Stor militär korruption i Ukraina – Bill Gates: ”ukrainska regeringen är en av de värsta i världen”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 januari 2024
- Torbjörn Sassersson
Volodymyr Zelensky. Foto: President of Ukraine. Licens: Public Domain
Volodymyr Zelensky

Ukrainas säkerhetstjänst SBU har avslöjat en omfattande korruptionsskandal inom landets militära upphandlingssystem, rapporterade Reuters, den 27:e januari 2024.

Tjänstemän från försvarsministeriet och chefer från vapenleverantören Lviv Arsenal är inblandade i förskingring av nästan 40 miljoner dollar.

Bill Gates kritiserade den ukrainska regeringen när han talade vid Lowy Institute redan innan kriget startade 2022:

”…ukrainska regeringen är en av de värsta i världen, du vet, [den] korrumperar, kontrolleras av ett fåtal rika människor, jag menar verkligen, [det är] olyckligt för folket i Ukraina.”

News Checker, i mars 2023 kommenterade Gates uttalande:

”En viral video där Bill Gates kallar Ukrainas regering för en av de värsta delades efter att ordet ”prewar” tagits bort från början av hans citat, vilket fick det att verka som om han talade om den nuvarande regeringen.”

Korruptionen i den nuvarande ukrainska regeringen

Korruptionen uppdagades i samband med inköpet av 100 000 granatkastare, ett kontrakt som tilldelades Lviv Arsenal i augusti 2022. Trots förskottsbetalningen för dessa granater, där vissa medel till och med överfördes utomlands, levererades vapnen aldrig.

”Men inga vapen tillhandahölls någonsin, enligt uttalandet, och vissa medel flyttades sedan till andra utländska konton” – Reuters

Kampen mot endemisk korruption är en avgörande aspekt av Ukrainas ambition att ansluta sig till Europeiska unionen, och denna skandal undergräver dessa ansträngningar.

SBU:s utredning visade att både tidigare och nuvarande högt uppsatta tjänstemän vid försvarsministeriet och chefer för närstående företag var inblandade i denna förskingring och överförde en del av medlen till utländska konton.

Som svar på dessa upptäckter har SBU utfärdat ”meddelanden om misstanke” till fem personer som är inblandade, vilket markerar det första steget i rättsliga förfaranden i Ukraina. En misstänkt greps när han försökte korsa den ukrainska gränsen.

Korruption har tidigare lett till att försvarsminister Oleksii Reznikov avskedades i september förra året. Reznikov anklagades inte personligen för korruption, men flera fall inträffade under hans ledning.

Det senaste upphandlingsbedrägeriet har bekräftats av försvarsministeriet och har väckt starka reaktioner i landet. Korruptionen inom militären är särskilt känsligt eftersom Ukraina strävar efter att upprätthålla krigsmoralen och stärka sina argument för EU-medlemskap.

Den ryska nyhetsbyrån TASS skriver att president Vladimir Zelensky den 22 januari i ett videotal varnade för att han skulle göra en regeringsombildning.

Källa: Reuters, ”Ukraine says it uncovers mass fraud in weapons procurement”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq