Kinas nationella internettillsynsmyndighet, Cyberspace Administration of China (CAC), planerar att begränsa ungas skärmtid till högst två timmar per dag. Kinas skärmrestriktion för den yngre befolkningen blir därmed världens mest restriktiva.
Förändringarna kräver att tillverkare av operativsystem, telefoner, datorer, appar och appbutiker integrerar ett ”användarläge för minderåriga” för att förhindra användning efter två timmar.
Detta förslag är öppet för allmän diskussion fram till den 2 september. Det innebär att allmänheten kan vända sig till myndigheten med synpunkter.
Björn Cappelin på Nationellt Kunskapscentrum om Kina noterar att Kina har en helt annan acceptans för statlig reglering av medborgarnas aktiviteter. Myndigheterna har en långsiktig ambition att begränsa tillgången för unga till appar och spel som de anser vara alltför tidsfördrivande.
Begränsa skärmtiden inte bra för teknikföretagens hälsa
Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen har en annan uppfattning. Det handlar om folkhälsa, inte (bara om) övervakning och kontroll av medborgare.
Flera grupper har föreslagit att barn under 12 eller 16 år inte ska använda mobiler alls.
Hon säger till NewsVoice:
”Smartmobilanvändning ökar risken för psykisk ohälsa blad barn och ungdomar enligt upprepad forskning. Även UNESCO har nyligen föreslagit att smartmobiler ska förbjudas i skolan.
Förutom de negativa aspekterna med hög skärmanvändning som stillasittande, har forskare och läkare under många år nu pekat på barns särskilda känslighet för den strålning som sänds ut vid användning av trådlös teknik.
Flera grupper har föreslagit att barn under 12 eller 16 år inte ska använda mobiler alls.
Den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga i Sverige och tyvärr blundar de flesta beslutsfattare fortfarande för att hjärnan skadas av hög och långvarig exponering för strålningen som sänds ut av mobiler och trådlösa datorer.
Det är dags att den trådlösa teknikens många baksidor får diskuteras öppet och inte fortsätter att sopas under mattan. Barnens hälsa måste väga tyngre än de stora teknikföretagens hälsa.”
Text: NewsVoice
Relaterat
- Mobiltelefoni och hälsorisker