Vidkun växer upp i den isolerade byn Vedarpen i Norge på 1800-talet, ett sekteristiskt styrt samhälle som kontrolleras och definieras av en ond och grym sektledare. För att munnarna att mätta inte ska bli för många har byns religiösa ledare bestämt att en familj inte får föda fler än tre barn. När ett fjärde barn föds vet byborna vad som väntar: döddagen.
Efter att den unge Vidkun gjort något ingen annan i byn vågar tvingas han fly från ön. I sitt sökande efter andlighet och rättvisa, möter han kärleken och godheten, men också döden och ondskan. I sitt inre planerar han sin hämnd mot ondskan som tagit hans by i besittning.
Romanen I Guds namn är en berättelse om tro, hämnd, makt och kärlek, men ämnar även att inspirera läsaren till ett individuellt sökande efter mening, och till ett filosoferande om livets djupare frågor.
I Guds namn är existentialistisk, men också en historisk roman, som utspelar sig under en intressant tid, där religion möter vetenskap och traditionalism möter nya idéer.
I Guds namn
Format: Häftad
Språk: Svenska
Utgivningsdatum: 2023
Upplaga: 1, 202 sidor
Förlag: Ekström & Garay
ISBN: 9789189796263
Debut? Grattis i så fall.
Tänker på Selma Lagerlöfs roman ”Jerusalem” som också har ett religiöst/existentiellt tema.
En annan roman som har det existentiella temat är ”Det återfunna paradiset”,
skrivet av en isländsk författare. (namn?) Den sistnämnda gjorde stort intryck på mig en gång för länge sen. Läste den efter att ha sett serien som
gick på TV i början av 80-talet. Fast boken var förstås bättre.
Eva: Jag har sett delar av TV-serien. Den verkade riktigt bra, jag borde se den och läsa boken också egentligen.
Min bok har teman av samma ämnen. Bägge berättelser handlar ju delvis om blind tro på ledare men också sökande efter genuin andlighet.
Jag rekommenderar den säger jag lite partiskt som författare! 😉
Ja, jag skall nog söka upp din bok då ämnet intresserar mig. 🙂
Och läs gärna boken till serien du sett en del av (var det den isländska kanske?)
Både den och boken ”Jerusalem” har verklighetsbakgrund med gripande människoöden.