SwebbTV kritiserar SVT:s reportage om klimatet, Lars Bern, Elsa Widding

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 17 september 2021
- NewsVoice redaktion
Cecilia Gralde och Martin Hultman (KTH) Bild: SVT2

KLIMATDEBATT. SVT Aktuellt har kartlagt påstådda klimatförnekare och pekar ut Lars Bern och Elsa Widding som exempel. Martin Hultman som är docent på Chalmers Tekniska Högskola får sista ordet.

Både Lars Bern och Elsa Widding är civilingenjörer från Chalmers Tekniska Högskola, men SVT nämner det inte. Lars Bern är även teknologie doktor och var tidigare medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Elsa Widding har haft viktiga befattningar i flera stora energibolag, i bl a Vattenfall och har arbetat på Näringsdepartementet. Inget av detta nämns, skriver SwebbTV som kommenterar SVT:s inslag som kallar SVT-inslaget för fake news.

“Man ljuger om att båda tackat nej till att medverka i programmet. Det stämmer inte. De ställer gärna upp i direktsändningar men man tackar nej till att medverka i program där man klipper och manipulerar uttalanden eftersom man vet av erfarenhet att så sker.” – SwebbTV

NewsVoice kan intyga att det är allmänt känt att SVT inte vill ha direktsändningar eftersom de då inte kan klippa och justera materialet efter sin egen agenda.

“Martin Hultman kallar, som flera andra i programmet, kritiker för klimatförnekare. Ingen kan förneka klimatet. Man kallar dem även klimatskeptiker. Ingen kan vara skeptisk till klimatet. Den relevanta beskrivningen är naturligtvis klimathotsförnekare eller klimatrealister, eftersom tusentals forskare i världen bestämt hävdar att jorden och mänskligheten inte kommer att gå under.” – SwebbTV

SVT kallar Johan Rockström för klimatforskare trots att han aldrig forskat om klimatet. Han är agronom. Erika Bjerström kallas klimatexpert trots att hon många gånger blandat ihop viktiga miljöfrågor, väder, väderfenomen, mångfald och hållbarhet med klimatet, skriver SwebbTV.

Martin Hultman är snabb att koppla så kallade klimatförnekare till tvivelspridning, Trump och högerrörelsen trots att sådana kopplingar inte finns när det gäller sakfrågorna.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice