Ryska spionaget mot Sverige – Agenter rekryteras via bemanningsföretag – försvarshemligheter läcker

20
1058

Kvinna-intervju-arbetsplats-Crestock

SAAB INSIDER: “Följande debattinlägg handlar om spionaget mot Sverige. Ryska agenter har de senaste åren blivit mer aggressiva. Det hänger ihop med Rysslands militära upprustning och att rysk underrättelsetjänst samlar in så mycket information som möjligt om svenska försvaret och industrin.”


Så inleder en för läsarna anonym källa sitt handskrivna brev till NewsVoice. Personen har arbetat bla med det svenska flygvapnet JAS 39 Gripens förmåga att klara missilattacker från ryska “multirole fighter” SU-35. Undertecknad träffade personen våren 2014 och vi kom överens om att en debattartikel skulle publiceras. 

Syftet är att väcka debatt om det svenska försvarets sårbarhet vid rekrytering av personal till positioner som är försvarsmässigt känsliga.

Det intrikata är att ryska agenter tycks lura svenska rekryteringsföretag med falska meriter. Referenspersonerna är även de falska. Bemanningsbolaget “säljer” sedan in sina kandidater till känsliga positioner inom svensk försvarsindustri ovetandes om att de bidrar till det ryska spionaget [red anm].

Brevet fortsätter nedan. / Torbjörn Sassersson, redaktör


Det är naturligtvis fritt fram för alla som läser detta att bilda sig en egen uppfattning, textförfattaren har skrivit allt efter egna upplevelser efter 47 års anställning inom företagen AGA, Bofors, Celsius och Saab.

I. Underrättelsetjänstens målsättning med spionaget mot Sverige

Den som läser detta kommer säkert att tänka att textförfattaren lider av en påtaglig “ryss-skräck”. Det är inte så konstigt i så fall efter 47 års arbete i försvarsindustrin under det kalla kriget.

I Sverige har debatten om försvaret handlat mest om saknade pengar till flygvapnet med nedlagda flygflottiljer som följd. Det som saknats i debatten är talet om den “smutsiga verksamhet” som förekommer där Ryssland och Sverige kämpar om att få övertaget i frågan om information från respektive länders underrättelsetjänster, beträffande utvecklingen av stridsflygplanen Mig-29, Su-35 och Jas 39 Gripen.

Det kan vara ovärderligt för Ryssland att få information om t.ex. radarvarnaren i Jas 39 gripen. Om Ryska flygplanstillverkare får upplysningar via underrättelsetjänsten t.ex. varnarens frekvensband, kan ryska flygplanstillverkare anpassa Mig-29 och SU-35 efter detta, att de ryska stridsflygplanen inte kommer att synas på Gripens radarvarnare och motmedel som flares och chaff inte fälls ut mot ryska missiler.

II. Vilka personer rekryteras till agenter?

Agenter snärjs in av underrättelsetjänsten i respektive länder. Kan mutas med dyra middagar, erbjudande av pengar, lägenheter eller liknande förmåner. Ersättningen står i proportion till den information som lämnas. Enligt min erfarenhet består den ryska underrättelsetjänsten av ett nätverk av agenter, kan vara tekniker som jobbar inom försvarsindustrin, som börjat på bemanningsföretag och sedan fått fast anställning inom företaget och har kringgått säkerhetskontroller p.g.a. bristande rutiner hos företagets säkerhetsavdelning. I vissa fall finns inblandning av prostituerade som ser en möjlighet att tjäna pengar även på spionage.

E4-Baren Hägersten

E4-Baren, Hägersten, Sthlm

Min erfarenhet av detta kommer från en rysk kvinna på min avdelning, som ingick i ett nätverk av ryska lyxprostituerade som hyrde en lägenhet på en gata mitt emot E4-Baren. De var mycket smarta och utnyttjade källargångar för att komma mellan lägenheterna, och det utnyttjades också av ryska män som kom i flygtaxi från Arlanda. De syntes aldrig ute på gatan. En kvinna hade en skönhetssalong på Östermalm, men flyttade runt på olika gator på Östermalm och köpte lägenheter på Linnégatan och Storgatan, då hon tydligen snabbt tjänade ihop till mångmiljonbelopp. Man frågar sig, var befann sig Säpos spanare? Jag anser de flesta hade koppling till rysk underrättelsetjänst.

III. Ryska agenter inom försvarsindustrin

Det blir en dragkamp mellan rysk underrättelsetjänst och kontraspionaget i Sverige. Jag har personligen fått uppleva en historia som tydligt visar att ryska agenter är mycket aktiva att få fram information om Jas 39 gripens prestanda, speciellt nu efter Putins upprustning av det ryska flygvapnet.

Jag gick i pension 2008. Det sista året fick jag i uppgifter att av produktionschefen att lära upp en efterträdare, det blev en rysk kvinna från Moskva, som emigrerat till Sverige av okänd anledning. Det visade sig sedan att hon inte hade de grundläggande kunskaperna i elektronik. Efter en utredning som jag gjorde hade hon i Moskva jobbet som thai-massös, under perestrojkan.

Hon fick efter hand tillgång till alltmer hemligt material. Min uppfattning var att hon hade koppling till rysk underrättelsetjänst. Jag frågade då chefen om hon genomgått en säkerhetskontroll, men svaret blev nej. Jag beslöt då att tipsa Säpo och blev kallad till Säpo. Vid utfrågningen framkom att säpoagentens huvuduppgift var att spana på terrorister och hade flyttats från spionavdelningen till terroristavdelningen p.g.a. resursbrist inom Säpo.

Efter några veckor ringde en kvinna från Saabs säkerhetsavdelning och meddelande att Säpo lagt ned utredningen p.g.a. resursbrist. Saab ville då att jag skulle överta utredningen, men jag avböjde eftersom jag var pensionär och slutat på Saab.

IV. Åtgärder som kan förhindra att hemlig information hämtas från försvarsindustrin

Borde inte kontraspionaget i Sverige få större befogenheter, alternativt att Säpo får större resurser att utreda spionage? Jag är nu med i mitt gamla företags pensionärsklubb. Men efter mitt besök hos Säpo har företaget monterat kodlås på många dörrar och kan via elektroniska nycklar styra vilka personer som ska ha tillträde till rummen.

På IT-sidan har nätverken delats upp på olika nätverk, röda nätet (det hemliga) gul – övrigt nät. Men kan det förhindra spionaget inom försvarsindustrin är nog ytterst tveksamt. Enligt säpoagenten som utfrågade mig sade hon att den här ryska kvinnan aldrig skulle ha anställts på Saab.

Text: Tidigare anställd på Saab

Jas 39 Gripen
Foto på JAS 39 Gripen: Saab Group

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
20 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ivan Björn
9 augusti 2014 kl 11:35

På den höga toppnivå är ALLA VÄNNER. Det finns inga fiender. Till den breda allmänheten ger man en bild av fiender och behov av att skydda sig med omfattande övervakningssystem mot “terrorister” och behov av upprustning. Den enda trovärdiga förklaring är att makten är enbart intresserad av att skydda sina lögner och det genom att spionera på den breda folkmassan och hålla den i rädsla om hot. På den höga nivå är man vänner och anställer och släpper in varandra i så kallade “hemligheter” (Jag har i åtanke sista uppdrags granskning om spionage på den breda allmänheten)
Paradox: Att utreda säkerhet inom det militära är tydligen inte så viktig 🙂 = till det finns det inga resurser :)))))

Bengt Larsson
Bengt Larsson
Gäst
9 augusti 2014 kl 12:28

Amerikanarna behöver inte bedriva spionage. Det räcker med att de ringer till Carl Bildt så får de reda på allt.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Bengt Larsson
9 augusti 2014 kl 15:55

Precis! Du hann före mig med den kommentaren! 😉

Kenneth Johansson
Kenneth Johansson
Gäst
9 augusti 2014 kl 15:34

Hotet är inte Ryssland och har aldrig varit. Det stora hotet är eliten från USA och England och har alltid varit så. Låt Ryssland vara i fred. USA håller ju på att kriga sönder hela världen.

orolig svensk
orolig svensk
Gäst
Reply to  Kenneth Johansson
11 augusti 2014 kl 11:13

1. Sverige har legat i många krig med Ryssland, självklart har de varit ett hot!

2. Ryssland har existerat längre än USA. Ryssland är ett grannland som inte alls rimmar väl med våra väståsikter där mänskliga värden är höga. De har enorma skillnader mellan fattiga och rika. De spenderar mer på sin krigsmakt än England. De har ett gangstersystem när det kommer till politiken. Putin vill ha tillbaka Sovjet och är en gammal KGB-agent. Innovation händer inte i Ryssland och de smartaste flyr till Väst där de kan skapa något. De stänger ner fri media.

3. Vi låter faktiskt Ryssland vara i fred; varför skulle vi bry oss om dem så länge de inte försöker destabilisera vår närhet? Att kriga med dem över olja är inte värt; Ryssland är världens största land. Vi har försökt inkludera dem i militärövningar och handel för att komma närmre varandra. Dessa samarbeten har nu Ryssland dragit sig ur.

4. Om huruvida USA håller på att kriga sönder hela världen eller inte har inte med en artikel om Rysslands spionage mot svensk försvarsindustri att göra. Det ändrar inte det faktum att sverige borde vara försiktigare med sina hemligheter på något vis. Det ändrar inte heller det faktum att det är sämre för Sverige om Ryssland lär sig hur man lättast dödar svenskar (vilket är resultatet om de kan störa våra skyddssystem). USAs militäroperationer utanför sitt land avhandlas i en enorm mängd av andra artiklar, vilket är väldigt bra.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  orolig svensk
12 augusti 2014 kl 13:45

1Sverige har också begärt och erhållit beskydd mot Danmark av ryska soldater under 1700-talet.
2.Västs intresse för mänskliga rättigheter är alltid ett svepskäl och det handlar alltid om att röja undan regimer som inte vill vara låneslavar. Liberala regimer blir automatiskt sårbara för utländskt underkuvande om inte landet hunnit bygga upp stor konkurrenskraft. De ledare som bryr sig om befolkningen måste skydda den med åtgärder som liberaler häcklar. Oavsett om det är röd eller konservativ regim. Exempel Venezuela och Ungern.
3. “Vi låter Ryssland vara ifred” knappast, genom CB har vi en av de mest aggressiva rollerna kring Ukraina och tidigare har CB utan bevis anklagat Sovjet och senare Ryssland för ubåtskränkningar.
4. Det har i högsta grad med saken att göra att Usa belägrar Asien med militärbaser och destabiliserar Rysslands partners och grannar som Syrien och Ukraina. Med en aggressiv retorik från CB och samövningar med skurkorganisationen Nato blir vi en del av ett påtagligt hot.
Givetvis misstänker Ryssarna att Sverige fjäskar för Usa av ekonomiska skäl också men vi har oss själva att skylla.

zecharia
zecharia
Gäst
9 augusti 2014 kl 16:57

vad betyder en persons arbete eller några få, när NSA har fritt fram till ALLA databaser
på samtliga företag i Sverige? Deras medhjälpare är givetvis teleoperatörerna.
Ericsson har “anställt” ett antal ryssar och kineser som likaså saknar fundamental kunskap för sina uppdrag. jag har mött dem själv när jag varit konsult där. Jag fick då i uppdrag att utbilda dem till en acceptabel nivå….

anders
anders
Gäst
9 augusti 2014 kl 18:05

Det behövs inga spioner. Allt finns i “molnet”.

keyspirit
Gäst
Reply to  anders
12 augusti 2014 kl 18:57

Vad menar du med molnet?

anders
anders
Gäst
Reply to  keyspirit
19 mars 2015 kl 01:02
SU
SU
Gäst
12 augusti 2014 kl 08:17

Kasta känslor, låt oss tänka på varför ryska angrepp på Sverige ??? Det är ingen mening. Landet är inte i Nato. Rysslands territorium har sin saknad. Men reflekterar amerikanska brottslig verksamhet ska kunna. Och ändå, om vi kommer ihåg historien, Ryssland har aldrig någon inte attackera, men attacken på hans zamle reflekterar regelbundet.

SU
SU
Gäst
Reply to  SU
12 augusti 2014 kl 08:58

Sorry for google translation

keyspirit
Gäst
12 augusti 2014 kl 19:03

Ivan Björn och ni andra håller med. På toppen är väl alla vänner. Men det jag undrar över om även Putin och Obama Ryssland/USA samarbetar bakom kulisserna? Eller om Ryssland inte vill vara med om en ny världsordning.

SU
SU
Gäst
Reply to  keyspirit
13 augusti 2014 kl 07:57

Russia doesn’t want so one can dictate the rules to it, especially US, who making wars and sows their mendacious democracy around the world. Because today isn’t 90th, where it can do what it want. Today Russia can provide security on own mainland and US can’t allow this, cause US can lose a control on Europe.

bob swede (@bobswede)
Gäst
18 mars 2015 kl 22:31

Skitsnack Säpo propaganda. Alla ambassadpersonal arbetar för sina respektive länder intresse och därför ska överväga spioner.
Detta är ytterligare ett försök av Säpo och svenska militären att vinna allmänheten om en icke-existerande hot från Ryssland så vi kommer att gå med i Nato. Patetiskt!

Red
Red
Gäst
Reply to  bob swede (@bobswede)
18 mars 2015 kl 23:35

Tack för din kommentar. Tanken har passerat både en gång och två. Desto bättre debatt, och i synnerhet om du har rätt. 😉

Sture B
Sture B
Gäst
Reply to  Red
19 mars 2015 kl 03:08

Det är ju så. Det är väl militärattachén på respektive ambassad som sköter det militära spionaget/underrättelsearbetet. Ambassader är en trojansk häst inlindad i lite diplomati.

Om man sen låter människor från bemanningsföretag arbeta med känslig verksamhet förtjänar man att bli av med sina hemligheter.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
3 juni 2018 kl 21:36

Prostituerade från Moskva som arbetar på militära svenska företag… Nej. Förmodligen inte. Det fungerar inte så. De försöker givetvis värva svenskar för sådana uppdrag. Du kommer inte in som svensk heller utan diverse kontroller.

Ale
Ale
4 juni 2018 kl 05:01

“Inom dessa organisationer (psykologiskt försvar, MUST, säkerhetsbataljoner, FRA, SÄPO) är dock inte alla inne på den icke professionella PK-linjen att det är ryssarna som är problemet.”

Tror inte jag heller, men dem är alla anställda och i samma stund som dem vädrar sina väl underbyggda åsikter äventyras deras karriärer. Högre chefer är aningen synskt medvetna om faktum dock samtidigt samvetslösa alternativt hjärntvättade paragrafryttare med begränsa förmågor. Exakt så ser det ut nästan överallt, så varför skulle underrättelsecommunityn vara ett undantag?