känt att det var mediet NewsVoice som ligger så långt ut.” – Lagerberg

Georg Lagerberg säger därpå att SwebbTV låg på gränsen för avslag, men att den kanalen ändå innehåller annat material, än vad NewsVoice publicerat. Han säger även att MPRT faktiskt ger stöd åt medier som ligger mycket långt ut både på vänster- och högerkanten. Lagerberg säger att MPRT inte ens har åsikter om en tidning skriver invandringskritiska artiklar eller publicerar enstaka artiklar om elektrosmog, antivaccination eller elallergi.

Lagerberg återkommer flera gånger till uppfattningen att NewsVoice innehåller väldigt mycket material långt ut i “tassemarkerna”:

“…om hur man ska bota cancer med te och så vidare, lägger man på tillräckligt så många sådana som då faktiskt kan skapa tydliga skador, det är ju faktiskt så…, att jag menar…, börjar folk…, nä-men du förstår…, jag menar då hamnar man någonstans där…” – Lagerberg

Tidigare slog Lagerberg ned på att NewsVoice skrivit om forskning på gurkmeja mot cancer, trots att andra tidningar skrev om exakt samma ämne. Nu är det te mot cancer som är problemet. Vi har publicerat en artikel om te mot cancer precis som SvD och Sveriges Radio.

Lagerberg är personen som står bakom två avslag för NewsVoice, dels för mediestödet 2020 och dels för innovationsstödet 2021, båda stöden ges ut av MPRT.

Läs mer: Mediaclownen Georg Lagerberg spökar på MPRT igen

Robert Rosenkvist frågar om MPRT försöker ta ansvar för konsekvenserna av vad människor läser. Lagerberg svarar att MPRT ska titta på medier i sin helhet och att det bara fanns ett medium (NewsVoice) som drabbas av de här “bestämmelserna”.

Svaret verkar vara “ja”:

“…materialet övergår till att vara någon sorts fiktion och när det övergår till fiktion ja då är det inga nyheter och det är inget redaktionellt material av hög kvalitet”. – Lagerberg

Georg Lagerberg “kan se direkt” vad som är sant och falsk

Rosenkvist frågar då vem det är på MPRT som avgör vad som är vetenskap eller fiktion i innehållet. Lagerberg svarar att han och hans kollegor tycker att de “kan se direkt” vad som är ovetenskapligt eller fiktion. Lagerberg betonar sedan återigen att det bara fanns ett enda medium där de kunde se direkt att innehållet var ovetenskapligt eller fiktion och det var NewsVoice som var “så långt ut i tassemarkerna” och det var uppenbart för honom och handläggarna.

Georg Lagerbergs felsägning om “EU Disinfo

Rosenkvist ber Lagerberg förklara vad han menar desinformation och Lagerberg svarar att det då handlar om ett innehåll “där man medvetet så att säga vilseleder kring frågor”.

Rosenkvist frågar: “Har ni gjort en utredning då som visar att NewsVoice medvetet har vilselett”:

“Vi har googlat ett antal artiklar och vi har tittat på ett antal artiklar och vi har också tittat på ett antal artiklar mot, vad som är, EU har ju en sida som EU Disinfo till exempel, det kan man titta på. Man kan titta på vad som ändå är en normal uppfattning i de flesta frågor i både vetenskapslägren [och] när det gäller hälso- och sjukvårdsfrågor eller annat sån’t…”.

“Ja, vi bedömer att vi gjort det och vi har dragit inför nämnden ett mycket stort antal exempel på vad vi har bedömt … och sedan kan man nu också, vi har tittat på ett antal nummer och efter det har nämnden bedömt att, jo, det är nog så”.

Lagerberg hänvisar till “EU Disinfo”, en freudiansk felsägning eftersom sajten egentligen heter EU vs Disinfo.

Faktiskt.se och Faktiskt.eu - Montage: NewsVoice.se
Faktiskt.se och Faktiskt.eu – Montage: NewsVoice.se

Frågan är vad EU vs Disinfo egentligen påstått om NewsVoice. EU vs Disinfo beskrivs som ett flaggskepp (en militär term) och en del av EU:s strategiska insatsstyrka (task force) mot Ryssland.

“EUvsDisinfo is the flagship project of the European External Action Service’s East StratCom Task Force.” – euvsdisinfo.eu

“The Task Force was set up to address Russia’s ongoing disinformation campaigns.”eeas.europa.eu

På deras sajt EU vs Disinfo skriver insatsstyrkan år 2018 i artikeln “A Fake Fact Checker – Again” följande:

East Stratcom om Faktiskt.eu - Skärmdump
East Stratcom (EU vs Disinfo) om Faktiskt.eu och NewsVoice.

“Last week, five Swedish publishers started a common fact-checking initiative, with the aim to reveal the spread of constructed and invented news, in order to contribute to an open, inclusive and fact-based public debate. The site is called faktiskt.se. But even before the site was launched, a very similar site, with the same name and almost the same visual identity appeared, as pointed out by Swedish journalist Patrik Oksanen.

The copycat site states it is a reaction [to] the original fact-checking site, calling the cooperation between the established publishers a ‘Ministry of Truth’- a term often used in the disinformation sphere to discredit fact-checkers and actors working against disinformation. But that is not the only tell-tale sign of something fishy going on. The copycat site claims to be a cooperation between “Swedish media” and “experts” without any further information about who those experts or media might be. The site was started by NewsVoice, a site known for spreading pro-Kremlin disinformation narratives as well as conspiracy theories about vaccines, and Nya Dagbladet, a site claiming to be a news site that runs a campaign for “ethnic rights” of Nordic people.”

Eftersom detta är den enda artikeln om NewsVoice som existerar på sajten EU vs Disinfo så vet vi vilken artikel Georg Lagerberg har läst. I artikeln anklagas NewsVoice och Nya Dagbladet för att under fullt demokratiska och pressfria omständigheter ha startat sajten Faktiskt.eu som ett svar på de svenska etablissemangsmediernas faktacheck-sajt Faktiskt.se. Naturligtvis gjorde vi det med en nypa salt och mycket humor, men i infokriget mot Ryssland finns ingen humor och ingen självdistans.

“EU Disinfo” desinformerar i sin artikel läsarna att NewsVoice är en sajt som ägnar sig åt: “spreading pro-Kremlin disinformation narratives”, att vi med andra ord är en inhemsk del av Rysslands informationskrig mot Väst.

Vi är inte det. Vårt tankebrott är att vi i vår nyhetsrapporterting översatt eller återgivit vad den ryska kanalen RT.com skrivit, precis som vi återgivit vad BBC, Aljazeera, Le Monde eller CNN publicerat.

NATO-lobbyisten Patrik Oksanen…

Patrik Oksanen och Mikael Tofvesson (MSB). Foto: Expressen.se, "MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande"
Patrik Oksanen och Mikael Tofvesson (MSB). Foto: Expressen.se, “MSB: ”Hela samhället står till Kremls förfogande”

Källan till “EU Disinfo” är bland annat policyskribenten Patrik Oksanen, du vet han som i smyg, utan att meddela oss eller ställa faktakontrollfrågor, skriver hitte-på-artiklar om NewsVoice i Mittmedia.

Georg Lagerberg befäster med ledning av EU vs Disinfo och NATO-lobbyisten Patrik Oksanen i intervjun med Rosenkvist, att myndigheten har bedömt att NewsVoice medvetet vilseleder läsarna och man antyder även att NewsVoice i något avseende är affilierad med Kreml. Självklart ska NewsVoice därför inte ha mediestöd. Svenska staten via MPRT kunde lika gärna ha skickat pengarna direkt till ryska staten, men så tänker endast en vilseledd  konspirationsteoretiker som Oksanen eller Lagerberg.

I övrigt har Lagerberg googlat lite och selektivt läst lite här och där när han försökte bedöma NewsVoice.

I sammanhanget bör närmnas att NewsVoice avslöjat både vilka det var som sågade ner mobilmasterna 2014 och att ryska agenter lyckats infiltrera svenska Försvarsmakten via rekryteringsbyråer. Vi gjorde det i vår nyhetsrapportering av stort allmänt intresse. Vi publicerade till och med 2017 en artikel skriven av EU vs Disinfo: “Three things you should know about RT and Sputnik”. Betyder det att NewsVoice är en del av det västliga narrativet mot Ryssland? Nej, vi publicerade deras artikel för att få en debatt.

Georg Lagerberg: en opinionskrönika får  – kanske – ta ut svängarna lite

Robert Rosenkvist frågar om en tidning måste stå till svars för om en debattör i opinionsartikel medvetet vilseleder.

Lagerberg säger då att: “i en opinionskrönika där får man ju alltid vara lite, ja, där får man kanske ta ut svängarna lite mer…”.

Sammanfattningsvis säger Lagerberg att NewsVoice faller utifrån två kriterier, dels att NewsVoice fokuserar för mycket på vad MPRT anser är desinformation och därmed faller även NewsVoice såsom ett allmänt nyhetsmedium kvantitativt.

En allmän nyhetstidning som vill ha stöd får inte fylla ett vacuum genom att publicera ej annars rapporterade nyheter och oönskad debatt

Robert Rosenkvist påpekar att ett medium (som NewsVoice) vill komplettera resterande medier i medielandskapet för att på så vis fylla ett tomrum av nyheter och debatt som etablissemangsmedierna inte ger utrymme för. Borde inte ett sådant medium få mediestöd?

“Nej, så är det ju. Du kan inte vara för specialiserad därför att, vi har att man ska ha en bredd av ämnen och bredd av perspektiv och så vidare, så att det ligger i, det är också kriterier som finns i båda våra förordningar…” – Lagerberg

Här sviker Lagerbergs logik. En tidning kan ju fortfarande ha en stor bredd i både sina debatter och nyhetsartiklar om allt det som etablissemangsmedier väljer att utesluta!

I slutet av intervjun jämförs NewsVoice med så kallade högerextrema tidningar som faktiskt fått mediestöd. Lagerberg säger att NewsVoice ligger en bra bit från dem gällande nyhetsbredd. NewsVoice anses alltså, enligt mediestödsnämnden och MPRT, befinna sig allra längst ut på en skala av ogillade tidningar, till och med bortom högerextrema tidningar, trots att NewsVoice inte ens är extremhögerpolitisk till sin natur. Det egentliga tankebrottet är att en tidning inte får ge för mycket utrymme åt att undersöka eller låta debattera besvärande nationell eller internationell korruption.

Trots detta hävdar Georg Lagerberg att det är fritt fram att publicera artiklar och diskutera konspirationer och samtidigt få mediestöd, men att det inte bara får handla om sån’t.

Undertecknad som samtalat med en PR-konsult som arbetar på toppnivåer säger att NewsVoice förmodligen inte kan få ett bättre betyg om man är ute efter fakta, nyheter och en fri och upplysande debatt.

NewsVoice har skickat in en ansökan för redaktionsstöd även 2021, en ansökan som måste kompletteras. Det blir nu helt meningslöst. Georg Lagerberg har undanhållit NewsVoice stöd för runt en halv miljon kronor och att söka dessa stöd (hittills 3 gånger) har kostat NewsVoice cirka 50,000 kr i konsultarvoden, revisorskostnader och egen arbetstid.

Med medie- och utvecklingsstöd hade NewsVoice kunnat bredda och fördjupa det redaktionella innehållet. Vi hade kunnat anlita flera skribenter, men det har Georg Lagrberg satt effektivt stopp för genom att vilseleda medienämnden. Lagerberg har därmed förhindrat det svenska medielandskapet att berikas med ett bredare och djupare NewsVoice eftersom i Lagerbergs värld ska alla tidningar anspassas efter hans personliga tolkning av förordningarna.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq