Avi Yemini, Rebel News: ”Jag stödjer att Jihadis skjuts i sina jävla ansikten”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Avi Yemini (i mitten av fotot)
Avi Yemini (i mitten av fotot).

Avi Yemini kommenterade på Facebook i juni 2018 en bild på en palestinsk demonstrant som blivit skjuten i ansiktet med en israelisk tårgasbehållare. Behållaren sitter fast djupt i mannens ansikte medan den ryker tårgas. Yemini skriver: ”Nice shot, boys”.

Daily Mail skrev 2018 en artikel om den då 23-årige mannen vid namn Haitham Abu Sabla. Han beskrivs av den brittiska tidningen som en deltagare som observerade en våldsam manifestation mot Israel på gränsen till Gaza.

Efter att han träffats av behållaren i ansiktet fördes Abu Sabla till en intensivvårdsavdelning på Nasser Hospital där han opererades efter att hans kropps utsatts av den tårgasrykande behållaren i 45 minuter.

Han förlorade de flesta av sina tänder, fick en svårt skadad käkmuskel och ett delvist vanställt ansikte, enligt dr Hossam Al Majaida på sjukhuset, skriver The National News.

Avi Yemini konfronteras i Israel, 14 aoktober 2023.
Avi Yemini konfronteras i Israel, 14 aoktober 2023. Se på Youtube

När Avi Yemini konfronteras under sitt pågående besök i Israel med en skärmdump av hans egen kommentar fäller Yemini ytterligare kommentarer som knappast gagnar hans publika ”image”.

”I support shooting the jihadis in the fucking face. Shoot them in the face, and you know what, shoot them in the heart too. A good jihadi is a dead jihadi.”

Avi Yemini bekräftar därefter att han skjutit jihadis och syftar då [sannolikt] på militanta palestinier som angriper israel eller israeliska soldater.

Haitham Abu Sabla
Haitham Abu Sabla på ett sjukhus i Nasser. Montage: NewsVoice baserat på bilder av Reuters och Daysofpalestine.org

Mannen på gatan som i en folkmassa konfronterar Yemini menar att Avi Yemini skjuter oskyldiga människor som bara kastar stenar, vilket Yemini omedelbart förnekar. Yemini syftar [sannolikt] på jihadis, krigare. Problemet för Avi Yemini är att Haitham Abu Sabla inte var en militant jihadi utan en passiv deltagare, enligt Daily Mail.

”Enligt vittnen träffades Haitham Abu Sabla i ansiktet av projektilen, som avfyrades av en soldat på den israeliska sidan av gränsen, när han tittade på palestinska stenkastare som deltog i demonstrationer öster om staden Khan Younis”, Daily Mail.

Avi Yemini har vad NewsVoice erfar inte kommenterat konfrontationen med mannen som visade bilden på Abu Sabla.

Avi Yemini föddes i Australien och är där verksam som ledande reporter för Rebel News. Han sökte sig tidigare i sitt liv till Israels försvarsmakt (IDF) där han utbildades och han deltog sedan som gränssoldat längs Gazaremsan.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Avi Yemini