Det går 69 industriarbetarlöner på en VD-lön

Hans Sternlycke (1942-) var tidigare medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Han arbetar för ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelsen. Hans skriver om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och hållbarhet.
publicerad 8 april 2024
- Hans Sternlycke
Affärsman i New York. Foto: Felix Koutchinski. Licens: Unsplash.com
Modellfoto på fiktiv VD

LO ger varje år ut en social rapport där man bland annat kan läsa om hur många industriarbetarlöner det går på en VD-lön. 1980 var det som mest jämlikt. Då räckte det med nio industriarbetarlöner för att betala en VD. Nu är skillnaden 69 gånger. 1950 var skillnaden 26 gånger.

På samma sätt har skillnaden i löner mellan arbetare och tjänstemän ändrats. Klyftan mellan tjänstemanna- och arbetarlöner har växt. 2013 var den 118 procent, på 30-talet 45 procent och sjönk 1945 till 33 procent och låg där till sekelskiftet då den växte till 50 procent. Nu är den 54 procent. Även skillnaden i löner mellan kvinnor och män har nu tendera att börja växa.

Orsaken är de nyliberala idéernas genomslag. Det har försvagat fackföreningsrörelsen och välfärdssamhället. De ökade social skillnaderna ger ökade spänningar i samhället till skada även för de välbeställda. Det visar Pikettys avhandlingar. Samtidigt skadas miljö och klimat. De rikare har en mer ostentativ överflödskonsumtion än andra. De har både resurser och drivkrafter för den.

Den dubblade konsumtionen sedan 1980-talet har inte gjort oss lyckligare. Då låg vi högst i lyckoindex. Vi hade vår basförsörjning och ett mer solidariskt samhälle. Med nyliberalismen har följt ett mer individualistiskt konkurrenssamhälle där inkomst och position betyder mer mer för hur vi värderas i egna och andras ögon, inte vem vi är. Det är förödande för samhällsandan.

Med andra värderingar har följt en förändring i skattesystemet. Arvs-, förmögenhets-, gåvo- och fastighetsskatt har avskaffats, kapitalinkomster har blivit lågbeskattade, men löneskatter har behållits, dock lättat med Rot- och Rutavdrag för att minska priset på tjänster för dem som kan betala.

Följden är att arbete blivit dyrt och att vi inte har råd med varandra. Samhällets service måste rustas ner och kontakter skall ske via data. Den som inte klarar det och hade behövt någon att prata med får problem.

Denna omvända klasskamp har lett till ett mer segregerat boende med högre dödlighet i förorterna, kriminalitet, sämre skola, storstadstillväxt, utglesning i landsorten och försvårat småföretagande. I den fria konkurrensens namn har vi fått ohämmad kapitalism som gett försämrad marknadshushållning och ökad företagskoncentration och oligopolbildning.

Med anslutningen till EU har vi bundit oss vid marknadsliberalismen som har det stadgat i sin konstitution, till skillnad mor i svensk grundlag som inte stadgar ideologi. För att ändra det behöver länderna vara eniga, vilket syns omöjligt. De många stegen mot ”marknadisering” Sverige gjort kan inte göras ogjorda. Det skulle stoppas av EU-domstolen.

I motsats till regeringen som vill ha mer bil och flyg och som vill rädda klimatet med kärnkraft är dock EU klimathoppet nu med mål som Fit for 55 och krav på höghastighetståg och mer gods på järnväg.

Det allvarligaste miljöhotet från marknadsliberalismen är att den kräver ständig tillväxt med ökande resurs- och energibehov och därmed följande växthusgasutsläpp. Det är en logisk omöjlighet som jorden inte klarar av. Utan tillväxten skulle det kapitalistiska systemet braka ihop och inga subventioner från samhället för överspekulation skulle hjälpa.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • På grund av resursbrist överväger jag att överge kommentarsfälten i NewsVoice. Det tar för mycket ideell tid. Är för mycket tjafs. För många kommentarer söker konflikt, utgör allmänna klagomål, är off-topic eller respekterar varken kommentarsreglerna eller artikelskribenternas arbete och ambition att skapa en vettig debatt.

    Tråden är rensad.

  • Läste i Fria Tider att Pål Jonson bara fått 0.7 på högskoleprovet så han kom knappast in på egna ”meriter”. Men nu sitter han med daglig verksamhet på regeringsnivå och lyfter ett antal industriarbetarlöner.

  • Kvinnor väljer rätt ofta omhändertagande eller serviceinriktade yrken där såväl grundlön som löneutveckling är rätt låg. Men när kvinnors s.k. ”jämställdhet” ska fastställas så jämförs det nästan alltid med en försvinnande liten del av män där de antingen är VD eller styrelseproffs, men det är ju inte särskilt många män som är något av det här.

    Nu är kvinnor överrepresenterade på t.ex. högre utbildning som mellanchefer mm. och det kommer öka eftersom hela samhället har en snedvriden syn på saken. Skulle feministhycklarna vara ute efter riktig jämställdhet, istället för fördelar för det egna könet, så skulle de även kämpa för en femtioprocentig representation av båda könen i de skitjobb som får samhället att fungera och där män verkligen är helt överrepresenterade. Men det är ju inte lika fint eller bra betalt som att bli orättvist inkvoterade i styrelser eller på höga chefspositioner utan erforderlig grundkompetens bara för att man råkar vara penislös.

    • De har skapat ett skitsamhälle som är utformat för att göra människor psykiskt sjuka och istället för att ta ansvar för denna medvetna degradering flyttar de oärligt över ansvaret på den enskilde individen. Assisterad avlivning, för krämpor på en fallande skala, blir då ett naturligt led i att även kroppsligt avsluta vad de redan pajat mentalt. Men först kommer det här nog bara vara helt ”frivilligt” för att i ett senare skede bli obligatoriskt vid uppnådd improduktiv ålder.

      • Ja Fy fan… Man får hålla humöret uppe.

        Personligen skiter jag i samhällsutvecklingen – vill ändå inte vara med. En inte alltför ovanlig hållning för oss som kommit upp lite i åren, då man sett allt, hört allt så dom kan inte föra en bakom ljuset längre.

        Nej, ut på landet. Lev nära naturen och det gäller att hålla sig sysselsatt, vilket inte är ett problem om man har ett äldre hus.

    • Det spelar mindre roll vad man har i lön i Sverige efter skatt så skiljer det inte mycket om du har hundra tusen imånaden eller femtio tusen.

      • Till viss del men inte helt. Har de lön efter en lite mer privilegierad slavtillvaro med högt ämbete eller som VD så spelar det ju en avgörande roll och vad gäller de senare så har de även extra pålägg via bonusersättningar som t.ex. aktier. Men för den vanlige slaven skiljer det sig nog inte alltför mycket. En industriarbetarslav får väl behålla tillräckligt för en exotisk vilsam resa om året och kan i eget fordon också färdas fram och tillbaka mellan återhämtningsplats och slavgörat.

        Men nu snor de ju så mycket i alltifrån arbetsgivaravgifter, inkomstskatt, moms och så många andra pålagor som kan relateras till just skatt att de måste ändra taktik. Det är här utsläppsrätter på koldioxid blir en genial skatt på ren mänsklig existens där ingen slipper undan och de har bara ännu inte presenterat vad som händer om man inte kommer kunna eller vilja betala.

        Men har du 100 K i månaden betalar du väl ca 60% (exklusive arbetsgivaravgift som redan är betalda av någon annan) och då har du typ 40 K kvar. Får du 50 K är det väl ungefär 33% i skatt och du har ca 33.5 K kvar. En skillnad på 6.5 K är som du säger inte stor men spelar nog ändå med dagens priser roll för den avlönade slaven som klär, huserar och transporterar sig själv till slavsysselsättningen.

  • Till Samuel af Ugglas:

    Kan bara hålla mig dig. Detta är sovjetunionen ver 2.0. Nyligen gjordes på uppdrag av regeringen en översyn om antalet myndigheter och då uträcktes inte en eller två myndigheter som gått under radarn (vilket inte borde vara möjligt i denna digitala tidsålder) utan hela 25 st. Man vet inte om det var ett aprilskämt? Ett riktigt bra aprilskämt i så fall. Problemen må vara svåra och många men lösningarna är ofta enkla: lägg ner. Lägg ner!

  • Svenska myndigheter och verk betalar fantasilöner för målvakter (ansiktet utåt) för att de ansvariga ska slippa besvärlig journalistik.

  • Du som anställd kommer aldrig att få den lön du rätteligen förtjänar hur hög lön du ön får och oavsätt hur viktigt, komplement eller lojal du är, utan detta går till ägaren (din arbetsgivare) och detta utgör vinsten i företaget och är själva vitsen med att driva företag. Är du missnöjd? Öppna eget.

    Där med borde vi sätta vi punkt för vidare kommunistdiskussioner.

    En sak förstår jag dock inte: varför slår sig inte kulturmarxister och kommunister samman och bildar egna företagverksamheter om de nu är då missnöjda?

    Sluta gäll. Skapa något eget istället för att stjäla andras

  • Varför inte redovisa Anna Borgs, Vattenplask AB lön och tala om för svenska folket hur många öststats lönearbetare vi kan få till vår hjälp?
    Kan det gå annat än åt helxxte för Sverige och svenskarna med 367 s k GENERALDIREKTÖRER i divisionen under Anna Borg?

  • Lämna ett svar