USA anföll två mål i Syrien i “självförsvar”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
F-16 C Fighting Falcon. Foto: John P. Rohrer, US Air Force
F-16 C Fighting Falcon. Retuschering: NewsVoice.

USA genomförde på torsdagen luftangrepp mot två anläggningar kopplade till Iranstödda miliser i östra Syrien, enligt ett uttalande från försvarsminister Lloyd Austin, efter en rad drönar- och raketattacker mot amerikanska styrkor i regionen, skriver CNN och Pentagon.

Anfallen, som utfördes av ett par F-16 stridsflygplan med precisionsstyrd ammunition, riktades mot ett vapen- och ammunitionsförråd i Abu Kamal nära gränsen mellan Syrien och Irak.

Försvarsminister Lloyd Austin sa att “självförsvarsattackerna”, som beordrats av president Joe Biden, träffade “två anläggningar i östra Syrien som används av Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC)”, men betonade att de inte var relaterade till pågående strider mellan Israel och militanta palestinska grupper.

“Dessa skräddarsydda självförsvarsattacker var enbart avsedda att skydda och försvara amerikansk personal i Irak och Syrien”, hävdade han i ett uttalande och tillade att uppdraget var “separat och distinkt” från fientligheterna i Gaza.

Pentagon uppger att Washington “inte söker konflikt”, men skulle svara på “iranskstödda attacker mot amerikanska styrkor” och lovade att vidta “ytterligare nödvändiga åtgärder för att skydda vårt folk”. Iran anses vara ansvarigt:

“Förenta staterna söker inte konflikt och har ingen avsikt eller önskan att delta i ytterligare fientligheter, men dessa iranskstödda attacker mot amerikanska styrkor är oacceptabla och måste upphöra.

Iran vill dölja sin hand och förneka sin roll i dessa attacker mot våra styrkor. Vi kommer inte att låta dem göra det. Om Irans ombuds attacker mot de amerikanska styrkorna fortsätter kommer vi inte att tveka att vidta ytterligare nödvändiga åtgärder för att skydda vårt folk.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq