Xiong’an New Area eller ”framtidens stad” är Kinas i särklass största stadsutvecklingsprojekt som nu håller på att ta form. Xiong’an kommer att sträva efter att bli en miljövänlig och smart stad i världsklass som myndigheterna är angelägna om att införliva i framtida stadsplaneringsprojekt.
NewsVoice och ett annat medieföretag var de första nyhetskanalerna från hela västvärlden som fick tillstånd att besöka Xiong’an, den nya smarta staden i Kina.
Xiong’an New Area beskrivs som ett nationellt projekt av historisk, ekologisk och millenniemässig betydelse. Byggområdet är enormt. Det täcker cirka 1770 kvadratkilometer och sträcker sig över tre län 130 km sydväst om Peking.
Allt började med en naturlig miljö bestående av tomma fält och våtmarker. NewsVoice besökte våtmarkerna vid sjön Baiyangdian där Kinas president Xi Jinping 2012 hade en vision om en framtida modern stad. Bara fem eller sex år senare påbörjades byggandet.
Området kommer att ha en dynamisk befolkning på 5 miljoner människor och en permanent befolkning på cirka 2,5 miljoner. Byggnadsarbetarna bygger staden på tre ”heltider”, 24 timmar om dygnet fördelat på tre skift. Lamporna är tända hela natten för att lysa upp de många byggarbetsplatserna.
Stadskärnan verkade redan vara färdig och i drift när NewsVoice hade möjlighet att besöka Xiong’an New Area, en stad som kommer att innehålla den senaste smarta tekniken. Mer än 3600 byggnader är redan på plats sedan byggprojektet inleddes 2018.
Över 150 statligt ägda företag är nu etablerade i området och mer än 120.000 människor har hittills beslutat att flytta in i området permanent.
Ett viktigt syfte med Xiongan New Area är att avlasta Peking från funktioner som inte är nödvändiga för dess roll som nationell huvudstad. Den nya staden är indelad i olika funktionsområden som IT och telekom, finans och bank, vetenskap, innovation och forskning, utbildning, hälsovård, kultur och andra funktioner.
Xiong’an New Area är en del av en större infrastruktur. För att nå staden finns nu motorvägar och snabbspår för tåg. Det tar bara 20 minuter med ett höghastighetståg att nå Xiongan från Peking.
Det nya området kommer att innehålla tre nya flygplatser och under jord finns ett intrikat och stort nätverk av tunnlar.
NewsVoice fick möjlighet att åka med en av de automatiska självkörande bussarna. Som en försiktighetsåtgärd fanns det en förare i bussen, men han rör inte ratten.
Vid ett tillfälle körde en något vårdslös förare plötsligt in i bussens körfält, så bussen var tvungen att bromsa. Det var inte så illa, men stadsguiden sa att de förbättrar den autonoma kapaciteten hela tiden eftersom AI-kontrollsystemet kontinuerligt lär sig själv.
Flera ledande kinesiska företag har tecknat samarbetsavtal med Xiong’ans lokala regering. Företag som Baidu testar självkörande fordon. China Mobile arbetar med sin nya 5G-teknik för fjärrstyrd körning. Alibaba har introducerat sin plattform för artificiell intelligens ”City Brain” som är utformad för trafikledning.
Relaterat
Som många vid det här laget förstått var den andra tidningen som var först på plats från Väst att få rapportera om Xiongan Nya Dagbladet vid sidan av NewsVoice.
Nya Dagbladet bad mig att inte nämna dem i min rapportering eftersom de vill föra fram sitt eget narrativ om Xiongan. Gentemot våra läsare i NewsVoice vill jag dock framföra att vi inte på något sätt försökt dölja deras samtidiga närvaro på plats.
Här är deras reportage:
https://nyadagbladet.se/kultur/har-ar-nya-jattestaden-som-byggs-utanfor-beijing/
Kina är ju ett väldigt stort land. Allt kanske inte kan överblickas,
det som händer på en plats i Kina kamske inte påverkas av vad som
händer på en annan plats. Men det finns varken yttrandefrihet eller
frihet i någon större skala. För utlänningar gäller inte samma
regler som för kineser. Exempel vid skilsmässa med barn får kinesen
alltid vårdnaden. Politik och religion kan inte diskuteras öppet, tabu.
Bara den rådande regimens presentation gillas. Så här till jultider,
har flera företagare det mycket svårt. Orderintaget har ordentligt
minskat från västländerna. Resturanger får läggas ned i massor och
arbetare reser tillbaka till sina ursprungsområden med ledighetsförklaring.
Visst finns det städer med allt av bekvämlighet i Kina, men medelklass-
bubblan håller på att spricka lite varstans.
oktaven skriver: 18 december 2023
’Du har helt rätt, Kina är inte bara stort, det är även inte ett homogent land, utan en union av många ”länder” och folk. De sägs att Kina har omkring 2,000 etniciteter som talar omkring 1,500 språk.
Både yttrandefriheten och frihet är betydligt större än i länder som Sverige. Den är däremot reglerad för att inte kunna missbrukas för omstörtning, våld, uppvigling, eller propaganda. Olika Sverige får du faktist säga din mening öppet, med artigt och respektfullt. Det finns ingen censur.
Samma regler gäller för utlänningar som för kineser, men precis som i Sverige fordras till exempel arbetstillstånd och visum för utlänningar.
När det gäller skilsmässa har jag personligen följt några fall, och det är inte så att ”kinesen” alltid får vårdnaden. Precis som i Sverige är det ofta så att utlänningen flyttar hem till sitt hemland, och precis som i Sverige får dom då inte enkelt ta med sig barnet.
Både Politik och religion diskuteras helt öppet, och det kan bli både yvigt och hetsigt.
Jul firar man inte I Kina, och det påverkar inte något i Kinas affärsvärld.
Restauranger läggs heller inte läggas ned i massor. Det är inte som i Sverige att man anställer utlänningar. Nästan alla restauranger ägs och drivs av familjer, som även gör allt arbete. Antalet restauranger ökar snaras i Kina.
Någon ”medeklassbubbla” finns inte i Kina.
Mindre studier av amerikansk propaganda rekommenderas.
Oj, jag ser att några förstår och andra inte. Att vara nyfiken på det nya är en sak men att äta allt utan att resonerar runt dess konsekvenser är propagandans våta dröm. Pga att så otroligt många människor bara gör det propagandan säger så har samtiden hamnat där den hamnat. Möjligheten att tjäna en slant skapar nyttiga idioter i detta slavsamhälle. Utan att förstå så fortsätter massan att inte bara nafsa på betet, dom sväljer hela betet.
Din kommentar är utan tvekan den mest lysande jag stött på under 2023!
Har NewsVoice blivit en kinesisk propagandacentral? Samma sorts aningslösa optimism – likt den som en gång genomsyrade reportagen i västvärlden, både gällande sovjetkommunismens och hitlernazismens fantastiska samhällsprojekt – formligen osar från Kinaartiklarna och deras kommentarsfält här.
Måste man vara i opposition hela tiden?
Reportaget är neutralt i mina ögon, bara en berättelse om en ny stad. Jag som skribent känner personligen inget behov av att ha något emot staden…. Det är bara en stad.
I den bemärkelsen förstår jag Konfucius.
Har du fått någon form av ersättning / bjudits på något av Kinesiska staten i resan?
NewsVoice har inte fått någon form av ersättning för att skriva artiklar om Kina och det har inte förekommit några som helst krav eller påtryckningar på att vi ska göra det bara för att vi fått möjligheten att undersöka och besöka Kina, bla i samarbete med en kinesisk tankesmedja som arbetar med media (återkommer om det).
Saken är att NewsVoice har internationellt uppmärksammats för sin fria och oberoende journalistik. I Sverige har vi tvärtom konstant straffats av myndigheter, i deras rapporter och av etablissemangets skribenter för att vi bedriver en fri och oberoende journalistik.
NewsVoice har skrivit om många länders vars kvaliteter vi tror har ett stort allmänt intresse att redovisa, tex afrikanska länders befrielsearbete från Väst.
Kina är ett intressant land på många sätt, inte minst genom sin 5000 år långa och sammanhållna kultur. Vi undrar varför Kina nu blivit Västs nya ”mobbningsoffer”, om man kan uttrycka sig så, precis som i fallet med Ryssland.
Kommer en Västallians att försöka krossa Kina precis som den krossade Libyen? Det är förmodligen omöjligt pga av Kinas styrka.
BRI, BRICS och det multipolära är i sammanhanget intressanta nya globala fenomen. Vad blir responsen i EU, London och Washington när Globala Syd växer i styrka och välfärd? Vi hoppas därför på att kunna besöka fler regioner och länder i världen som har nya fräscha idéer om hur världen kan enas och nå en högre grad av utveckling och organisation.
För att klara av det utan presstöd och under rådande usla annonsintäktstider blir det nödvändigt att NewsVoice bjuds in av olika vänligt sinnade aktörer i utlandet.
En realistisk prognos är att flera svenska oberoende medier kommer att läggas ner inom de närmaste 12 månaderna i en tidningsdöd som skadar den svenska mediebranschen. Vi har sett hur flera av de bästa oberoende journalisterna senaste halvåret fått kasta in handduken för att ta andra jobb.
Genom att resa till andra länder kanske vi kan finna presstöd och annonsörer från utländska aktörer som tror på en oberoende pressfrihet respektive finner en marknad i Sverige, vem vet? Det är värt att pröva. Vi måste vara kreativa för att överleva.
Pressfrihet och Kina… menar du att det skulle tillåtas regimkritiska (till inhemska regimen) systertidningar i KIna? Jag hade antagit att de direkt fått stängas ned och utgivarna bötfällts/fängslats?
Propagandan mot Kina är massiv och av en art och ett djupt som jag inte var medveten om tidigare. Att bena ut alla påståenden om Kina och vad som är sant eller inte är ett hästjobb.
Regimkritik verkar inte vara ett problem på det sätt som Väst försöker göra gällande. I Kina finns det tex ett statligt telefonnummer alla kan ringa om de vill klaga på något. Om kritiken är relevant får varje medborgare hjälp som en del av samhällsservicen.
Det svarar inte på din fråga, men bara det att det finns en klagomålslinje till Staten och det faktiskt är någon i andra änden som gör något är fascinerande.
Jag får väl återkomma om hur regimkritiska medier fungerar i Kina.
Torbjörn Sassersson red. skriver: 18 december 2023
Jag har personligen gjort detta, och resultatet var ett personligt meddelande direkt från en Generaldirektör, som bjöd in mig att komma och träffa honom och bättre förklara. Sedan bad han mig skriva en rapport om hur en rad olika förhållande kunde förbättras. Det gjorde jag, och omkring nio månader senare har omkring 80% implementeras.
Det bör igen påpekas att medan väst alltid talar om ”kritik”, vilket är per definition alltid negativt och som regel saknar förslag till lösningar, så hoppar man i Kina nästan alltid över kritiken och går direkt till att föreslå lösningar.
Anders skriver: 18 december 2023
”Regimkritik” är helt både tillåten och vanlig i Kina, men för det mesta arbetar Kina inte med ”kritik”, det ju är alltid negativt, utan med förslag till förbättringar. Jag får ofta meddelanden på olika media som Weixin-WeChat från olika myndigheter som går:– ”Detta är våra planer, vi välkomnar dina ärliga och rättframma kommentar.” Det är så Kinas folkstyre fungerar. Kina har lagar och regler hur yttrandefriheten tillämpas. Det är inte tillåtet att sprida falska rykten, uppmana till våld, uppror, uppvigla, eller till högförräderi. Det var vad Jimmy Lai gjorde i Hong Kong, han arbetade för främmande stat, USA, för att störta den lagliga regenerering. USA finansierade honom. Det är nog okänt i Sverige, men för fem år sedan avsatte kongressen 1.5 miljarder USD för att utbilda utländska journalister till att skriva negativt och förtala Kina. Källa fredsforskaren Jan Öberg. Kina har två press system. Dels drivna av myndigheter på olika nivåer med uppgift att informera och ta emot feedback, dels helt miljoner privata media. Samma regler för alla.
Det var exakt så här det gick till, när sovjetregimen bjöd in västerländska journalister, att besöka noga utvalda verksamheter. De artiklar dessa sedan skrev fokuserade, precis som här, bara på de tekniska detaljerna i megaprojekten och satte dessa aldrig i relation kultur, miljö och mänskligt liv i övrigt.
Vi hade en liknande ’hype’ i Sverige på 40-, 50-, 60- och 70-talet, med bland annat Miljonprogrammet, som hyllades av nästan alla. Alla svenska städers centra revs, för sterila palats i glas och betong, och förortsstäder växte som svampar ur jorden. Många textkilometer skrevs världen över, av lättsmickrade och lättimponerade teknokratjournalister, där projekten höjdes till skyarna.
Via groteska skatter – världens högsta – kramades livssaven ur landsbygds-Sverige och över en miljon svenskar tvingades därifrån in i betonggettona. Länge ledde Sverige världsstatistiken över självmord, när de förvägrades kontakt med naturen.
Dessa sterila och vedervärdiga orter är idag övergivna av svenskar – de som kan – vilka har andra förväntningar på livet, än att födas, äta, arbeta och dö. Nu är områdena fyllda av bidragstagande invandrare, som inte har något annat val. Det är inte konstigt att missbruk, perversioner, gangstervälde och islamism frodas där.
Ladulås skriver: 18 december 2023
Ja, signaturen har delvis rätt. Systemet fungerar så att myndigheterna ”säljer” sina idéer och projekt till allmänheten via sina egna media, och som med all ”försäljning” blir det ofta väldigt glatt, positivt, styrt och glättigt. Privata media och personer kan sedan framföra andra åsikter direkt, utan mellanhänder som journalister. Det finns inte alltid en maktgrupp av journalister som mellanhänder som styr åsikterna. Därför är det så viktigt att ha kunskaper om hur det fungerar så man kan se genom säljargumenten. Allting har positiva och negativa effekter. Just nu bygger Kina till exempel en kanal i södra Kina, Pingloo kanalen, som är världen största projekt i sitt slag på 700 år, efter stora kanalen i öst, som tog omkring 1,000 år att slutföra. Den nya kanalen beräknas spara 53 miljarder kronor varje år i transportkostnader. Sedan måste man bygga broar över den, enorma teknologiska mästerverk i sig själva. En motorvägbro på på över en halv kilometer, huvudspannet 260 meter.
Är staden med i FN/WEFs 15-min projekt för städer?
Ja, det påminner om modernare variant av dessa sovchoser och/eller kolchoser i Sovjet och som anammades av Kina. Inte fasiken vill alla människor bo i ett totalt kontrollerade områden. De som bo där får gladeligen ta konsekvenserna av detta.
Men vi andra måste få välja att bo där vi vill och kan.
Staden beskrivs i Kina som en 15-minutersstad dvs att alla samhällsfunktioner för ens dagliga liv ska kunna nås med en biltur, promenad eller per cykel på 15 minuter.
När det gäller ”totalt kontrollerade områden” så är vi i Sverige i princip redan där i och med att svenskarna anammar all ny teknik.
Eva2 skriver: 17 december 2023
Du kan fritt välja var du vill bo i Kina. Kina är funktionellt organiserad i grindstäder, ”gated communities”. Alla har olika kultur, miljö och utseende, vald egen ledning, och standard. När jag köpte bostaden för 20 år sedan fanns det bara betongskelett, lerhögar, och inga växter. Idag mogna lummiga parker med gångstigar, fiskdammar och vattenfall, och alla hälsar på varandra. Alltså ett inhägnat område, med vakter, med mellan 5,000 och 10,000 innevånare. Redan idag är det så att de mesta services finn inom om 5 minuter. Tunnelbana till ett av de stora centrumen i Chongqing tar 4 minuter från det område där jag äger bostaden. Där finns allt, flera mycket stora varuhus, och vad man lokalt kalla ”loppmarknaden”. Ett område med småbutiker och massor av gatustånd. Ett matställe jag brukar köpa från har funnits i omkring 20 år, samma ägare, och tre stående personer fyller lokalen. Maten tillreds medan du väntar, är utsökt, och du kan välja och peka tp vad som skall ingå. Jag tror Kina i viss utsträckning har varit modellen för dessa 5-minuters städer.
Där ser man hur starkt påverkade och hjärntvättade alla har blivit!
De som skryter om att de är vakna befinner sig i själva verket i ett slags dvala! Usch, vilken avskyvärd situation!
Till Reality Checker skriver: 16 december 2023
Jag frågade en dam som jag vet hade nyligen träffat ett par män som hade spenderat ett par dagar i Xiongan, och när jag förklarade att någon var intresserad att flytta dit blev svaret ganska explosivt. —”Låt bli”.
Inget fel på tillfället, tvärt om, det är säker ett väldigt bra tillfälle, men – det tar omkring 10 år innan sådana städer så att säga kommer igång, blir ”inkörda”, mognar och och folk har flyttat in. Det är typsikt Kina. 3600 byggnader, och 98% är idag tomma betongskal. Det är normalt i Kina. Det blir de som först flyttar in som inreder. Då går även värdet upp förstås.
Jag har egen erfarenhet från när jag köpte en bostad för 20 år sedan i Chongqing i en ny förstad. Då var den även ett antal betongskal, inga träd och parker, inga affärer, ingen service, en skranglig buss som gick när dom fick ihop några passagerare, biljetten kostade en krona och bussen hade konduktör, och sista turen var klockan 8 på kvällen, Taxi hittade inte dit.
Idag har området mognat, mogna parker, träd, lummigt, fiskdammar, gott om affärer, ett lokalt hotell, tunnelbanestation, 7 busslinjer, och en vänlig befolkning. En lokal kultur är välutvecklad, alla hälsar på vandra på kvällspromenaden nu.
Männen berättade om sin erfarenhet från Xiongan, inga affärer har kommit igång, parkerna är ler-högar och träden har inte ännu vuxit upp. Kommunikationerna har inte börjat fungera överallt, eller ens all samhällsservice som vatten, el eller gas, eller internet. Dom sov i bilen, dom hittade inget hotell. Någon lokal kultur har inte utvecklats. Platsen är ännu i stort obebodd. Regeringen har stoppat investeringarna tillfälligt nu, utvecklingen gick inte så snabbt som man hoppats.
Jag köpte min bostad då för omkring samma pris, och idag har värdet fyrdubblats, men jag har även investera en del.
Det är alltså ett mycket bra tillfälle, men alla måste vara klara över vad man får för pengarna just nu.
Alla påpekade istället på att bästa platserna i Kina just nu är Chongqing och Chengdu, men priset är inte detsamma heller.
Med andra ord, besök och prova först. Det är säker ett mycket bra tillfälle, men platsen är alltså inte ”inkörd” – ännu. Lyssna inte bara på försäljarna, för dom visar bara en liten del av staden som en försäljningsshow. Var medveten om hur försäljning fungerar.
Reality Checker skriver: 16 december 2023
Priset är ganska normalt, till och med lite på den höga sidan, för sådana nya bostäder. Bostadsrätter enligt svensk modell finns inte i Kina. 100 Kvm är vad man kunde kalla en standard familjebostad i Kina, med kök, vardagsrum, ett eller två badrum med toalett, och tre eller fyra ”sovrum”. En annan typisk storlek är avsedda som pensionärsbostäder, och är typiskt på 40 Kvm, med ett eller två sovrum, kök, och ett badrum.
Antingen hyr du en bostad, typisk 3,000 kronor eller mer, per månad, av någon annan som äger den, eller så köper du den och får då lagfart, precis som på en stycke land i Sverige. Bostaden måste vara för dig själv, du får inte hyra ut den. Sedan betalar du en så kallad ”management fee” var månad på omkring 100 kronor, eller för en pensionärsbostad, omkring 60 kronor. Sedan kommer vatten, el, gas till. Förra månaden betalade jag omkring 150 kronor totalt, men om du kör värmen och luftkonditionering blir det typiskt 300 till 500 kronor. Internet typisk 100 kronor per månad.
Var medveten om att när du köper en ny våning är det ett tomt betongskal. Ingen inredning, inga möbler, och du får sedan själv inreda den. Typisk kostnad 30,000 till 50,000. Det finns ingen centralvärme, utan du köper värmepumpar, en för var rum, som kostar mellan 5,000 till 8,000 kronor per styck.
För att få bo i Kina, antingen skaffa ett jobb, eller komma som entreprenör och starta ett företag. Du måste hyra lokaler, som du inte får äga, och anställa minst en person. Sedan har vi all byråkrati med skatter och tillstånd.
Du kan gifta dig med en lokal person, men det ger inget automatiskt arbetstillstånd. Då får dessutom finansiella skyldigheter mot din partner.
Det finns mycket bra information på Weixin-WeChat om detta som är på engelska.
Mitt starka råd. Prova först innan du permanent flyttar in.
Hej Karl,
Jag laddade precis ner WeChat men har kört fast i registreringsprocessen där det krävs att en annan WeChat-användare måste verifiera mig.
Jag förstår verkligen inte varför en sådan verifiering är nödvändig! Kan du hjälpa mig med det?
Jag planerar att bo tillfälligt i 9-12 månader och tänker först hyra en lämplig bostad.
Mina mål är att lära mig språket, förstå kulturen, resa runt lite och bekanta mig med alla regler som jag bör känna till innan jag fattar beslut om en permanent flytt.
Xiong’an verkar vara den idealiska platsen för mig om jag bestämmer att flytta permanent. Wow, vilken modern stad! Den är verkligen unik och överlägsen på så många sätt.
MEN under ”introduktionstiden” vill jag vara bland och umgås med vanliga kineser och försöka att smälta in.
Och i det avseendet är Xiong’an nog den sämsta platsen att vara under introduktionsperioden.
Reality Checker skriver: 17 december 2023
Det har jag aldrig hört talas om. Jag har registrerat mig tre gånger på WeChat, i Australien, Nya Zeeland och senast i Kina, på olika mobiler, och allt jag har behövt göra är att uppge ett telefonnummer och ett login password. Sedan får man ett SMS och får uppge att man verkligen vill registrera sig och en kod som skall verifiera registreringen. Detta är för att förhindra okynnes registreringar av okända personer. Jag har alltid använt pseudonym , vilket är det normala. Kanske du har råkat ut för någon speciell svensk regel. Sverige vill ju alltid övervaka alla och alla skall identifieras. Prova dig fram.
Möjligen har detta implementerats endast för användare i EU och USA.
Det anmärkningsvärda är att det uppstår efter bekräftelse av e-postadress och mobilnummer.
Det kan inte tillskrivas en svensk regel; Sverige har inte befogenhet att kräva sådana åtgärder ens för de appar jag utvecklar!
Intressant RC. Återkom gärna med en krönika om dina erfarenheter.
Hur fungerar det med arbetsmarknaden, om man är svensk med hyfsad skolengelska och arbetserfarenhet och villiga att flytta?
Var finns jobben?
Gräddfil för läsare av Newsvoice?
Karl skriver: 16 december 2023
Jobben finns över hela Kina, men mest i de stora kuststäderna. men se upp med olagliga skojare som vill förmedla jobb. De flesta jobb-förmedlare arbetar bara lokalt. Tekniska yrken är eftertraktade, hygglig engelska räcker, men för att undervisa i engelska fordra man ofta ”nativ speakers”, alltså personer med engelska som modersmål. Ibland krävs det en akademisk examen. På de flesta platser krävs dessutom ofta färdighet i det lokala språket eller Mandarin, Putonghua, det finns mycket att välja på. Kina är stort. Det finns en del diskussionsgrupper över ämnet på webben, leta reda på en som du trivs med och lyssna på andras erfarenheter. Inte alla är positiva.
Där vill jag bo!
Tog ni reda på boendekostnaden hyra/köpa i den nya staden?
Det fanns nu förstås olika nivåer på ”bostadsrätter”. Om jag inte minns fel går det att få en stor lgh (100 kvm+) centralt för runt 300,000 kr.
Men 300 000 kr för 100 kvm i en ny stad? Wow!
Fast jag tvivlar på att de har ’Bostadsrätter’ eller hur? Bostadsrätter är ju en svensk uppfinning som inte existerar i andra länder. I resten av världen köper man sin lägenhet precis som man köper en villa i Sverige! Men jag kan ha fel.
Jag skulle verkligen uppskatta om du också kunde ge oss mer information om ’sociala krediter’, lönenivån, levnadsstandarden för vanligt utbildade människor, och så vidare…
Jag tror att alla andra nyfikna själar, som jag själv, skulle vilja få en insyn i den verkliga bilden av Kina och inte den förvrängda propagandan som ständigt sprids i varenda mediekanal.
Ok jag ska göra ett försök. Nu har jag toppenbra kontakter både i Kina och i Sverige med folk som har erfarenheter av både Kina och Sverige.