Styrkedemonstration – USA:s militär flyttar bränsle närmare Taiwan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Vy över marinbasen, Subic Bay, med staden Olongapo i bakgrunden.
Vy över marinbasen, Subic Bay, med staden Olongapo i bakgrunden.

USA har nyligen överfört betydande mängder bränsle från en militärbas på Hawaii till lagringsanläggningar i Sydostasien. Denna åtgärd har väckt oro bland vissa filippinska senatorer om risken för en konflikt mellan USA och Kina om Taiwan.

Kanishka Gangopadhyay, talesperson för den amerikanska ambassaden i Manila, bekräftade överföringen av bränsle från en marinbas på Hawaii till en kommersiell anläggning i Subic Bay, Filippinerna.

Transporten är en del av flera leveranser av bränsle, även om den exakta kvantiteten fortfarande är okänd. Den amerikanska ambassaden försäkrade att överföringen skedde i samordning med filippinska myndigheter.

Den filippinska senatorn Imee Marcos, ordförande i senatens utskott för utrikesrelationer och syster till president Bongbong Marcos, har kritiserat bristen på transparens kring leveransen. Hon betonade att den filippinska allmänheten förtjänar att informeras om sådana betydande rörelser, särskilt när det gäller de 39 miljoner gallon bränsle som är inblandade.

Marcos ifrågasatte också lagringsplanerna för denna stora bränslemängd, med tanke på att Subic Bay inte ingår i det utökade försvarssamarbetsavtalet mellan Filippinerna och USA.

Tidpunkten för den amerikanska bränsletransporten är anmärkningsvärd, eftersom den sammanfaller med Taiwans presidentval

Valet har aktualiserat diskussioner om taiwanesisk självständighet, ett ämne som har mötts av skarpa varningar från Peking. Kina, som hävdar sin suveränitet över Taiwan, har uttryckt sin avsikt att återförena landet på fredlig väg, men har inte uteslutit militära åtgärder om Taiwan skulle sträva efter formell självständighet.

Kinas president Xi Jinping upprepade sitt engagemang för en återförening i sitt nyårstal.

Denna utveckling i relationerna mellan USA och Filippinerna och dess potentiella konsekvenser för situationen i Taiwansundet återspeglar den pågående spänningen mellan Washington och Peking.

USA, som officiellt följer ”ett Kina”-politiken, har konsekvent stött den taiwanesiska regeringen och har lovat att skydda ön i händelse av en konflikt med Kina. Den senaste tidens bränsleöverföring kan ses som en del av USA:s bredare strategiska förberedelser inför dessa eskalerande spänningar.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq