Kremls överenskommelse med Wagners grundare Evgenij Prigosjin – går till Vitryssland

publicerad 25 juni 2023
Evgenij Prigosjin
Evgenij Prigosjin, eget verk

Brottsmålet mot grundaren av Wagner Private Military Company (PMC), Evgenij Prigosjin, kommer att läggas ned och han kommer att lämna Ryssland, meddelade Kreml på lördagskvällen.

Talesmannen Dmitry Peskov avslöjade att Prigosjin, en tycoon från Sankt Petersburg som gjorde sin första förmögenhet inom catering: ”kommer att åka till Vitryssland”.

Vitrysslands president Lukasjenko satt i samtal med Prigosjin hela dagen i går och har tagit åt sig äran för fredsavtalet. Prigosjin accepterade villkoren i Lukasjenkos avtal och gick med på att stoppa förflyttningen av sina styrkor och återvända till sina baser.

Foto: BelTA news agency, CC BY 3.0
Lukasjenko. Foto: BelTA news agency, CC BY 3.0

Han tillade att Wagners krigare inte kommer att förföljas, med hänsyn till deras insatser vid frontlinjerna i Ukrainakonflikten. Peskov förklarade att president Vladimir Putins team ”alltid har respekterat deras bedrifter.”

Läs mer: Wagner-chefen anklagad för “uppvigling” – Vill sparka den ryska försvarsledningen och riskerar 20 års fängelse

Wagnersoldater som vägrade att delta i myteriet – och hela enheter inte gjorde det – kommer att tillåtas att teckna kontrakt med det ryska försvarsministeriet, uppgav Peskov.

Wagner inledde ett stort myteri i Ryssland under natten och tog kontroll över det södra militärdistriktets högkvarter i staden Rostov-on-Don, samt avancerade mot Moskva. Upproret stoppades sent på lördagen efter samtal mellan Prigozhin och Vitrysslands president.

Källor

  • RT: Kremlin reveals details of Wagner deal
  • Officiellt uttalande från Prigosjin


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq