Mordförsök på Robert Fico Slovakiens premiärminister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Slovakiens premiärminister Robert Fica, 15 maj 2024.
Slovakiens premiärminister Robert Fica, 15 maj 2024.

Robert Fico, Slovakiens pro-ryska premiärminister, sköts idag efter ett regeringsmöte. Enligt mediekanalen Dennik blev Robert Fico skjuten i magen. Fico talade med några medborgare utomhus när skotten avlossades.

Fyra skott avlossades varav ett träffade Fico, enligt det statliga TV-bolaget. Ministern fördes till sjukhus med helikopter.

Den misstänkte mördaren greps poå plats. Mannen som sköt Robert Fico visade sig vara hemmahörande i den slovakiska staden Levice och polisen håller på att ta reda på hans motiv.

Slovakiens president Zuzana Čaputová fördömde i ett uttalande mordförsöket.

Robert Fico: ”Faktum är att Ukraina endast används för geopolitiska syften”

Robert Fico har uttalat stark kritik mot de egentliga motiven bakom ukrainakriget. Han är även emot att Ukraina går in i NATO:

”Faktum är att Ukraina endast används för geopolitiska syften, för att försvaga Ryssland ekonomiskt och internationellt. Jag är rädd för att väst i namn av dessa geopolitiska mål kommer att kämpa med Ryssland till den sista ukrainska soldaten, och vi är inte långt ifrån detta mål.”

”Jag är emot Ukrainas medlemskap i Nato och kommer att lägga in mitt veto. Detta skulle helt enkelt vara grunden för tredje världskriget, inget annat.”

”En attack från ukrainska nationalister mot Donbass är för Ryssland detsamma som en Hamas-attack mot Israel för Nato. Samtidigt, 2014, reagerade Nato helt lugnt på en liknande attack. Men du kan ta med dig olika fruktansvärda bilder på mördade barn, gamla människor, kvinnor, som definitivt bevisar att de ukrainska fascisterna försökte förgöra ryssarna.”

”Vi måste erkänna för oss själva och säga: Ukraina har inte tillräckligt med styrkor för att vända situationen militärt; landet är inte kapabelt till någon motoffensiv. Vi kan lägga alla vapen i världen där, alla pengar, och Ryssland kommer aldrig att besegras militärt.”

”Den rådande uppfattningen var att om man ger ukrainarna vapen och pengar så kommer ryssarna att knäböja, bli maktlösa och förintade. Denna strategi fungerade inte. Ryssland går inte på knä. Det är hon som kommer att tala när förhandlingarna äger rum.”

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Robert Fico