LIVSSTIL. Efter två år av pandemi fortsätter världen att påverkas negativt av nya former av geopolitisk oro. Det verkar som att det alltid kommer nya saker med syfte att hålla världens människor rädda. Och tyvärr tror jag att vi endast sett början på detta.
I två års tid har jag pratat om frihet. En av grundförutsättningarna för att vara fri är att vara i en så oberoende ställning som möjligt. Så fort vi blir för beroende av något är vi sårbara.
Denna artikel listar de viktigaste sakerna du behöver ha koll på för att vara mindre sårbar i tider av kris.
EKONOMI & PENGAR
Ett vanligt uttryck är ”den som är satt i skuld är inte fri” – och aldrig har världen varit mer skuldsatt än nu. Centralbankerna världen över fortsätter att trycka pengar för att ”stimulera ekonomin” vilket snarare riskerar att blåsa upp en tillgångsbubbla, speciellt för fastigheter och aktier. Dessutom drabbas den vanliga människan hårt genom en dold inflation – som kanske inte sitter med aktier och fastigheter i sin portfölj.
Vad är viktigt att tänka på när det kommer till ekonomi & pengar?
- Att ha kontanter hemma.
- Att diversifiera dina tillgångar och inte lägga alla ägg i samma korg.
- Att satsa på tillgångar med hög likviditet.
MAT & MATFÖRSÖRJNING
Brist på hälsosam mat och matbrist över huvud taget är ett orosmoment vi alla vill undvika. Det talas exempelvis om brist på spannmål världen över i samband med kriget mellan Ryssland och Ukraina. Du skulle sova mycket lugnare om du visste att oavsett vad som händer har du mat lagrat för flera veckor. Om du också har möjlighet att odla egen mat under sommarmånaderna har du en konkurrensfördel gentemot många andra.
Vad är viktigt att tänka på när det kommer till mat & matförsörjning?
- Att köpa in och lagra mat, med lång hållbarhet, för att klara sig i tider av livsmedelsbrist.
- Att odla din egen mat – det är många fall mer hälsosamt samt kräver ingen tillgång till livsmedelsbutiker.
- Att se över ditt förråd av viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Det kan hjälpa dig att upprätthålla optimal näringsstatus i tider av mer ensidig kost.
VATTEN & VATTENRENING
Utan tillgång till rent vatten klarar du dig inte särskilt länge vid en kris. Det är därför av största vikt att du ser till att ha lösningar på plats – både för att få tillgång till vatten men också för att rena vatten. Om du har en egen brunn eller tillgång till källvatten av något slag ligger du bra till – men det finns också lösningar för dig som har kommunalt vatten.
Vad är viktigt att tänka på när det kommer till vatten & vattenrening?
- Har du egen brunn behöver du säkerställa att pumpen kan få ström.
- Har du tillgång till sötvatten av något slag går det oftast att dricka, men det kan vara bra att införskaffa någon form av vattenrenare.
- Vatten går att lagra relativt länge. Praktisk information om vatten och vattenlagring finns på MSB.se.
VÄRME & STRÖMFÖRSÖRJNING
I tider av energibrist och långvariga strömavbrott kan det vara bra att ha en lösning på plats – speciellt för att klara uppvärmningen under årets kalla månader. Många har en installerad vedeldad kamin hemma, men det finns andra lösningar för dig som vill vara säker på att klara dig på bästa sätt.
Vad är viktigt att tänka på när det kommer till värme & strömförsörjning?
- Lagra ved för att klara dig i flera månader.
- Se över din bostads energiförsörjning. Det finns idag många lösningar för att bli mer självförsörjande. Solcellsanläggningar, solfångare, bergvärme och olika kombinationer av dessa är alltmer populära idag.
- Köp ett elverk som kan driva uppvärmning och annan elektrisk utrustning som är väsentlig för att klara sig.
BRÄNSLE & DRIVMEDEL
Elbilstrenden må vara här för att stanna, men i oroliga tider är en bil som drivs av bensin eller diesel betydligt säkrare. För personer som bor på landsbygden är en elbil oftast inte heller ett alternativ – speciellt inte i norr där det kalla vädret påverkar driften negativt.
Vad är viktigt att tänka på när det kommer till bränsle & drivmedel?
- Det är fullt möjligt att lagra bensin och diesel själv. Om du ska långtidslagra diesel, se till att köpa B0 diesel som inte har några tillsatser av biobränsle.
- Om du ska lagra bensin, se till att förvara bensinen i ett gastätt kärl. Om du dessutom köper alkylatbensin (renare form av bensin) kan du förvara bensinen i flera år utan att den blir dålig.
MEDIA & KOMMUNIKATION
En annan viktig sak att göra i tider av kris är att säkerställa att du kan ta del av viktig information från myndigheter, men också att kunna kommunicera med andra människor.
Vad är viktigt att tänka på när det kommer till media & kommunikation?
- Köp en vevradio eller radio som kan laddas upp, exempelvis med solceller. Att lyssna på radio är ett av de enklaste och mest säkra sätten att kunna få ta del av information.
- Köp kommunikationsutrustning för att kommunicera med andra människor. För utrustning med riktigt lång räckvidd sticker priset iväg, men det finns bra utrustning för att kunna kommunicera med grannar och personer i närområdet.
- Se till att ha en gemensam samlingsplats. Vid en kris kan det vara bra att ha bestämt innan var och när ni ska ses.
Kvällsföreläsning den 16:e mars med självförsörjningsexperten Anders Sydborg
Allt som beskrivs ovan och mycket mer kommer jag att gå igenom tillsammans med självförsörjningsexperten Anders Sydborg som har tio års erfarenhet av att leva och klara sig utanför systemet.
Den 16:e mars bjuder vi in till en kvällsföreläsning i Stockholm och dagen efter, 17:e mars, har vi ett webinar för människor ute i landet.
Du kommer bland annat att få ta del av:
- Hur du ska tänka gällande alternativa investeringar. Gästen Tomas Lundin som jobbar med investeringar i guld och silver kommer och delar med sig av sina bästa tips.
- Hur du bygger upp ett alternativt ekonomisk system baserat på kryptovaluor och utländska banker.
- Exempel på inköpslistor för matvaror.
- Vad du ska tänka på om du köper ett elverk. Anders kommer kunna ta upp bokningar av elverk på plats.
- Exempel från personer som byggt olika sorters ”safe house”.
- Vilken utrustning behöver du?
Intäkterna från föreläsningarna kommer att gå till en stor nationell ledarskapskonferens i början av april 2022.
För mer information och anmälan till kursen den 16 mars 2022
Text: Filip Sjöström