Tusentals stormade president Lulas palats i Brasilien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Upplopp mot presidentpalatsen i Brasilien den 8 januari 2023. Bild via Inside Edition

BRASILIEN. Anhängare av Bolsonaro gick in i kongressen i huvudstaden Brasilia på söndagen. Bland annat skadades presidentpalatset och cirka 400 personer ska ha gripits i samband med händelsen.

Klädda i Brasiliens gula och gröna färger vandaliserade den 8 januari anhängare till tidigare presidenten Jair Bolsonaro Brasiliens kongress, högsta domstol och presidentpalats. Demonstranterna är kritiska till da Silva.

Oroligheterna, som kom en vecka efter att president Lula da Silva svors in, liknade oroligheterna vid USA:s Kapitolium för nästan exakt två år sedan.

“Händelsen har liknats med den så kallade stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari 2021, där anhängare till Donald Trump under mystiska omständigheter släpptes in i den amerikanska kongressbyggnaden.

Bilder och videor från händelsen visar hur demonstranterna bland annat tände eld på föremål, vandaliserade samt plundrade salarna på föremål. Ett sprinklersystem som sattes igång ska även ha orsakat en översvämning.” – Nya Dagbladet

Oroligheterna kom en vecka efter att Bolsonaros vänsterrival, president Luiz Inácio Lula da Silva, intog positionen som president.

Minst 400 personer har gripits för att ha stormat stora regeringsbyggnader i den brasilianska huvudstaden. Det tog timmar för myndigheterna att återta kontrollen över byggnader på Brasílias stora torg, Praça dos Três Poderes (Plaza of the Three Powers), enligt Associated Press.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *