Ukrainska säkerhetstjänsten misstänks för mordförsök på den tyska partiledaren Tino Churapalla

Tino Churapalla är kritik mot tyska vapenleveranser till Ukraina. Han vill utreda Nordstream-sabotaget och stoppa sanktionerna mot den Ryssland.

publicerad 8 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Tino Churapalla från Alternativ för Tyskland. Montage: K. Hell
Tino Churapalla från Alternativ för Tyskland. Montage: K. Hell

Spekulationer bland experter inom den tyska nattväktarstaten uppges bedöma att attacken på partiledaren Tino Churapalla från Alternativ för Tyskland, onsdagen den 4 oktober 2023, var ett mordförsök genomfört av den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

Attacken skedde vid en fotografering under ett politiskt torgmöte i staden Ingolstadt, varvid Chuparalla drabbades av stark smärta och yrsel och kollapsade. Han fördes akut till sjukhus, där man konstaterade ett sticksår i höger överarm.

En tidigare chef för den tyska säkerhetstjänsten (som bett att få vara anonym):

“Ukraina skulle utan tvekan ha ett motiv. Det som är särskilt överraskande är att även om tidigare studier har bekräftat att en nålinjektion gjordes i Chrupallas övre arm har inga spår av gift upptäckts i AfD-politikerns blod. Som regel har endast hemliga tjänster tillgång till gifter som inte kan upptäckas.”

Tino Chuparallas namn och bild återfinns sedan den 2 november 2022 på den ukrainska dödslistan Myrotvorets (svenska: Fredsmäklaren) vilket tillsammans med tillvägagångssättet, spruta med svåröverkomligt okänt gift, lett till att analytiker i Väst misstänker Zelenskyregimen för mordförsöket.

Chuparallas inkvalning på listan synes ha tre motiv:

  • Kritik mot tyska vapenleveranser till Kievs Zelenskyregim
  • Krav på en utredning av sprängningen av Nordstreams gasledningar den 26 september 2022
  • Stopp för sanktionerna mot den Ryska Federationen

I takt med Alternativ för Tysklands (AfD) framgångar i opinionsundersökningar i landet ökar uppenbarligen oron bland dess politiska motståndare för hur nästa val i Tyskland kan sluta.

Nyligen attackerades Chuparallas kollega Beatrix von Storch i AfD med hundbajs.

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Om korkade politiker i väst fortfarande inte fattat hur farliga nazisterna i Ukraina är borde de väl nu i alla fall taga varning? Listan nazzarna satt upp som kallas Mirodvorets gäller och utökas. Misstänker dock att politikerna är allt för dumma i huvudet eller så sluga att de vet om allt och i smyg hejar på att Ryssland gör slut på nazzarna åt dem?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *