Journalistlegenden Ingemar Ljungqvist har gått vidare – Några ljuspunkter från hans karriär

publicerad 22 december 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Ingemar Ljungqvist den 1:a maj 2021 i Vasaparken, Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

KRÖNIKA. Journalisten Ingemar Ljungqvist har tyvärr lämnat oss. Han var en vän och en passionerad journalist som arbetade för att öka allmänhetens medvetenhet i frågor som rör hälsa, hälsopolitik och även geopolitik. Ingemar blev 73 år.

Ingemar befann sig i sin lägenhet i Uppsala när han inför en bekant klagade på svaghet i knäna. Han sa att han var okay i övrigt. Efter att ha arbetat lite framför sin dator svimmade han varpå hans vän omedelbart ringde ambulansen.

Förloppet gick mycket snabbt och dödsfallet konstaterades på sjukhuset, berättar hans vän Marianne Liljeholt, som gett mig grön signal att berätta mer om händelsen via en anhörig.

Ingemar avled tidigt på kvällen den 20:e december 2022 på årsdagen av bortgången av en annan journalist, Börje Peratt som avled den 20:e december 2021 på Danderyds sjukhus i sviterna av Covid-19 och en undermålig vård. Varken Ingemar eller Börje var vaccinerade mot covid. De båda herrarna hade aldrig något samarbete. De var för olika.

Bild: Ingemar Ljungqvist – Montage av NewsVoice – Foton av Anna Böhlmark och Crestock.com

Busiga Ingemar

Jag känner en stor tacksamhet för att ha fått vara en del av Ingemars filmprojekt och journalistiska upptåg. Jag minns tillfällena då han fick mig att följa honom på olika ställen där han försökte haffa makthavare i flykten som till exempel på Världscancerdagen 2020 då en vakt avvisade oss bägge.

Pressackrediteringarna låg och väntade i konferenslokalen på Sheraton. Ingemar hade fått tillstånd att ställa några frågor till socialminister Lena Hallengren, men alla försök att intervjua Hallengren stoppades.

Vi försökte ändå smita in via ett café, men hotellvakten var på hugget. Se videon med Ingemar i sitt essä. Hallengren smet iväg i en kulvert.

Jag filmade även när Ingemar Ljungqvist greps av polisen den 1:a maj i Stockholm under en frihetsmanifestation. Ingemar greps av oklar anledning. Han ville ställa frågor om den omfattande polisinsatsen som sattes in mot manifestationen.

Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist, februari 2020, Provence, Frankrike (gården Mas Rabassan) Foto: Torbjörn Sassersson

Säpo punktmarkerade Ingemar Ljungqvist

När jag satt i publiken med honom på Källkritikens dag 2018 på Kulturhuset försökte han gå upp på scenen som bevakades av säkerhetspolisen. Det var särskilt en polis som punktmarkerade Ingemar med blicken. Hans uppdrag var att skydda den dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke som skulle upp på scenen.

Självklart utgjorde inte Ingemars något hot. Han ville som vanligt bara ta ordet och få ut ett budskap i egenskap av aktivist. Jag försökte avråda Ingemar från att inta scenen, men han hade myror i byxorna och kunde inte stoppa sig själv. Han for plötsligt upp, men utan att gå upp på scenen.

Han fyllde rummet med sin karaktäristiska stämma varpå en okänd man omedelbart konfronterade Ingemar. Han försökte på ett hotfullt sätt tvinga Ingemar att sätta sig, men det gick inte så bra i början i alla fall. Ingemar började prata om propaganda och “deep state”.

Situationen blev ganska komisk när den okände mannen upprepade orden: “sätt dig!” medan Ingemar kontrade med samma uppmaning. Vi gjorde en rappversion av händelsen.

Ingemar Ljungqvist i juni 2016
Ingemar Ljungqvist i juni 2016, Provence, Frankrike – Pressfoto: Anna Böhlmark, AlmaNova.eu

Resorna till Frankrike

Ingemar låg bakom initiativen till två resor till franska Provence 2016 och 2020 där vi intervjuade läkaren Agneta Schnittger. Intervjuerna om hälsa och kost finns publicerade i NewsVoice.

Där nere tog även tidningen Almanova form, en tidning som Ingemar och hans dotter Anna Böhlmark startade 2016. Jag fick uppdraget att bygga den första sajten för Almanova.

Jag får nu en god anledning att klippa klart och publicera en intervju (eller två) med Ingemar som spelades in Frankrike 2020. Det visade sig att han kanske fått rätt i några av sina prognoser om covidkrisen.

Ingemar Ljungqvist och läkaren Agneta Schnittger, 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Ingemar Ljungqvist och läkaren Agneta Schnittger, 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice

Vi kommer att minnas dig som en modig och passionerad journalist som ville påverka samhället i en konstruktiv riktning. Jag kommer även att minnas dig som en god vän och inspiratör. Jag undrar hur vi ska kunna finna någon med din erfarna ålder som plockar upp stafettpinnen.

Läs gärna Ingemars artiklar och NewsVoice reportage där Ingemar förekommer.

Text och video: Torbjörn Sassersson, bilduppdaterad kl 09:40, 23 dec

Ingemar Ljungqvist 1:a maj 2021. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Ingemar Ljungqvist 1:a maj 2021. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice