Financial Times: Väst ”oroat” av den ukrainska motoffensivens ineffektivitet

Putin: Ukraina förlorat "tiotusentals soldater" till följd av sina "självmordsattacker".

publicerad 23 juli 2023
Volodymyr Zelensky. Foto: President of Ukraine. Licens: Public Domain
Vladimir (Volodymyr) Zelensky

Förra veckan meddelade Moskva att Kiev hade lidit enorma förluster i meningslösa angrepp under sin motoffensiv mot de ryska styrkorna. Ukrainas västliga uppbackare är ”oroade” över de långsamma framstegen , skriver Financial Times.

Ukrainas president Vladimir Zelensky har dock försökt att dämpa denna oro och insisterat på att hans lands förmögenhet på slagfältet är på väg att förändras.

”The view of our military commanders is that the notion that F-16s would play a decisive role in this counteroffensive given that fundamental reality  …”

I ett tal vid Aspen Security Forum på fredagen försökte Zelensky ”förklara” problemen med motoffensiven genom att påpeka att Ukraina ursprungligen ville inleda sin offensiv under våren, men beslutat att inte göra det på grund av brist på ammunition och utbildade trupper.

Förseningen gjorde det möjligt för Ryssland att bygga ett formidabelt försvar och lägga ut minfält, vilket har bromsat framstegen, sa han.

Han tillade att:

”Ukraina närmar sig ett ögonblick då relevanta åtgärder kan ta fart eftersom vi redan går igenom vissa minerade områden som rensas på minor.”

Under samma konferens beskrev Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan Kievs offensiva operationer som ”hårda” och tillade att de hade förlorat ett ”betydande” antal trupper.

Sullivan noterade dock att det fortfarande var för tidigt att bedöma motoffensivens resultat, med tanke på att Ukraina ännu inte hade engagerat en ”betydande mängd stridskraft” på slagfältet.

Enligt Financial Times har tjänstemän i väst offentligt försökt att ge en positiv bild av Ukrainas militära insatser, men många var mindre optimistiska i privata samtal.

Tidningen citerade Philip Zelikow, historieprofessor vid University of Virginia och tidigare diplomat, som varnade för att Ukraina var ”på väg mot vad som skulle kunna bli en missnöjets vinter”.

Han menade att Kiev drabbas av förödande ekonomiska konsekvenser av konflikten, samtidigt som dess västallierade redan bär betydande kostnader för att hålla den ukrainska regeringen flytande.

På fredagen sa president Vladimir Putin till det ryska säkerhetsrådet att västländerna måste vara besvikna över resultaten av motoffensiven och att ”de kolossala mängder resurser som pumpades in i Kievregimen” inte har hjälpt för att bryta igenom det ryska försvaret. Han sa också att Ukraina förlorat ”tiotusentals soldater” till följd av sina ”självmordsattacker”.

Källa: FT, ”Volodymyr Zelenskyy says Ukrainian counteroffensive about to ‘gain pace’” och RT, ”West ‘alarmed’ by Ukrainian counteroffensive”. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq