Debakel istället för debatt på Källkritikens dag 2018

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 mars 2018
- Torbjörn Sassersson
Källkritikens Dag 2018 - Foto: NewsVoice.se
Källkritikens Dag 2018. journalisten Ingemar Ljungqvist (tv) motas ned av okänd man. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

REPORTAGE OCH DEBATT. Årets Källkritikens dag var ingen höjdare för de intresserade av källgranskning, mediadebatt och en positiv sverigebild. Det blev debakel och självmål igen för grindvakterna. Expertpaneler kommunicerade enkelriktat till allmänheten medan en ”åsiktstorped” tog ned den enda journalist som konfronterade scenen. NewsVoice satt på förstabänk. 

Se info om alla deltagare på scenen | #SättDig

Källkritikens dag gick av stapeln på Kulturhuset Stadsteatern den 13 mars 2018. Vi konstaterar att den negativa Sverigebilden vidmakthålls av de som borde rädda den. Videon ovan illustrerar hur första bänk i studion upplevde kvällen. Den är klippt och sekvenserna är selekterade. Hastigheten på vissa av sekvenserna är förändrade för att förstärka den enkelriktade kommunikationens bitvis bisarra karaktär. Inspirationen i klipparbetet är hämtad från hur SVT, SR, SvD TV och DN TV mfl dagligen vinklar sina reportage.

Experterna på Källkritikens dag fick inte kritiseras

Åhörare som var på plats kände fysiskt obehag när journalisten Ingemar Ljungqvist försökte konfrontera en av expertpanelerna på scenen. Ljungqvist har en förmåga att ställa provocerande och ofta ledande frågor, vilket var helt på sin plats vid detta tillfälle. Experterna på scenen var redan helt samstämmiga och ledande i alla ämnen. Det fanns ingen inbördes debatt kring åsikter på scenen eftersom alla delade samma grundläggande uppfattningar. Moderatorn som lovade att publiken skulle få ställa frågor klockan 20 höll inte sitt löfte.

Publiken satt knäpptyst utan att försöka ställa en enda fråga under hela kvällen. Säpo vaktade scenen när Alice Bah Kuhnke delade ut priser. Det fanns till och med civilister som vaktade scenen, som de två män som motade ned Ljungqvist i stolen. Säkerhetspoliserna punktmarkerade konstant Ljungqvist med blicken. Allt detta var mycket tydligt från första bänk där NewsVoice fanns på plats.

Alice Bah Kuhnke - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Alice Bah Kuhnke delade ut priset ”Det Gyllene Förstoringsglaset” – Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

NewsVoice rekommenderar dig som vill få en komplett bild av evenemanget att även titta på Broadcast House version nedan. Den har fångat exakt vad alla säger på scenen under de två timmarna från kvällspasset under Källkritikens dag 2018 (se program).

Du kan självklart nedan debattera dessa två videos och Källkritikens dag på NewsVoice.

Text, foto och redigering: Torbjörn Sassersson

Källa: Broadcast House


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq