Miljöpartisten Lars Ångström: Ryssland lika ondskefullt som Islamska Staten

publicerad 22 augusti 2023
- Kristoffer Hell
Mikhail Khodorkovsky (tv), rysk exiloligark. Riksdagspolitikern Lars Ångström
Mikhail Khodorkovsky (tv), rysk exiloligark. Riksdagspolitikern Lars Ångström (th) jämför Ryssland med IS i ett tal arrangerat av Khodorvkovskys "Open Russia" och dess svenska filial Ryska Antikrigskommittén.

Det var i ett förberett tal i Stockholm arrangerat av den ryske exiloligarken Mikhail Khodorkovskys paraplyorganisation Open Russia och dess svenska filial Antikrigskommittén i Sverige Russians Against War, som miljöpartisten Lars Ångström jämställde Rysslands militära intervention i Ukraina med terrorgruppen Islamska Statens framfart i Irak.

Trots en bakgrund som ordförande för den anrika organisationen Svenska Freds- och Skiljedomstolen är Ångströms inställning i frågan att en: ”seger över Ryssland är den enda vägen till fred”.

”På samma sätt IS begick övergrepp och massmord i Irak – på samma sätt begår Ryssland krigsförbrytelser i Ukraina”.

Miljöpartisten Lars Ångström den 5 november 2022:

Islamska Staten var en terrororganisation som mellan 2013 och 2019 var aktiv i bland annat Syrien och Irak och som snabbt gjorde sig känd för sina brutala och medeltida metoder att kuva och administrera invaderade befolkningsgrupper:

”…attacker på civila, tortyr, avrättningar av män och bortrövanden, massvåldtäkter och avrättningar av kvinnor. FN:s barnrättskommitté har fördömt deras systematiska torterande och dödande av barn.

Bland de etniska och religiösa grupper som utsatts för övergrepp finns assyrier/syrianer, druser, kristna, kurder, mandeer, shabaker, shiamuslimer, turkmener och yazidier.

Exempelvis förslavades kvinnor och barn för att sälja som sexslavar. Även traditionella sunnimuslimer, inklusive utövare av sufism, som motsatt sig IS härjningar har drabbats av vedergällningsattacker”.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq