Analys: SVT står fast vid att ryssarna attackerade Konstantinovka i Ukraina trots att New York Times friade Moskva

"Bedriver svensk statsmedia ett informationskrig mot det egna landet - finansierad av skattebetalarna?"

publicerad 19 september 2023
- Kristoffer Hell
Ansvariga utgivare för SVT och SR

Den 6 september 2023 attackerades en marknadsplats i den ukrainska orten Konstantinovka. Antalet döda uppskattades till 17 och det dubbla antalet skadade. Efter två veckors undersökande journalistik skriver New York Times att attacken inte genomfördes av Ryssland, vilket påstods av Ukrainas president Volodomyr Zelensky.

Västmedia förmedlade Zelenskys version som sanning. Hur har svensk systemmedia hanterat sin rapportering av händelsen?

Den goda nyheten är att stora delar av svenskmedia faktiskt rapporterat om det nya faktaläget och lagt om sina narrativ så att det bättre överensstämmer med verkligheten.

Den drivande faktorn bakom den framgångsrika gör-om-gör-rätt-operationen inom svenskt systemmedia är förmodligen Tidningarnas Telegrambyrå (TT), som verkar ha varit först ut med artikeln som rättade den tidigare felaktiga rapporteringen och som stora delar av systemmedia sedan dess återpublicerat:

”Ukraina kan ha legat bakom marknadsattack”.

Medialt undantagstillstånd

Det finns dock, i Sverige, två tunga undantag: Sveriges statstelevision SVT och SR, svensk statsradio. Medan SR fortfarande tiger, har SVT publicerat sin egen ”uppdatering” av kunskapsläget – fast med en helt annan vinkel än den resten av svensk media anammat: Rysk propaganda: Ukraina bombade sin egen befolkning.

De källor SVT anger är daterade den 6 och 7 september och är alltså inga nyheter utan är bara vad som var känt när nyheten om attacken mot Konstantinovka först publicerades.

Det mest förvirrande är dock att när vi kontrollerade SVT nyheters sajt på morgonen den 19 september för att se om statstelevisionen också uppdaterat faktaläget för attacken mot Konstantinovka, efter New York Times artikel, fann vi ingenting.

När vi vid lunchtid besökte SVT igen, fanns där plötsligt en artikel med rubriken ”Rysk propaganda: Ukraina bombade sin egen befolkning” angiven till att ha varit publicerad redan den 17 september 2023 – det vill säga ett dygn innan New York Times undersökande artikel publicerades.

Vilken är egentligen kronologin?

SVT erhåller förhandstips om en kommande storartikel av New York Times, som skjuter i sank den ukrainska versionen av blodbadet på marknadsplatsen i Konstantinovka den 6 september 2023, och publicerar i all hast en motartikel, innan New York Times artikeln går live, men begraver denna i det egna nyhetsflödet.

När TT och resten av svensk media sedan börjar sprida New York Times fynd bland svenska läsare, vilket står klart på förmiddagen den 19 september 2023, lyfter SVT upp den egna artikeln på löpsedeln.

Genom förfarandet kan SVT:s ansvariga utgivare Charlotte Friborg låtsas som att hennes redaktion inte kände till New York Times artikeln när de publicerade sin inofficiella replik och därför inte behöver kommentera de nya fynden.

Bedriver svensk statsmedia ett informationskrig mot det egna landet – finansierad av skattebetalarna?


Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq