Examine “EU vs Disinfo” and “Three things you should know about RT and Sputnik”

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 12 september 2017
- NewsVoice redaktion
EEAS, SEAE Head Quarters - Image: Google Maps
EEAS, SEAE Head Quarters - Image: Google Maps
European External Action Service East Stratcom Task Force (EEAS) Head Quarters – Image: Google Maps

The psychological warfare organization East Stratcom Task Force announced on September 11 2017 they launched their new website called EU vs Disinfo. The current top story is “Three things you should know about RT and Sputnik”. NewsVoice decided to republish the article but with one important change, the comments field is open for debate. Is EU vs Disinfo correct in its assessments? Is the opinion accurate that: “The period of impartial journalism is over. Objectivity is a myth” as expressed by Dmitry Kiselyov? 

NewsVoice is a news media channel trying to protect and profess independent journalism, freedom of thought, and standalone analysis. – Torbjorn Sassersson, editor

The article by an anonymous writer at EUvsdisinfo.eu follows below.

EU vs Disinfo: Three things you should know about RT and Sputnik

RT (Russia Today) and Sputnik are the two foreign language flagships of Russia’s campaign to influence international public opinion. Both outlets present themselves as media that provide alternative views to the mainstream in international news reporting. However, before accepting this premise, three fundamental differences between these outlets and what is normally perceived as independent journalism should be kept in mind.

1. They are not independent

2. They do not want to be impartial

 • “The period of impartial journalism is over. Objectivity is a myth”, the CEO and editor-in-chief Dmitry Kiselyov told Sputnik’s editorial staff after a reorganisation of the media house to which Sputnik belongs;
 • The management of both RT and Sputnik receive weekly instructions from the Kremlin. These instructions include guidelines on political narratives, what should be covered and whom the outlets should not talk about.

3. They produce fake news to promote political objectives

 • The independent media watchdog in the UK, Ofcom, has on 15 occasions expressed criticism of RT for, among other problems, “materially misleading” output;
 • RT has for example been instrumental in creating the smokescreen of disinformation, with which the Russian authorities seek to cover up the facts about the downing of Malaysian Airlines Flight MH17 over Eastern Ukraine with this article as just one of many examples.
 • For other examples of disinformation produced and promoted by RT and Sputnik, see the links below.

Are RT and Sputnik really media?

French President Emmanuel Macron says no: “Russia Today and Sputnik did not behave as media organizations and journalists, but as agencies of influence and propaganda, lying propaganda – no more, no less,” so he told journalists at his joint press conference with President Putin in Versailles on 29 May 2017.

Russian authorities themselves have called the media they control a “weapon” and have described their media role as “like we’re at war”.

If you want to read more about RT and Sputnik, here are some recommendations from international media and from the analysis produced by East Stratcom over the last two years:

Examples of disinformation spread by RT and Sputnik:

This article includes a list with examples of disinformation produced or promoted by RT: Inside RT’s world of alternative news.

A list of disinformation produced or promoted by Sputnik can be found in this article: Sputnik’s short-lived presence in the Slovak press agency.

Whistleblower testimonials:

Some former RT whistleblowers have provided testimonials that are useful for understanding the work of these otherwise secretive organizations: What is it like to work for the Kremlin’s propaganda media?

A German journalist, Martin Schlak, went undercover in RT’s German-language newsroom. Here is what he found out: Undercover among Russia Today: Epilogue of the spy.

How does the Kremlin exercise its media control?

The guidelines issued by the Kremlin are called “temniks” in Russian journalistic professional jargon. This story presents an example of how they are used: Temnik – the Kremlin’s route to media control.

“The yellow telephones” are hotlines between the chief editors in leading Russian media and the Kremlin, ensuring the Kremlin’s control over-reporting: How the Kremlin and the Media Ended Up in Bed Together. RT’s chief editor admits she has it on her desk “to discuss secret things” with the Kremlin.

Usually the Kremlin’s instructions to media are held in oral form. But sometimes editors print and distribute them: “We don’t promote the English Queen’s anniversary!!!”.

RT itself acknowledges that it has something to hide: Why else would employees face a $50,000 fine for talking about their work at RT? Welcome to The Machine: Inside the Secretive World of RT.

RT sometimes presents itself not as RT

RT has branched out with a series of projects that avoid being associated with Russia Today. One of them is In The Now: RT goes undercover as In The Now.

Another tactic used by RT is to try to turn tables and claim that it is other media, not RT, that produce disinformation. One example is RT’s so-called “FakeCheck” project: KT – Kremlin Today.

By an anonymous writer at EUvsdisinfo.eu

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • @Markus
  Utmärkt kommentar.
  Beträffande huruvida politiken styrs av journalister, så tror jag – för att ta det ytterligare ett steg – att journalisterna styrs. De matas med information som de är tvungna att förmedla, i stort sett utan att tillåtas någon egen kreativitet. Journalistyrket håller på att fasas ut, till förmån för s.k. “kommunikatörer”.
  Jag vet inte varifrån denna styrning kommer. Nyhetsbyråerna?

 • Den här artikeln var ju bara tramsig. Man kan ju börja med att East Stratcom är källan, som i sig är en välfinansierad, västorienterad propagandacentral.
  De talar om att RT “maskerar sig” som In the now. Alla som har följt RT vet att In the now har varit ett populärt program på kanalen ifråga, lett av Anissa Nouai, och är alltså ingen “maskering”. Då kan man ju tala om maskering när Dagens Nyheter uttalar sig i stället för Expressen…
  RT är delvis, men inte helt finansierad av ryska staten. Att de tar direkta order från Kreml är inget annat än skrattretande. Jag undrar om Larry King upplever att han tar order från Kreml.

  Som Anissa sa i en intervju/debatt med Amanour så har RT ett ryskt perspektiv, vilket är logiskt eftersom de ständigt attackeras.
  Att tala om ryska medier som “vapen” är något jag ofta hör från västliga institutioner.

  Det finns dock statlig styrning av RT och Sputnik, vilket man även kan se i västliga länder. Sedan äger storföretag stora delar av våra medier. Bonnier och Schibstedt äger runt hälften av Sveriges media. Sedan har ryska folket röstat fram Putin som sedan har viss kontroll över Rysslands medier. Vem har röstat fram Bonnier och Schibstedt?
  I Ryssland kan man därtill se flera perspektiv i avgörande frågor. I svensk MSM tillåts inte en linje som är prorysk.

  Man brukar sedan säga att i Sverige bestämmer inte politiker över journalister. Det finns dock tecken på att politiken styrs av journalister, då vi har agendasättande journalistik. Drev genomfördes mot Juholt och nu senast AKB, och de entledigades. Wolodarski sa “Tala tydligt till Vladimir Putin, Stefan Löfvén”. Vilken linje gentemot Ryssland som statsministern tog har tydliggjorts inte minst i och med Aurora 17.

  Jag håller med om att västliga medier har fått panik i och med att medier som RT och Sputnik har visat för omvärlden att det är i Väst som man sysslar med så kallade “fake news”.

 • Torbjörn, givetvis är det ointressant att läsa om rysk inrikespolitik i RT och Sputnik, av naturliga skäl, lika lite som SVT ger sig på eliten och de verkliga problemen i Sverige så gör inte dessa två ryska media detta av samma skäl dvs ägarbilden. Är man intresserad av rysk inrikespolitik finns det mängder av kritiska media i Ryssland som inte alls är lika PK som svenska media och kallar verkligen en spade för spade.

 • Tack för era kommentarer. Jag har inte mycket att tillägga mer än att det är tydligt att MSM-hatet mot RT är i sig propaganda, även om man inte gillar RT, ser de flesta det med handen på hjärtat. Det jag uppskattar med RT är västkritiken. Jag läser inte RT för att jag är intresserad av Rysslands inrikespolitik. RT är som en second opinion om Väst och många inom etablissemanget i Väst klarar inte av att se sin egen spegelbild i RT.

 • Jag håller med Benny, men det är inte bara på internet RT finns också som TV kanal på Viasat som jag tittar på varje dag. Alla ni som har Viasat kolla upp så att ni kan titta på TV och se alla dessa nyheter som svenska media inte visar eller skriver om. Eller om de gör det då vinklar de för amerikansk fördel.

 • Sputnik och RT är inte desinformation. Om man tar statligt ägande som måttstock är SVT i samma kategori. Självfallet finns det saker man inte nämner och man är mer fokuserad på omvärlden än Rysslands interna angelägenheter, av förklarliga skäl. Samma skäl som förklarar varför Ryssland inte är en full demokrati, vilket vi inte heller är, men friare än vad många tror.

  Genom att följa deras rapportering, svensk msm, ny media och andra alternativa källor på samma gång får man en bredare och djupare syn på världens skeenden. Man blir per automatik mer öppen än den som enbart följer msm, som ofta har en given och naiv föreställning som bekräftar deras världsbild. Blir tryggast så.

  Det är min uppfattning att RT och Sputnik ligger närmare sanningen än msm även om det finns undantag. Skulle de inte göra det vore de ett lätt offer. Jag misstänker att de har en Truth Policy. De vet att just därför får de en allt större publik. Människor känner på sig vad som är sant och falsk.

  NewsVoice läsare är oftast välinformerade och skulle enkelt kunna visa och jämföra fakta för att visa på vem som står för desinformation mellan dessa två exempel och msm men det vågar inte journalister och redaktörer inom msm, svenska politiker, MSB, FOI eller East Stratcom Task Force. Det är talande.

 • Ska man läsa riktiga nyheter om vad som händer i världen så är det Sputnik och RT som gäller. Torr tråkig faktabaserad nyhetsförmedling som den borde vara i stället för den som västliga MSM hänger sig åt dvs spekulationer, vinklade reportage, utelämnande av viktiga fakta, ibland rena lögner m.m. Visst har Sputnik och RT också artiklar som ibland hänger sig åt spekulationer m.m men det är oftast oberoende skribenter och det framkommer tydligt att det är skribentens personliga åsikter som framställs. Och det är väl RT:s och Sputniks snabbt ökande popularitet som satt eld i baken på propagandamakarna på MSM i väst. Här gäller det att mota “olle i grind” så att folk inte får reda på vad som verkligen händer det är därför som initiativ som detta poppar upp. MSM vill naturligtvis ha ensamrätt på att bestämma för vad folk ska läsa och därför bekämpar man alternativ med näbbar och klor.

 • Den som ser på SVT och läser de större dagstidningarna är desinformerad.
  Släng hellre TV:n och använd tidningarna till det de bäst passar till: som dasspapper eller att elda med!

 • Kan inte annat än att instämma i det Lars Bern uttrycker i sin kommentar.
  Dessutom verkar det också förhålla sig som att svenska MSM så gott som aldrig, såvitt jag vet, tar ansvar för någon form att snedvinklad eller påhittad nyhet.
  Det verkar som om de betraktar sig som ofelbara medans dessa de smutskastar i sina s k nyheter beskrivs som hin håle själv eller åtminstone som släktingar till denne!
  De västliga nyhetsorgan som backar upp sina regeringar vilka ägnar sig åt, så gott som odelade, sympatier för en ständigt krigsförande nation som otvetydigt styrs av intressen som inte sammanfaller med de som mannen på gatan har, dessa nyhetsorgan kan omöjligen ingjuta förtroende i mig.

 • När jag under senare år hittat ostridig desinformation och fake news i MSM har det varit publicerat i västliga MSM. Svenska medier som SvD, DN, SVT m.fl. har nästan dagligen starkt agendasättande nyhetsförmedling ofta kryddad med ren desinformation. De ständiga anklagelserna mot ryska medier som artikeln är ett exempel på åtföljs vad jag upplevt aldrig av faktiskt bevisade exempel på fake news. Jag har på sociala medier vid flera tillfällen efterlyst sådana exempel, men förgäves. Kanske någon kan ge det här?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *