USA anföll två mål i Syrien i “självförsvar”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
F-16 C Fighting Falcon. Foto: John P. Rohrer, US Air Force
F-16 C Fighting Falcon. Retuschering: NewsVoice.

USA genomförde på torsdagen luftangrepp mot två anläggningar kopplade till Iranstödda miliser i östra Syrien, enligt ett uttalande från försvarsminister Lloyd Austin, efter en rad drönar- och raketattacker mot amerikanska styrkor i regionen, skriver CNN och Pentagon.

Anfallen, som utfördes av ett par F-16 stridsflygplan med precisionsstyrd ammunition, riktades mot ett vapen- och ammunitionsförråd i Abu Kamal nära gränsen mellan Syrien och Irak.

Försvarsminister Lloyd Austin sa att “självförsvarsattackerna”, som beordrats av president Joe Biden, träffade “två anläggningar i östra Syrien som används av Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC)”, men betonade att de inte var relaterade till pågående strider mellan Israel och militanta palestinska grupper.

“Dessa skräddarsydda självförsvarsattacker var enbart avsedda att skydda och försvara amerikansk personal i Irak och Syrien”, hävdade han i ett uttalande och tillade att uppdraget var “separat och distinkt” från fientligheterna i Gaza.

Pentagon uppger att Washington “inte söker konflikt”, men skulle svara på “iranskstödda attacker mot amerikanska styrkor” och lovade att vidta “ytterligare nödvändiga åtgärder för att skydda vårt folk”. Iran anses vara ansvarigt:

“Förenta staterna söker inte konflikt och har ingen avsikt eller önskan att delta i ytterligare fientligheter, men dessa iranskstödda attacker mot amerikanska styrkor är oacceptabla och måste upphöra.

Iran vill dölja sin hand och förneka sin roll i dessa attacker mot våra styrkor. Vi kommer inte att låta dem göra det. Om Irans ombuds attacker mot de amerikanska styrkorna fortsätter kommer vi inte att tveka att vidta ytterligare nödvändiga åtgärder för att skydda vårt folk.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Pentagon (8 nov 2023): U.S. Military launches[“self defense”] Strike in Eastern Syria (rubrik av NV)

    “U.S. military forces conducted a self-defense strike on a facility in eastern Syria used by Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) and affiliated groups. This strike was conducted by two U.S. F-15s against a weapons storage facility. This precision self-defense strike is a response to a series of attacks against U.S. personnel in Iraq and Syria by IRGC-Quds Force affiliates.”

    https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3584458/secretary-of-defense-lloyd-j-austin-iii-statement-on-us-military-strike-in-east/

    • Om min granne ockuperar min trädgård,så ska ingen bry sig om jag tar hjälp av brorsan och slänger ut honom därifrån.

  • Det AngloAmerikanska Imperiet måste ju självklart markera för sina livegna att dess överhöghet inte tillåts bli ifrågasatt. Så har imperialiststater agerat sedan tidernas begynnelse, så det är inget konstigt.

    Att detta i medströmsmedia anses vara helt i sin ordning, är inte heller konstigt, eftersom Imperiet ju fullständigt kontrollerar dessa.

    Att det är ett brott om folkrätten, enligt FN-stadgarna, är ju en bisak, när det gäller självhärskarstyrda imperier. Sådana har ju rätt att alltid agera i sitt eget intresse, oberoende av hur många de mördar.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *