KRÖNIKA. Jag slet upp en linoleummatta i torpet på landet och hittade förstasidan av Dagens Nyheter från den 12 april 1952, publicerad för 70 år sedan. En artikel handlade om hur en ”kommunistjournalist” vid namn Fritiof Enbom på Norrskensflamman spionerat åt ryssarna. Dramat kallas för ”Enbomaffären”. Fritiof fick livstids fängelse.
Dagens Nyheter hade använts som pappersunderlag under linoleummattan. Ett antal artiklar exponerades och eftersom de satt fast i golvet valde jag att lacka över hela förstasidan som en permanent dokumentation. Det fanns flera artiklar som var intressanta. En handlade om en berusad finne som greps i en båt på Strömmen i Stockholm. En annan om hur Ike Eisenhover hoppat av som NATO-chef.
Den mest intressanta artikeln (se förstoring) handlade om ”Enbomaffären”.
”Med en transportabel radiosändare höll kommunistjournalisten Fritiof Enbom ryssarna underrättade om vilka trupprörelser som försiggick på svenska sidan under senare delen av kriget. Säkerhetspolisen har också haft en person i långa förhör som misstänkt för att ha hjälpt Enbom med uppsättandet av sändaren.
Man har kunnat konstatera att spionen inte varit ensam när radiosändare[n] monterades upp i några ödetorp i närheten av svensk-finska gränsen.
Spionpolisen har också kunnat kartlägga hela denna tid och då konstaterat att Enbom inför sin familj uppgivit att han för sin tidning – Norrskensflamman – varit ute på reportageresor.
En kontroll av Enboms ekonomiska ställning denna tid… ”
(Artikeln fortsatte på en sista sidan i DN)
Fritiof Enbom fick livstidsfängelse – Ansågs vara mytoman
När jag först läste artikeln, som nu var permanent lackfixerad i golvet framför järnspisen i torpet, trodde jag att den var en parentes, men en snabb efterforskning visade att det var en stor skandal i Sverige 1952. Enbom ledde en spionliga som förberedde för en rysk invasion av Sverige.
Fritiof Enbom (1918-1974) bedrev ett omfattande spionage på uppdrag av Sovjetunionen. Enbom läckte uppgifter om svenska försvarsanläggningar i Norrbotten. Enbom hade arbetat som stationskarl åt Statens Järnvägar i Bjurå och han ansågs ha haft utmärkt insyn i truppförflyttningar till och från garnisonen i Boden, skriver Mattias Åberg i en C-uppsats om Enbomaffären.
Armémuseum i Stockholm har på Facebook publicerat en bild på Enbom taget på julafton 1951. Enligt vad man vet råkade Enbom avslöja sitt spioneri under alkoholberusning inför sin hyresvärd. Enbom greps av polisen och uppgav vid förhör att han ledde en spionliga som arbetade på uppdrag av Sovjet. Han angav även sina medhjälpare, bland annat sin egen bror.
”Ligan hade grandiosa sabotageplaner, enligt Enbom. De skulle inta Bodens fästning vid ett sovjetiskt anfall via Finland, skapa kaos vid svensk mobilisering och slå ut järnvägsförbindelser.” – Armémuseum
Trots brist på bevis dömdes Enbom till livstids straffarbete och flera ligamedlemmar dömdes till långa fängelsestraff. Enbom avtjänade sitt straff på Långholmsfängelset i Stockholm.
Armémuseum skriver dock att Enbom förmodligen var en mytoman och att det hela istället handlade om en rättsskandal.
Norrskensflamman (senare Flamman) utsattes den 3:e mars 1940 för ett terrorattentat. Fem personer dödades, varav två barn, och ytterligare fem personer skadades. Tidningshuset ödelades helt. Luleås stadsfiskal, fyra officerare, en värnpliktig samt en journalist från den konkurrerande högertidningen Norrbottens-Kuriren arresterades för dådet.
Sverige spionerade på Sovjet
Dramat kryddades med att samma dag som rättegången startade sköt ryssarna ner ett svenskt Catalinaplan på spaning efter den DC-3:a som var en del av det svenskamerikanska spionaget mot Sovjet.
DC-3:an hade tre dagar tidigare försvunnit över östra Östersjön. Det var Sovjet som skjutit ner även spionplanet.
”Flygvapnets specialutrustade Tp 79:or 79001 Hugin och 79002 Munin genomförde regelbundet topphemliga flygningar över Östersjön med amerikansk signalspaningsutrustning ombord. Sverige bedrev även fotospaning mot Sovjetunionen.” – Wikipedia
Spionaget mot Sovjet var i strid med den svenska officiellt strikta neutralitetslinjen. Sverige hade ingått i ett hemligt avtal med USA och Storbritannien. Svenska signalspaningsdata skulle i USA-samarbetet bytas mot den amerikanska spionutrustning som användes i DC-3:an.
Text och foto: Torbjörn Sassersson | Källa: Dagens Nyheter
Källor
- Dagens Nyheter, 12 april 1952
- Sveriges Radio: Enbomaffären
- Fallet Enbom – En studie av Norrbottenspressens rapportering
- Kuriren: Spionen som inte var spion
- Militärhistoria: DC-3:an och Catalina-affären