Steadfast Defender 24 – NATO:s största övning sedan det förra kalla kriget

publicerad 26 januari 2024
Amerikanska och svenska soldater samövar under Archipelago Endeavor 23. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Amerikanska och svenska soldater samövar under Archipelago Endeavor 23.

Under de kommande sex månaderna kommer tusentals amerikanska soldater att delta i den största NATO-övningen Steadfast Defender 24 sedan kalla krigets slut 1991, meddelar Pentagon.

Text: Jim Garamone, DOD News. Översättning: NewsVoice

Övningen kallas Steadfast Defender 24 och kommer att omfatta cirka 90.000 soldater från de 31 st NATO-länderna och Sverige. Övningen kommer att testa alliansens förmåga att snabbt sätta in styrkor och kommer att testa NATO:s nya försvarsplaner, enligt tjänstemän.

”Alliansen kommer att visa sin förmåga att förstärka det euroatlantiska området via transatlantiska förflyttningar av styrkor från Nordamerika”, säger general Christopher G. Cavoli, NATO:s Supreme Allied Commander Europe, i ett pressmeddelande.

”Steadfast Defender 2024 kommer att bli en tydlig demonstration av vår enighet, styrka och beslutsamhet att skydda varandra, våra värderingar och den regelbaserade internationella ordningen.”

Den första delen av övningen inleddes igår när dockningsfartyget USS Gunston Hall seglade från Norfolk i Virginia. Efter en rad operationer kommer fartyget att segla över Atlanten.

Den övergripande övningen kommer att pågå till och med juni. Det är NATO:s viktigaste multidomänövning för 2024 och kommer att bestå av en rad nationella och multinationella storskaliga, levande övningar som genomförs på olika geografiska platser.

Tjänstemän sade att Steadfast Defender är den största övningen sedan den senaste Reforger-övningen 1988.

Övningen är det första storskaliga testet av alliansens försvarsplaner som godkändes vid förra årets toppmöte i Vilnius i Litauen.

I grund och botten är övningen en demonstration av alliansens enighet och beslutsamhet att försvara varje tum av Natos territorium.

Övningen kommer att visa ”NATO:s förmåga att distribuera, flytta och använda förstärkningar från Nordamerika och andra delar av alliansen till kontinentala Europa”, sa tjänstemän från alliansen.

”Den kommer att visa att vi kan genomföra och upprätthålla komplexa multidomänoperationer under flera månader, över tusentals kilometer, från den höga norden till centrala och östra Europa och under alla förhållanden.”

Övningen kommer främst att äga rum i Finland, Estland, Tyskland, Grekland, Ungern, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Rumänien, Slovakien, Sverige och Storbritannien, sade tjänstemännen. Det kommer att finnas mer än 50 marina resurser, inklusive hangarfartyg, jagare, fregatter och korvetter.

Flygresurserna kommer att omfatta F-35, FA-18, Harriers, F-15, helikoptrar och en myriad av obemannade flygfarkoster.

Det kommer också att finnas mer än 1.100 stridsfordon, inklusive mer än 150 stridsvagnar, 500 infanteristridsfordon och 400 pansrade personalbärare.

Tjänstemän sade att övningen är baserad på ett fiktivt artikel 5-scenario ”utlöst av en fiktiv attack mot alliansen som lanserats av en nära motståndare”, sade tjänstemän. ”Natos övningar är inte riktade mot något land. I en oförutsägbar säkerhetsmiljö måste vi vara redo att avvärja alla hot och försvara alla allierade.”

Ryssland har dock inlett det största kriget i Europa sedan andra världskriget genom att angripa grannlandet Ukraina. Sedan Ryssland invaderade Ukraina 2014 har Nato stärkt försvaret och avskräckningen på kontinenten. Steadfast Defender har planerats i flera år, men i övningen ingår försvarsplaner som baseras på Rysslands agerande.

”Rysslands aggressionskrig mot Ukraina kommer att forma vår förståelse av konflikter under många år framöver”, säger en NATO-tjänsteman. ”Nato följer konflikten i Ukraina noga för att förbättra vår beredskap och förfina vår framtida utbildning, kapacitet och innovation.”

Text: Jim Garamone, ”NATO Begins Largest Exercise Since Cold War”, DOD News. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq