NewsVoice i Kina – Vad är sant i västs rapportering om landet lika stort som en kontinent?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 december 2023
- Torbjörn Sassersson
Chengdu. Foto: T. Sassersson
Chengdu ligger i centrala Kina.

NewsVoice undersöker Kina, ett land lika stort som en kontinent bestående av en variation av subkulturer. Trots nationens stora utbredning och 1,4 miljarder invånare har den kinesiska ledningen på kort tid lyckats lyfta över 100 miljoner människor från fattigdom till medelklass. Hur var det möjligt och varför beskriver ofta medier i Väst Kina negativt?

I en serie av kommande artiklar ska jag försöka redogöra för vad jag fann under en rundresa i landet. NewsVoice fick möjlighet att besöka flera platser.

En av Kinas nya megastäder besöktes, eller var det egentligen ännu en kinesisk spökstad som västmedier påstår? Undertecknad var en av de första västjournalisterna som fick komma in och rapportera.

Jag besökte en stad i centrala Kina. Jag ville veta så lite som möjligt innan besöket, men förväntan jag hade var att staden skulle se ut som en äldre fabriksstad med 1960-talskänsla och dammiga gator. Så fel jag hade. Centrum i staden såg ut som New York, med höghus och allt. Stadens gator var rena och prydliga.

Chengdu City. Foto: T. Sassersson
Chengdu City. Foto: T. Sassersson

Ett annat stopp var den moderna staden Shanghai med det näst högsta tornet i världen, ett torn på 632 meter och ett ”old town” med klassisk kinesisk arkitektur och trädgårdar. Här fick jag även träffa några kollegor som gav sina synpunkter på media och geopolitik.

Naturligtvis besöktes Kinas huvudstad, Beijing, den förbjudna kejsarstaden och den kinesiska muren.

Under och mellan dessa platser skedde ett kontinuerligt samtal om Kinas kultur och politik, Väst och massmedia. Jag ställde många och svåra frågor och våra kinesiska kolleger gjorde sitt bästa för att förklara, beskriva kinesisk kultur och tänkandet.

Allt skedde i en anda av utbyte, dialog och vänskap. Förhoppningen är att kunna besöka fler länder i framtiden. Jag är särskilt intresserad av den globala södern (Global South), BRICS-länderna, Afrika, Asien och de där andra länderna som sällan omskrivs i Västmedier, varav många på senare år har försökt resa sig ur Västs månghundraåriga exploatering för att nå folklig suveränitet.

Som alltid är mitt grundperspektiv de olika folken i världen. Kina verkar vara ett av de få länder som genom ett partipolitiskt folkstyre – med 9 partier som representerar ”all walks of life” från ”höger” till ”vänster” lyckats få sina medborgare tillfredsställda tvärtemot vad västmedier beskriver som en förtryckande enpartistat och diktatur. Så frågan är varför västpolitiker och västmedier är så inne på att smutsa ner Kina i Väst. Vad handlar det om egentligen? Låt oss ta reda på det.

Torbjörn Sassersson, grundare och redaktör, NewsVoice

Kinesisk adelsman. Foto: T. Sassersson
Kinesisk adelsman. Foto: T. Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq