Här hotar den israeliska politikern Amir Weitmann Ryssland med hämnd

publicerad 23 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Amir Weitmann
Amir Weitmann

Med anledning av en större explosion på ett sjukhus i Gaza den 17 oktober, intervjuade RT den inflytelserika israeliske politikern Amir Weitmann. Intervjun spårade snabbt ur och slutade med att Weitmann varnade den Ryska Federationen för den israeliska vedergällning som väntar efter att Ukraina besegrat Ryssland och Israel krossat Hamas.

Amir Weitmann (Israel/Likud):

”Var väldigt försiktig! Låt mig förklara: Vi kommer att avsluta det här kriget. Vi kommer att vinna det för att vi är starkare. Efter det, kommer Ryssland att få betala priset. Tro mig. Ryssland kommer att få betala priset.”

Rory Suchet (RT):

”Ryssland kommer att få betala priset?”

Amir Weitmann:

”Ryssland stödjer Israels fiender. Ryssland stödjer nazister som vill begå folkmord på oss och Ryssland kommer att få betala priset, Ryssland.

Lyssna väldigt noga på mig: vi kommer att avsluta kriget mot dessa nazister. Vi kommer att vinna kriget. Det kommer att ta den tid det tar, men vi kommer att vinna kriget. Efteråt kommer vi inte att ha glömt vad ni gjort. Vi glömmer aldrig.

Vi kommer att ombesörja att Ukraina vinner – vi kommer att se till att ni [Ryska Federationen] betalar priset för vad ni har gjort.

Ni, Ryssland, i likhet med alla Israels fiender som just nu gör allt de kan för att stödja folkmordet på Judar i Israel. Vi kommer inte att glömma. Vi kommer inte att glömma. Minns exakt vad jag säger nu: Ni kommer att få betala priset!”

Hur kan vi förstå Amir Weitmanns starka reaktion?

Amir Weitmann representerar den liberala falangen i Israels regeringsbildande högerparti Likud, vilket i svenska riksdagen beskrivits som Moderaternas ”systerparti” och är det parti Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är ledare för.

Hur skall Amir Weitmanns uttalande förstås? Som officiell israelisk politik eller det upprörda orden från en man som bara några dagar innan förlorat 1400 av sina landsmän, mördade av den iranskstödda arabisk-muslimska terrororganisationen Hamas?

Amir Weitmann varnar Ryssland för konsekvenser i livesändning på RT:

Samson-alternativet

På frågan hur politiker i Israel, ett av världens till ytan och befolkningsmässigt minsta länder, tänker när det varnar världens till ytan största land, Ryssland, gavs ett svar 2003 vid en föreläsningen hållen av en professor vid namn Martin Van Creveld.

Professor Crevelds bedömning av Israels militära förmåga, då, var att landet var nummer två eller möjligen tre i världen. Med andra ord, Creveld bedömde år 2003 att Israel i krig slår Kina och spelar oavgjort mot Ryssland – men förlorar mot USA.

Kanske stämmer det – om kärnvapen används.

Enligt amerikanska militäranalytiker hade Israel – ett land mindre än Dalarna med en befolkning hälften så stor som den svenska – år 1997 över 400 kärnvapen, vilket förmodligen placerar det före Storbritannien och Frankrike i listan över världens kärnvapenmakter.

Professor Creveld:

”Vi besitter förmågan att förgöra hela världen. Och jag kan försäkra er att detta är vad som kommer att ske innan Israel går under.

Vi har flera hundra kärnvapenspetsar och raketer och kan avfyra dessa i alla väderstreck, kanske till och med mot Rom. De flesta europeiska huvudstäder är måltavlor för vårt flygvapen.”

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq