Björn Hammarskjöld: Brott mot EU-rätten att begränsa människors rörelsefrihet pga afrikansk svinpest i Fagersta

publicerad 11 september 2023
Assisterande professor Björn Hammarskjöld. Foto: Nya Tider
Assisterande professor Björn Hammarskjöld.

”Nedstängning av samhället minskar inte smittspridningen”. I ett öppet brev till Fagersta kommun, Jordbruksverket och Statens Veterinämedicinska  Anstalt (SVA) skriver den tidigare överläkaren Björn Hammarskjöld att det är ett grundlagsbrott och brott mot EU-rätten att begränsa allas grundlagsfästa rörelsefrihet på grund av förekomst av afrikansk svinpest i Fagersta.

Text: Björn Hammarskjöld, Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi, fd överläkare i pediatrik, filosofie licentiat i biokemi vid Stockholms Universitet. Hammarskjöld har arbetat i10 år på lab med mässlingsvirus och HIV:s höljprotein. Brevetär milt redigerad för att passa artikelformatet för opinionsartiklar.

Det har påträffats fall av afrikansk svinpest (ASF) i Fagersta med flera kommuner och det har utfärdats restriktioner inom ett stort område.

Jordbruksverket har gått ut med informationen:

”Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, däremot drabbar den inte människa eller andra djurslag.”

  • Om ASF inte drabbar andra djurarter än vildsvin och grisar varför görs begränsningar i envar människas rörelsefrihet i strid med RF 2 kapitlet 8 § och via RF 1:1 3 st., 1:9, 2 :19, 12:1 och därmed EUSGR artikel 45?
  • Epizootilagen är alltid underordnad grundlag RF 2:8 och den svensk lag överordnade EU-rätten med EUSGR artikel 45 enligt RF 11:14 och 12:10. Vi har en grundlagsfäst fri rörlighet inom hela Sverige (och EU) för samtliga medborgare som vistas här

Det är alltså grundlagsbrott och brott mot EU-rätten att begränsa din och min och alla andras grundlagsfästa rörelsefrihet.

Det saknas möjlighet att begränsa människors rörelsefrihet i epizootilagen. Det är inte heller proportionerligt att begränsa rörelsefriheten för andra djur än vildsvin och svin.

Se bara på samtliga skogsföretagare som bokstavligen stängs ned omedelbart vilket kommer att leda till stora ekonomiska problem för inte bara skogsnäringen utan för hela samhället.

Att inte få vistas fritt i skog och mark för envar är inte proportionerligt enlig våra lagar och EU-rätten.

Berörda kommuner och enskilda har nu en sak att göra: Överklaga till förvaltningsrätten Länsstyrelsens, JV:s och SVA:s olagliga grundlagsbrott mot oss alla. Annars har de till synes helt okunniga grundlagsbrytande myndigheterna ”låst in” människor i hemmet.

Afrikansk svinpest i Fagersta kommun. Karta: sva.se
Afrikansk svinpest i Fagersta kommun. Karta: sva.se

Jämför med vad vi har vetat sedan urminnes tider och som alla visste före 2020 och som nu har återupptäckts. Smittspridning sker inte mellan friska individer. Vildsvin som var till synes friska när de sköts har inte smittan i musklerna, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Var [dock] noga med hygienen. Använd skyddshandskar och tvätta händerna efter hantering. Tänk på att inte riskera att föra med dig smitta hem till egna djur, enligt Jordbruksverket. Smittspridning över arter sker inte då det gäller ASF. Svinpest smittar inte människor, enligt Jordbruksverket.

Nedstängning av samhället minskar inte smittspridningen, det hjälpte inte på kryssningsfartyget Diamond Princess april 2020 [under covidkrisen] där 19 % av 3500 ombord testades positivt vid PCR-testning och 13 personer eller 0,35 % avled. Samma med hangarfartyget USS Theodore Roosevelt med 23 % smittade och 0,02 % avlidna bland besättningen om 5000 personer. På dessa fartyg var de inte isolerade mer än 14 dagar och smittan ebbade ut.

Dessa förfärliga lockdowns som infördes i världen under covidplandemin hade en smittospridande, inte smittskyddande, effekt vilket mycken vetenskap har visat både före och efter covidplandemin och har orsakat mycket stora ekonomiska skador över hela Jorden.

Vad som har visats fungera är handtvätt dvs god hygien och att isolera den som är sjuk. Inget annat har vetenskapligt visad positiv effekt på minskad smittspridning. Inget annat som människan har försökt har fungerat.

ASF är inget hot i Afrika. Där är alla grisar resistenta  och överlever. Immunförsvaret hos grisar är lika duktigt som hos människor och alla andra djur och om vi tänker efter är det bara en sak att göra: följ vad man gjort i Afrika.

En virusinfektion som bara påverkar en enda djurart, i detta fall svin inklusive vildsvin. Ingen annan art påverkas.

Vi vet också att virusinfektioner som drabbar en art snabbt muterar och blir mildare och snällare. Om virus  slår ihjäl värdorganismen så finns det snart ingen värdorganism som kan få virus att överleva i framtiden och vi blir en art fattigare på Jorden. Vi arbetar alla för att bevara alla arter på Jorden, nu ska vi utrota en art, var finns logiken?

I Afrika har ASF slagit ut de individer vars immunförsvar inte var tillräckligt bra. Och det finns flera afrikanska svinarter som mår helt bra trots att viruset cirkulerar där.

När vi nu har fått ASF i Sverige så är det bara att vänta, alla vildsvin kommer inte att dö. Då får vi snabbt fram en stam med ASF-resistenta vildsvin.

När ASF kommer on i en bondes svinbesättning kommer myndigheterna att beordra att hela besättningen slaktas omedelbart. Både bonden och samhället drabbas av stora ekonomiska konsekvenser.

Om man i stället slaktar de tamsvin som har klara symptom så kommer de svin som har ett tillräckligt bra immunsvar att överleva och kan sedan inte få infektionen igen. Och vi får snabbt fram en population som är resistent mot ASF och vi slipper slakta en enorm mängd friska tamsvin.

Det är den metod vi använder inom humanmedicinen, vi slår inte ihjäl populationen i en stad bara för att en individ fått Covid-19.

Ekonomin för den enskilda bonden och för samhället blir klart mer positiv och vi får snabbt en population grisar som är okänsliga för viruset.

Detta gäller inte för bakteriella sjukdomar som salmonella då bakterier har egen ämnesomsättning och kan överleva till skillnad från virus som bara är en transportform av genetiskt material som kräver en levande cell för att föröka sig och därmed  är intracellulära parasiter.

Länkarna om ASF på Fagerstas och Jordbrujksverkets och Statens Veterinämedicinska Anstalts hemsidor fungerar dåligt för att inte säga inte alls.

Text: Björn Hammarskjöld


Relaterat

  • Krisinformation.se: Afrikansk svinpest
  • Jordbruksverket: Afrikansk svinpest
  • The causative agent, the African swine fever virus (ASFV), is a large, enveloped, double-stranded DNA virus that enters the cell by macropinocytosis and a clathrin-dependent mechanism. African Swine Fever Virus is able to interfere with various cellular signaling pathways resulting in immunomodulation, thus making the development of an efficacious vaccine very challenging.  DOI: 10.1016/bs.aivir.2017.10.002

Nowadays, a vaccine to be used in the field should meet a number of requirements. Any potential ASFV vaccine should include markers for differentiation between infected or vaccinated animals that allows for DIVA diagnostics. Also, vaccine production could not be possible because of the lack of a cell line supporting the replication of attenuated vaccine viruses without modifying the virus virulence. At present, wild boars were found to be major players of disease spread in both the Baltics and Poland. Hence, a live vaccine given as bait for these animals could be crucial to limit disease spread. In the current scenario, a vaccine would make possible to eradicate the disease together with infection surveillance by diagnostics. Available diagnostic methods allow both virus detection and also detection of antibodies for identification of survivors and asymptomatic carriers [72]. https://doi.org/10.3390/v9050103


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq