I Sverige beräknas 2,5 miljoner konventionellt rotfyllda tänder vara infekterade. Majoriteten av tandläkare använder ineffektiva antiseptika. En färsk Lundastudie visar att 700-1000 personer dör i tandvårdsrelaterad blodförgiftning (sepsis) varje år.
Opinionstext: Nils Norrsell, legitimerad tandläkare och psykoterapeut
I Sverige beräknas 2,5 miljoner konventionellt rotfyllda tänder vara infekterade. Majoriteten av tandläkare använder ineffektiva antiseptika. En färsk Lundastudie visar att 700-1 000 personer dör i tandvårdsrelaterad sepsis varje år.
Detta fordrar en kursändring från ansvariga rotfyllningsspecialister (endodontister) som under alla de 55 år, som de haft ansvar för utvecklingen, har hävdat att effektivt verkande antiseptikum innehållande formaldehyd inte behövs. De motarbetar rotfyllningsmaterialet N2.
En artikel i tandläkartidningen 23-05-19 av Anca Virtaj, Emma Wigsten, Dag Örstavik och Sivakami Rethnam Haug visar endodontisternas totala undvikande av frågan om effektiva antiseptiska material i kampen mot sepsis.Vetenskap och beprövad erfarenhet har ersatts med trossatser. De kliniska resultat som talar emot dessa nonchaleras.
Endodontister uppvisar allt som kännetecknar en sekt. Deras talesman var tidigare Dag Örstavik. Han var Socialstyrelsens vetenskapliga råd, när den statliga myndigheten SBU fick uppdraget att undersöka rotfyllningsmetoder och såg till att alla N2-studier uteslöts.
Han har efterträtts av Thomas Kvist, som med emfas hävdar att formaldehyd inte behövs och har visat motvilja mot att göra en N2-studie. När argumenten tryter tystas all kritik. Ingen har någonsin fått föreläsa om N2 på den Odontologiska Riksstämman.
Tandläkartidningen refuserar sedan 10 år debattinlägg om att de goda N2-resultaten bör räknas.
Emma Wigstens avhandling 2021 visar det man redan vet; att gängse metod inte fungerar. Lyckandefrekvensen mätt i antalet symptomfria tänder vid en ettårsuppföljning var 36,5 %.
Detta bör jämföras med P. Venutis N2-studie 2014, som enligt samma kriterier visade 98% lyckandefrekvens. Inga förbättringar av de genomsnittliga svenska rotfyllningsresultaten har gjorts de senaste 50 åren.
Tandvårdsrelaterad blodförgiftning kan undvikas med N2-metoden
Att anbefalld metod ger dåliga resultat och att tandläkare inbillats att det är svårt att rotbehandla, och därför känner osäkerhet framgår inte av Joséphine Brodéns prisbelönade avhandling. N2-metoden nämns inte, trots dess enkelhet och bevisat överlägsna resultat.
Patienter utsättas för onödiga hälsorisker i tandvården. Tandrötter dras ut i onödan för att tandläkare inte litar på rotfyllningar och ofta väljer dyra implantat med sämre funktion i stället för rotfyllning.
En oacceptabel styrning av vårdvalet föreligger.
Värst är dock att bakterier, som lätt kan oskadliggöras när de är väl samlade i en tand tillåts att överleva och spridas.
De som drabbas är främst ungdomar och äldre. Varannan tand som rotfyllts i ungdomstandvården uppvisar på röntgen en infektion inom 3,5 år (K. Ridell 2008). Tandläkare skriver ut runt 16 500 antibiotikarecept årligen. Av dessa kan upp till 5000 beräknas få sepsis.
Till personer i åldern 65–79 år ordineras i snitt 30 recept om året per 1000 invånare. Det är framför allt bland dessa som många får sepsis. Man vet också att det finns ett samband mellan infekterade tänder och hjärtsjukdomar. Rättrogna endodontister tonar ner riskerna och undviker all debatt.
Det är skrämmande att patienters hälsa har satts på spel sedan över 50 år utan hänsyn till fakta, som visar att spridning av bakterier från tandrötter lätt kan förhindras.
En ändring måste komma till stånd. Politiker måste inse att det saknas stöd för åsikten att formaldehydhaltigt N2 bör undvikas och att det finns gott stöd för att sluta använda de bristfälliga metoder som lärs ut på tandvårdshögskolor än i dag. Lär ut N2-metoden och ge patienter deras lagliga rätt att själva få välja.
Opinionstext: Nils Norrsell, legitimerad tandläkare och psykoterapeut
Relaterat
- NewsVoice: Dåliga rotfyllningar är resultatet av tystnadskultur bland tandläkare
- Tandläkartidningen: Nils Norrsell omvald till ordförande