EU-kommissionären Ylva Johansson (S) stöter på patrull. EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter avvisar, med 51 röster mot 2, Johanssons förslag på en utökad massövervakning av EU-medborgare.
I stället föreslår utskottet ett kraftigt omarbetat förslag av så kallade Chat Control 2.0.
Att ”Europaparlamentets alla partigrupper är så eniga och att parlamentet på ett så kraftfullt sätt ändrar innehållet i ett lagförslag från EU-kommissionen är väldigt ovanligt”, skriver ekonomitidningen Realtid.
IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka säger till Realtid att det är ett glädjande besked, men faran är inte över:
”Dagens besked är ett mycket glädjande sådant. Det är framför allt ett tryggande besked för de utsatta grupper som tar störst skada om EU-kommissionens förslag går igenom”.
”Nu står det klart att Europaparlamentet tar frågan på allvar. De kommer att föra en verklighetsförankrad linje i trilogförhandlingarna. De har förstått att det inte existerar några digitala motsvarigheter till de knarkhundar som Ylva Johansson ofta liknar sin föreslagna skanningsteknik vid, något hon för övrigt gjorde så sent som idag när hon gästade Utrikesutskottet”.
”Det är viktigt att komma ihåg att våra mänskliga rättigheter och barnens Barnkonventionsskyddade rättigheter är fortsatt äventyrade. Nu kvarstår trilogförhandlingar mellan parlamentet, rådet och kommissionen. Då kan mycket hända…”
Realtid skriver att kritiken mot det ursprungliga förslaget var att de syftade på att publika digitala plattformar för chatt och diskussion måste införa en bakdörr. Det betyder i praktiken massövervakning, vilket EU-polisen Europol också vill ha.
Det så kallade Libe-utskottet inom EU föreslår istället att end-to-end-kryptering (totalsträckskryptering) inte förbjuds och samtidigt att en polisiär bakdörr förbjuds.
Den svenska regeringen och Socialdemokraternas förslag är därmed stoppat, men det har inte stoppat dem från att försöka igen, tolkar NewsVoice situationen.