Rekordmånga konkurser i Sverige – framtiden ser mörk ut

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 april 2024
- NewsVoice redaktion
Anonym affärsman. Foto: Sergey Nivens. Licens: Shutterstock.com
Temabild: Anonym företagare

Antalet konkurser i Sverige nådde en rekordnivå under första kvartalet 2024 med 2784 företag i konkurs, enligt kreditupplysningsföretaget Syna. Antalet konkurser 2023 ökade med 33% jämfört med 2022. I januari skedde en ökning på hela 65%.

2023 var ett mörkt år. Antalet konkursade ökade med 33%  jämfört med 2022, ett år som också var dåligt för företagare. Det totala antalet konkurser under 2023 uppgick till 8196 företag.

”Det är också värt att notera är att antalet konkurser ökade under årets samtliga månader och att ökningen accelererade under hösten, med toppar i såväl oktober och november som i december”, säger Karl Stjerna, VD för Syna.

”Många företag har försökt hålla ut, men i takt med ett sinande kassaflöde och krympande orderböcker står man inför faktum: att det inte går att driva verksamheten vidare. Särskilt drabbade är små och medelstora företag, som är stommen i det svenska näringslivet.”

2024 inleddes som det 2023 slutade. Antalet konkurser i Sverige fortsätter att ligga skyhögt och Syna ser ingen förbättring under de närmaste månaderna 2024 (from mars).

Kreditrapporten.se
Kreditrapporten.se

I Stockholms län ökade konkurserna med otroliga 130%. I traditionellt motståndskraftiga län som Jönköpings, Uppsala och Gävleborg ökar konkurserna också påtagligt, skriver Syna.

”Det är framför allt bygg- och fastighetsbranschen som har problem som en följd av minskat byggande och ett högt ränteläge. Även inom restaurangbranschen är det många som kämpar för sin överlevnad när hushållen håller allt hårdare i plånboken. Företag inom transportsektorn har det också bekymmersamt.”

Karl Stjerna ser med oro på framtiden. Konkurserna kommer att fortsätta ligga högt om det inte sker någon drastisk förändring, enligt Kreditrapporten.se.

”Många företag har försökt hålla ut, men i takt med ett sinande kassaflöde och krympande orderböcker står man inför faktum: att det inte går att driva verksamheten vidare. Särskilt drabbade är små och medelstora företag, som är stommen i det svenska näringslivet.”

Det är framför allt små och medelstora företag som drabbas, ofta med få antal anställda. Syna spår fler konkurser det närmaste halvåret, särskilt i byggsektorn och restaurang- och handelsbranschen.

 

Källa: Syna.se

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Hur många KRONOR av varje 100 lapp snor SOCIALISTEN? 75, 80, 85, eller 90:kr ???
    Vem är den största fordringsägaren vid KONKURSER? Socialisten!!!
    Överbevisa mig om jag har fel.

    • Många företag hade redan från början små marginaler i hårt konkurrensutsatta branscher. Om man ovanpå det sen lägger till en statsstyrd låtsaspandemi med restriktioner för antal kunder och nedstängning av affärsverksamhet m.m. Samt att samma stat sen i stöd öste enormt mycket pengar över såväl privatpersoner som företag, så ledde det till inflation och höjda räntor for att stävja den inflationen.

      De företag som inte redan i början fick sin verksamhet förstörd av staten får det nu. Så de flesta av dessa konkurser har ingenting som helst att göra med några ”dåligt skötta företag” mer än i något enstaka undantagsfall.

  • 17.333 inskränkningar, regleringar och kränkningar har fördrivit landsbygdsbefolkningen.

    Skall tjänstemän på länsstyrelser, regioner och kommuner sköta livsmedelsproduktionen?

    Konstigt nog är det två ”FOLKPARTISTER” som orsakat allt detta. En förslavade bönder 1932 en annan fixade ett ”pyramidspelet” ATP 1959-60.

  • Man kan se krisen som skapad av politiken. De flesta vill arbeta, eftersom det är trevligt och inspirerande. Politiken som är helt okänslig för de problem och svängningar den skapar är källan till detta. Skatter i flera led, licenser med bäst före datum, regleringar och miljöcirkus är en tung bbörda. Rensa skatteträsket och licensträsket.

  • Lämna ett svar