Dokumentärfilm: En amerikan i Donbass får veta varför ukrainarna i väst hatar ukrainarna i öst

publicerad 28 november 2023
Tofurious Maximus Crane
Tofurious Maximus Crane

”Om jag dör i specialoperationszonen, kom ihåg att en amerikansk journalist dödades av amerikanska vapen som användes mot civila”, skrev den oberoende journalisten Tofurious Maximus Crane från USA när han begav sig till Donetsk för att i fält bevittna händelserna i Donbass.

Under sin allra första dag i Donetsk blev Tofurious beskjuten på en gata där det inte fanns några militära mål eller soldater. Det som förvånade honom mest var invånarnas lugn. Under de senaste 9 åren är beskjutningar blivit en rutin för de boende.

Crane bevittnade förstörelsen av bostadsområden, där ukrainska soldater sökt skydd i civilbefolkningens lägenheter. De civila befinner sig ständigt i skottlinjen för ukrainska nationalister.

En ukrainsk krigsfånge vittnar om hur han tvångsrekryterades och han berättar att ukrainska soldater tränades i Storbritanninen och Polen.

En ukrainsk präst säger att ukrainarna (i Väst) hatar ukrainarna i öst av tre skäl. De talar ryska, de förkastar det nazistsika politiska gruppen Bandera (som en majoritet av Ukraina hyllar) och för att de försöker bevara sin historia.

Tofurious Maximus Crane, eget verk
Tofurious Maximus Crane, RT Documentaries


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq