Kristoffer Hell: Hur fascism blev en mänsklig rättighet

publicerad 12 juli 2023
- Kristoffer Hell
Bild: bokbränning, bokbål
Bild: bokbränning, bokbål.

När det nazityska studentförbundet 1933 bestämde sig för att bränna böcker av misshagliga författare sågs detta som en form av censur och utrensning. Det handlade om att förbjuda viss information och vissa uppfattningar. När böcker år 2023 bränns i det nyliberala och globalistiska Sverige sägs detta ske för att skydda yttrandefriheten.

Del av lösningen på den märkliga ekvationen, där censur i form av bokbål plötsligt blivit en mänsklig rättighet, kan förmodligen stå att finna i den varning författaren George Orwell levererade i sin bok ”1984” från 1949:

”För att möta de ideologiska kraven från Ingsoc (engelsk socialism) i Oceanien skapade partiet Newspeak, ett kontrollerat språk med förenklad grammatik och begränsat ordförråd utformat för att begränsa individens förmåga att tänka kritiskt och artikulera subversiva koncept som personlig identitet, självuttryck och fri vilja.”

Encyclopedia Britannica:

newspeak, propagandistiskt språk som kännetecknas av eufemismer, omskrivningar och att ge ord motsatt innebörd. Begreppet myntades av George Orwell i hans roman 1984 (1949). Newspeak, ”designad för att minska tankeomfånget”, var det språk som föredrogs av Big Brothers allestädes närvarande övervakningsmyndigheter.

Typer av newspeak i Orwells 1984 inkluderar eliminering av vissa ord eller borttagande av oortodoxa betydelser från vissa ord; ersättandet av ett ord med ett annat (t.ex. okallt istället för varmt och odugligt istället för dåligt); utbytbarheten av orddelar, så att vilket ord som helst i språket kan användas som antingen substantiv, verb, adjektiv eller adverb (t.ex. ordet ’cut’ existerade inte längre, och termen kniv fungerade som både substantiv och verb, som i meningen ”hon knivade brödet”); och skapandet av ord för politiska syften (t.ex. goodthink, som betyder ’ortodoxi’ eller ’att tänka på ett ortodoxt sätt’).”

Måhända spelar den fördumning av Sverige och resten av Väst som pågått sedan 1960-talet också en roll, där IQ i varje ny generation är lägre än i de föregående.

Vi gissar även att den aningslöse medborgarens kognitiva förmåga inte heller stärks av dagligen tvingas simma i det förorenade hav av konstant ljugande systemmedia i Väst sedan åtskilliga decennier ägnar sig åt.

Svensk systemmedia kan inte ens vara ärliga när de presenterar något som borde vara så opolitiskt som vädret.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq