Sverigedemokraten Johan Nissinen vill ha snabbspår för ”könsbytesvård”

publicerad 30 oktober 2023
Sverigedemokrat Johan Nissinen, eget verk
Sverigedemokrat Johan Nissinen, eget verk

”Det finns unga som har könsdysfori och de som inte har. De som har det ska kunna få diagnosen för att veta varför de mår dåligt”, skriver Johan Nissinen på X. Könsdysfori är enligt den liberala definitionen när könsidentiteten inte stämmer överens med det kön du registrerades med när du föddes och att det innebär ett lidande för dig.

NewsVoice publicerar Sverigedemokraten Johan Nissinens offentliga uttalande på X om ”transvården” och kommentarsfältet är öppet för debatt. X-videon finns inbäddad längre ner. Johan Nissinen (SD, Riksdagen) är för närvarande EU-parlamentariker i gruppen för europeiska konservativa och reformister.

FAKTA: Ur ett biologiskt perspektiv kan inte en person ”byta kön”. En person kan tex genom ett kirurgiskt ta bort sitt biologiska medfödda kön och sedan ersätta det med någon form av könsimiterande protes. Ingreppet gör individen steril (oförmåga att fortplanta sig).


Sverigedemokraten Johan Nissinen:

”Det tar idag minst tre år innan en transperson får den första vårdkontakten. Samtidigt måste vuxna göra samma vård- och utredningsprocess som barn, vilket gör transvården överbelastad, otillräcklig och riskabel.

Jag föreslår i mitt HBT+program till SD landsdagar i höst [2023] att vuxna transsexuella ska ges ett snabbspår så att, vuxna människor snabbt kan få vård, samtidigt som barn ges möjligheten att utredas noggrannare för att undvika permanent ånger i framtiden.

Vuxna förstår konsekvenserna av ett könsbyte och ska inte behöva ta utredningsresurser som barn behöver. Genom detta kortar vi vårdköerna, erbjuder snabbare och effektivare vård samt säkerställer att barn får vara barn när mer resurser läggs på dem istället för vuxna.

Förtydligande! Ingen under 18 år ska genomgå könsbyte. Det är inget jag förslår. Mer resurser till personer under 18 menas noggrannare utredningar. Det finns unga som har könsdysfori och de som inte har. De som har det ska kunna få diagnosen för att veta varför de mår dåligt.

De som inte har det ska få veta att det är något annat som gör att de mår dåligt.”

Johan Nissinen, på X, 15 aug 2023


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq