Under 1900-talet och fram till vår tid har innebörden av hälsa alltmer reducerats till funktionsduglig, symptomfri, arbetsför. Knutor på stämbanden opereras bort ”för säkerhets skull” utan att orsaken bakom det synliga sjukdomsresultatet utreds och botas. Eksem undertrycks med våldsamma läkemedel av kosmetiska skäl till dess att patienten utvecklar allergier, astma, bronkit, depressioner eller hjärtsvikt.
WHO:s definition från 1948 lyckas ändå ta upp helhetsbilden i en enda mening, om än en smula generaliserande:
”Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom.”
För Hippokrates, ”läkekonstens fader” 460 f. Kr. – 370 f. Kr. och Platon, grekisk filosof, författare och matematiker 427 f. Kr.-347 f. Kr. var hälsa ett helhetligt begrepp, ett samspel mellan kropp och själ.
Galenos, grekisk läkare 129-199, presenterade balansteorin; att de fyra elementen måste harmoniera med varandra för att individen ska kunna sägas vara vid god hälsa.
Vesalius, läkare och anatom, ”grundare av den moderna anatomiska vetenskapen” 1514-1564, arbetade med dissektioner av människokroppar och visade ett biologiskt samband mellan symtom och sjukdom.
Svenska Nationella hälsokommitténs definition av arbete med hälsa låter så här:
”Den process som ger människor möjlighet att öka kontrollen över sin hälsa och befrämja den. /…/ För att detta ska kunna uppfyllas måste människan ges förutsättningar att kunna påverka de faktorer som kan begränsa dessa möjligheter /…/ den process som hjälper människor att uppleva en känsla av sammanhang liksom ett fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande.”
Om vi använder oss av ett vanligt synonymlexikon får vi upp följande synonymer till ordet hälsa (fornsvenska hælsa): Välfärd, lycka, friskhet, vigör, styrka, kraft, livskraft, välgång, hälsning. Ordet har släktskap med hell (att önska någon lycka) och hel (dels i sin helhet, dels frisk, utan skada) och hela (helbrägda, bota), samt helig (som ej får skadas).
Enligt Nationella Folkhälsokommittén är stress och belastning, socialt stöd och sociala nätverk, arbetssituation, självförtroende, förmåga att ha kontroll över sin tillvaro, hopp samt framtidstro faktorer som kan påverka hälsan.
Kort uttryckt kan vi säga att det i dag finns två sätt att se på och mäta hälsa:
- Den holistiska definitionen där helheten beaktas och vägs in (det fysiska, känslomässiga, mentala, andliga, sexuella, sociala) och
- den biostatistiska definitionen där det som avviker från ett normalvärde är detsamma som ohälsa.
Skolmedicinen använder sig av definition två, den biostatistiska, som hör ihop med Vesalius dissektion av människokroppar på 1500-talet som i sin tur präglat den moderna kliniska vetenskapen som försöker förstå liv genom att studera död materia.
Är en person frisk om alla blodprover visar sig vara normala men samma person säger sig ”vara trött och må dåligt”? Den holistiska läkekonsten kan väga in ”vara trött och må dåligt” i diagnosen, men den biostatistiska läkekonsten konstaterar att personen i fråga är frisk.
Omvänt är en person – enligt biostatistisk läkekonst – med högt blodtryck eller höga kolesterolvärden sjuk trots att personen i fråga med bestämdhet säger sig må hur bra som helst.
Holistisk läkekonst visar att personen mycket väl kan vara frisk, eftersom ett normalvärde bara är statistik och människor är individer med egna individuella ”normalvärden” (två personer med olika blodtryck kan må lika bra eller lika dåligt).
Personen med högt blodtryck som mår bra kan bli sjuk av att gå till läkare och få konstaterat att blodtrycket är för högt, förutsatt att han eller hon är känslig för andras åsikter, inte minst en auktoritets åsikt, i den aktuella stunden.
Besked om avvikelse riskerar att skapa sjukdom hos en annars i grunden fullt frisk människa. Därför bör skolmedicinens tillvägagångssätt och brist på holistisk syn och förståelse starkt ifrågasättas.
Hälsa handlar kanske bland mycket annat om värdighet, självrespekt, lust och kreativitet, inte om normalvärden och beräknad livslängd.
När livslängden ökar i väst, men allt fler blir beroende av syntetisk medicin ges vi en statistik som haltar och ljuger. Vi blir generellt sett äldre, men mår vi bättre? Människor kunde leva ett långt liv förr i tiden också.
Samuel Hahnemann, homeopatins fader, dog 1843 vid en ålder av åttioåtta år. Hippokrates – vars tes ”det som gör dig sjuk kan också göra dig frisk” är förknippad med just homeopatisk läkekonst – sägs ha blivit nittio år och det var för 240 år sedan!
Finns då värdigheten kvar hos en människa som ”tvingas” äta tjugo eller tjugofem olika syntetiska mediciner om dagen, varav minst hälften ordinerats för att hämma de biverkningar som de andra medicinerna ger. Finns självrespekten kvar?
Om vi tänker oss en kvinna som efter en höftledsoperation, en diagnos (diabetes) och en flytt till äldreboende inte är sitt forna jag. Hon sitter mest bara och väntar. Vården har rekommenderat henne att leva efter ett strikt och tråkigt matschema. Hon orkar inte upprätthålla sina hobbys, ingen har tid att prata med henne annat än när recept skrivs ut och fysiska undersökningar görs (och knappt ens då).
Hon blir kanske 85 år, men hennes livslust tog slut vid 73. Hennes blodtryck och andra värden är visserligen balanserade med hjälp av medicinerna, så i ett biostatistiskt sammanhang är hon ”frisk”.
Men om vi tänker efter och beaktar WHO:s definition och andra här nämnda definitioner av hälsa – lever kvinnan i exemplet ett liv grundat på värdighet? Upplever hon en känsla av sammanhang? Upplever hon ett fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialt välbefinnande? Har hon kontroll över sin tillvaro?
”Men kvinnan är ju gammal! Då är det inte så konstigt att hon är sjuk och måste äta mediciner. Hon ska vara glad för den högteknologiska och effektiva vård som erbjuds. Så bra har minsann inte alla det. Tänk på afrikanerna. Tänk på hur det var förr!”
Myten om ålderdom som ett skröpligt och sjukligt tillstånd lever kvar in i vår tid. Det gör myten om att vi ska vara tacksamma för det lilla också. Kulturella fenomen som färgar av sig på oss vare sig vi vill eller inte, vare sig vi är medvetna om det eller inte, men ohälsa verkar inte alls ha med ålder att göra.
Vad är då ohälsa, förutom en avvikelse från ett normalvärde?
Ohälsa borde rimligen vara motsatsen till hälsa, det vill säga passivitet, brist på självrespekt, avsaknad av värdighet, ensamhet som inte är självvald, oförlösta känslor, själslig missväxt, dåligt självförtroende, olycka, överdriven ängslan, apati eller ångest inför framtiden.
Rädslan för smitta, för bakterier, för sjukdom och död tycks mer framträdande och påtaglig än någonsin tidigare.
När vi vaccinerar hela befolkningar är det kanske ett symtom på rädslan för döden, som i en förlängning är detsamma som rädslan för att leva.
Kanske är vi helt enkelt rädda för att leva livet fullt ut. Kanske har det blivit fult att njuta, skratta, ta för sig, vara frisk och frodig, vara medicinfri och unik. Kanske har det alltid varit något fult och nästan onormalt i vår kultur, en avvikelse, rent biostatistiskt?
Text av Stefan Whilde (Stefanwhilde.se), författare, fristående klassisk homeopat, grundare av och lärare i Whildes Homeopatiska Skola
Relaterat
En liten sinnesgymnastik kan åstadkommas med hjälp av en ordbok.
Sinnet kan lätt fastna i en eller några händelser och där verka som ett stopp för fungerande logiskt tänkande – fixa idéer.
Ta och slumpmässigt och slå upp ett ord, gärna ett substantiv, och se om ordet är inbäddat i en tidigare händelse. Om ja, ta händelsens minnesbild och placera den i minst 6 positioner runt huvudet, framför, bakom, V/H sida, under och över. Gör detta en stund tills där blir ”hmm OK” av händelsen. Detta för att ”smörja upp” tidslinjens rörlighet.
Gör så en motsvarighet på en tänkt tidigare känd person, som då ”gör” samma som du gjorde. Detta kan skaka fram en allierad eller fiende hos dig. Gör detta positionerande tills den blir utan laddning.
Ohälsa är en brist på själslig rening och andlig upphöjelse (vilket uppnås genom klassisk musik) mening inom omvärlden där erfarenheter ges värde, samt en gemensam känsla innifrån och ut: jag, familj, grannskap, by, län, region, stat, geografisk kultur.
Varje människa är menad att få sin historia nedärvd och återberättad som Visdom.
Jag kommer från en kultur där muntlig historia funnits sedan 10.000 år. Vi övergick till skriftliga dokument på sena 600-talet.
Ohälsa började dyka upp när utbölingar dök upp med injektioner de kallade vaccin. Se yt kanalen Richard Vobes där han visar dokumentet som bevisar att petroleum-medicinen som ersatte de naturliga botemedlen, skapade cancer.
Utan korrekt näring förstörs kroppen. Våra livsmedel har tappat ca 90% av sin näring sedan 1980 enligt svenska forskare (redovisat 2005 på Sth Univ).
Fortsätt gärna med kött, fisk, halvfabrikat och sprit, öl, och produkter baserade på vitt socker. Då kan du vara säker på att du kommer att gynna
giftindustrin med stora inköp av tabletter och insprutningar.
Om du däremot äter föda som har full näring, så kommer giftindustrin att förse dig med sjukdomar via virus och vaxxiner. Du kommer inte undan.
Bara genom att behålla din inre balans, äta ren föda (dvs vegetariskt) så har du en chans att behålla hälsan. Och undvika alla vaxxiner.
Kort, livet är, i grunden vibration eller som N.Tesla sa redan för 100 år sedan, ljud. Det är inte kemi. Tvärtom, livet skapar kemi.
Det går att visa enkelt via emotioner, som är frekvenser.
Om man i sinnet sätter samman två olika emotionella frekvenser så diffunderar den låga. Omvandla en ”låg” minnesbild till en låg frekvens såsom i ett t.ex motorljud och sätt detta kontra ett extremt tänkt högfrekvent ljud såsom endast en hund kan höra.
Gör detta som test på t.ex. en tung sorg och den är skingrad på 10 sekunder. Bye, bye psykiatrin!
Ja begreppet hälsa är väl rätt komplicerat. Såtillvida att folk överlever längre, eller kan hållas vid liv omän under kronisk sjukdom, så finns där väl vissa belägg för att den är “ganska så god”. frågan är väl hur pass sinnessjukt vårat info-medielandskap egentligen är? 🙂
(Den kroniska sjukdomen vore väl det man borde titta närmre på(?)… och se om där finns något systemiskt fel) Och om det existerar någon depopulation-agenda, då är det ju inte värre än att man bara lägger ner den.
Ja begreppet hälsa är väl rätt komplicerat. Såtilvida att folk överlever längre, eller kan hållas vid liv är omän under kronisk sjukdom, så finns där väl vissa belägg för att den är ”ganska så god”. frågan är väl hur pass sinnessjukt vårat info-medielandskap egentligen är?
Karl-E Arfors, professor emeritus och tidigare explorativ forskningschef på läkemedelsjätten Pharmacia talar i det här föredraget om hur sjukvården och läkarutbildningarna styrs av läkemedelsindustrin och att det är syntetiska patenterbara preparat, kirurgi, strålning och andra invasiva metoder som gäller, när många gånger väldigt enkla, oskadliga och billiga metoder och läkemedel skulle ha mycket bättre effekt:
https://www.youtube.com/watch?v=Grh_bRrN5Ak
Missa inte!
https://twitter.com/thehealthb0t/status/1763081719001780568
Citat av Karl Johann Probst, som är en tysk läkare, medicine doktor, naturläkare, doktor i fysik och fackboksförfattare:
”Om du ser en läkare så lägg benen på ryggen och spring för livet!”
Tyska Wikipedia (i översättning):
”Från 1980 till 1984 var Probst privatpraktiserande allmänläkare i Nürnberg. Från 1984 till 1989 studerade han utomlands och fördjupade sina kunskaper om naturmedicin, särskilt traditionell sydamerikansk naturopati och ayurvediska traditioner. På 1980-talet var Probst en av grundarna av raw food-rörelsen. Från 1989 till 2005 var han allmänpraktiserande privatpraktiserande läkare i södra Tyskland. Han grundade och drev en naturmedicinsk anti-aging och hälsoklinik i Ottobeuren. Probst är återupptäckaren av svavel som ett uråldrigt botemedel (s.k. svavelkur). Hans holistiska terapimetod bygger på de fyra pelarna: kostförändringar, tarmsköljning, detox och andlighet.”
Här är en intressant bok av dr. Probst:
https://www.dr-probst.com/english/books-by-dr-probst/
Relaterat – artikel av Ingemar Ljungqvist om sjukdom, skador och död som orsakas av sjukvården:
”Under de senaste 40 åren har det förekommit ett antal långvariga läkarstrejker. Eftersom läkarna nu i Sverige med fler länder ställt ordinarie uppgifter åt sidan och nästintill enbart ägnar sig åt akutsjukvård, så skulle Covid-1984 kunna jämföras med en läkarstrejk:
Vid tidigare strejker gick det så här:
– 1973 Israel; 1 månads strejk dödstalen ner med 50%
– 1975 Los Angeles, USA; strejk, -18 % minskad dödlighet
– 1976 Bogota, Colombia; 52 dagars strejk -35%
– 1983 Israel igen; 4,5 mån strejk, dödstalen kraftigt ned
– 1984 Varkaus; Finland, minskning
– 2003 Toronto, Canada omprioriteringar pga SARS, tydlig minskning i död”
https://almanova.eu/iatrogen-sjukdom-hela-artikeln/
Iatrogen (klassisk grekiska: ”av läkare orsakat”) betecknas sjukdomsbilder som orsakats av läkarvård eller sjukvård. Iatrogenes (från grekiskans ἰατρός, iatros, ”läkare”, och γένεσις, genesis, ”ursprung”) beskriver en situation där en eller flera läkare är ansvariga för en patients biverkningar.[1] Merriam Websters medicinska ordbok definierar ordet som ”en oavsiktlig eller undvikbar framkallning av sjukdom eller komplikationer av medicinsk behandling eller från procedurer av en läkare eller kirurg”.
– Wikipedia
Här är berättelsen av en som lyssnade på sin inre röst istället för rådet från läkare, vilket ledde till liv, glädje, gemenskap:
https://www.youtube.com/watch?v=ZagGtQaiR30
Ett oerhört gripande samtal mellan far och son!
Det pågår ett tyst paradigmskifte i synen på hälsa hos många människor.
Vi är oerhört fixerade och har blivit ”lärda” att vara rädd för bakterier och andra osynliga ovänner som tex virus. Att ha ont, få ont, få sjukdom, osv är kroppens sätt att signalera – idiot – du sköter mig inte. När denna insikt når hjärnan är steg ett nått att på kort sikt eller lite längre sikt kunna bota ”sig själv”. Hur äter jag, vad äter jag, hur lever jag?
Kroppen ligger ständigt och rensar bort oönskade skit men till slut tippar det i värsta fall över kanten och du blir sjuk. Kroppen sätter in den tuffa städpatrullen och städar ur rejält – du blir förkyld, du får hudåkommor, du får influensa osv. Det mesta går över, annat blir kroniskt.
OM har detta pespektivet så finns det bot och bättring i de flesta fall. Läkarna med få undantag ger dig inte denna input utan tar prover , remitterar, skriver ut recept , i bästa fall hjälper det.