Mysteriet med attackerna mot kärnkraftverket i Zaporosjye löst – det var Ukraina

publicerad 12 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Kärnkraftverket i Zaporosjye
Kärnkraftverket i Zaporosjye.

Efter månader av anklagande brösttoner i västmedia om att Moskva låg bakom flertal attacker mot kärnkraftverket i Zaporosjye, som Ryssland tog kontrollen över tidigt i konflikten, erkänner nu Kiev att det hela tiden var Zelenskyregimen som låg bakom attackerna med syftet att “befria” det.

Det var i en hagiografisk intervju med ukrainsk media chefen för ukrainas militära underrättelsetjänst, Kirill Budanov, bekräftade att ukrainska styrkor vid tre tillfällen angripit kärnkraftverket i Zaporosjye och att de vid varje tillfälle slagits tillbaka av ryska förband.

Även svensk media drogs med i fabulerandet och den 19 september 2022 trumpetade Aftonbladet om “Ryska attacker mot ukrainskt kärnkraftverk”.

Knappt ett år senare, den 5 juli 2023, varnade Expressen för “ryska sprängladdningar på kärnkraftverket”, utan att ifrågasätta de vilda påståenden Ukrainas president Volodymyr Zelensky då levererade.

Det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova bedömmer att erkännandet är en kalldusch för FN och kan ha en tillnyktrande effekt på befolkningar i NATO:s medlemsländer:

“Ryska UD har vid upprepade tillfällen förklarat att Zelenskyregimen använder kärnkraftverket som ett ‘smutsigt kärnvapen’ att utpressa Europa med. Ryssland tillhandahöll information om alla de platser de ukrainska styrkorna valt ut och från vilka de besköt kärnkraftverket i Zaporosjye. Allt det vi sade kommer att fortsätta att bekräftas.”

Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Zaporosjye