Nytt beslut: Sverige ska skicka 105 miljarder kr till kriget mot Ryssland i Ukraina 2024-26

Sverige som nation kommer dessutom att bidra till att hålla Ryssland ansvarigt för sina brott i och mot Ukraina.

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Statsminister Ulf Kristersson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy
Ulf Kristersson och Wolodymyr Zelenskyy undertecknade 31 maj 2024 ett avtal om bilateralt säkerhetssamarbete mellan länderna.

Statsminister Ulf Kristersson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj undertecknade i dag ett avtal om att Sverige militärt ska stödja Ukraina med minst 105 miljarder kronor för perioden 2022–2026.

”Ukraina kämpar inte bara för sin egen frihet, utan också för vår frihet”, sa statsminister Kristersson vid ceremonin.

Avtalet fokuserar främst på militärt stöd, men inkluderar även andra områden som återuppbyggnad, stöd till reformer och Ukrainas förberedelser för framtida medlemskap i EU och NATO.

Sverige som nation kommer dessutom att bidra till att hålla Ryssland ansvarigt för sina brott i och mot Ukraina.

Undertecknandet skedde i samband med det nordisk-ukrainska toppmötet i Stockholm under fredagen. Ulf Kristersson och Volodymyr Zelenskyj höll en pressträff tillsammans med Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Sverige är ett av cirka 30 länder som ställt sig bakom deklarationen om långsiktigt stöd till Ukraina, som G7-länderna, EU och Ukraina enades om i Vilnius förra året. Denna nya överenskommelse är ett resultat av den deklarationen.

Källa: Regeringskansliet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq