CNN summerar Hamas-attacken mot Nova festivalen i Israel 7 oktober 2023

Totalt 1700 personer beräknas ha mördats och 5000 skadats från och med den 7:e oktober

publicerad 16 oktober 2023
Hamas-attacken mot Nova Festivalen 7 oktober 2023. Privata bilder

CNN kunde med 50 privata videor och 12 överlevande vittnen från attacken mot Nova-festivalen den 7 oktober sammanställa händelseförloppet. Hamas omringade festivalen från tre väderstreck och de blockerade bilvägarna från platsen. 1700 personer beräknas ha mördats och 5000 skadats under Hamas samlade attacker från och med den 7:e oktober.

Texten är översatt från en AI-extraherad ljudfil från den sammanställande videon. Texten baseras på överlevandes citat och en berättarröst. Källa: CNN, Katie Polglase

Kronologi

Klockan är 06.30 den 7 oktober och allt är i full gång på Nova-festivalen i södra Israel. Vi hade kul, du vet, fred, kärlek, goda vibbar och en timme, en och en halv timme senare springer vi från kulor.

Plötsligt stannar musiken. Det finns frustration, men ännu ingen känsla av den skräck som är på väg att utvecklas. När nya uppgifter sprids om raketattacker från Gaza börjar människor söka skydd, hukande nära marken. Men inte ens detta leder till någon direkt panik.

Raketattacker som syns här är vanligt förekommande i denna del av södra Israel. Cirka 10 minuter senare börjar några gå mot sina bilar. Beslutet om när och hur man skulle lämna festivalen avgjorde liv eller död för många.

Vissa flydde tidigt till närliggande skyddsrum. Klockan är 7.10 och många har trängt ihop sig i det här skyddsrummet norr om festivalen, men de har blivit förföljda. Klockan 7.24 kastar Hamas in en granat som orsakar fruktansvärda skador.

Den här mannen, Noam, kommer bedövad ut i dagsljuset. Och det är inte det enda skyddsrummet som är måltavla. 30 minuter senare och längre ner på samma väg fångas militanta Hamasmedlemmar på bild av en bilkamera utanför ett annat skyddsrum.

De kastar in en granat. Totalt har CNN identifierat fyra olika skyddsrum i närheten av festivalen som Hamas attackerade, alla fulla av människor. Under de kommande sex timmarna dödades hundratals civila som jagades när de försökte fly från festivalen.

Genom att granska över 50 videor från den morgonen och tala med 12 överlevande har CNN fastställt att Hamas omringade festivalen och blockerade tre tillfarter mot söder, norr och väster, vilket tvingade människor att fly över fälten mot öster.

Även där blev de jagade. Klockan är nu 08.15 och Gal Bukshpan överlever tillsammans med andra genom att springa över fälten. Han syns här i den vita t-shirten. Den lokala polisen och säkerhetstjänsten sa åt dem att köra österut över oländig mark på grund av vägspärrar på huvudvägen, men många flyr till slut till fots.

Vi var som ankor. Det var som ett skjutfält. Folk sprang i hundratals och man kunde höra kulorna komma. Såg du någon bli skjuten? Ja, man såg folk falla. Klockan är 8.30 och medan Gal och andra fortsätter att springa österut möts andra som springer norrut av fler kulor och en blockad, vilket orsakar ytterligare panik.

Som en följd av detta börjar festdeltagarna springa tillbaka längs huvudvägen mot festivalen, utan att veta att det finns fler militanta grupper bara några kilometer längre fram. På samma väg visar skrämmande bilder från en bilkamera hur militanta Hamasmedlemmar skjuter direkt mot en bil som närmar sig bara en timme tidigare.

De festivalbesökare som stannade kvar närmare konsertområdet gömde sig bakom allt de kunde hitta, till och med bakom träd, och väntade medan kulorna närmade sig. Många överlevde inte. 260 personer har rapporterats döda, men den siffran kan komma att stiga.

Bara tre timmar efter massakerns början, kl. 09.39, dyker det upp videor på några festivalbesökare som redan hålls som gisslan i Gaza. Den här mannen bär fortfarande ett festivalarmband, och en annan bär tydligt säkerhetsuniform. Deras öden är fortfarande okända.

Gal och andra bearbetar fortfarande traumat av vad de gick igenom. Jag vet människor som satt i buskar i 12 timmar och inte rörde sig. Jag känner människor som försökte gömma sig och de dog.

Mänskligheten har aldrig sett något liknande under de senaste hundratals åren, kanske sedan förintelsen. Men det här är bara fruktansvärt. Fruktansvärt. Det skulle dröja 10 timmar innan hjälp anlände till vissa. Andra saknas fortfarande, befaras döda eller hålls som gisslan i Gaza.

Omfattningen av denna tragedi kan bli ännu större efter dessa sex timmar av skräck i öknen.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq