Ultraprocessad mat som frukostflingor, snacks, glass, chips och färdiglagat ger dig cancer och infarkt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Sylvester Stallone och Cocoa Puffs
Sylvester Stallone och Cocoa Puffs i en scen ur filmen "Stop! Or My Mom Will Shoot" från 1992.

Så kallad ultraprocessad mat (UPF) ökar risken för cancer och hjärtsjukdomar, enligt två stora långtidsstudier som publicerades i British Medical Journal. Det skrev Nordic Nutrition Council* i oktober 2022. I år varnar andra forskare återigen för Ultra Processed Food.

Har du noterat att i många amerikanska biofilmer när en familj ska äta frukost står det ett paket med snabbflingor på bordet? Det är matindustrin som produktplacerar sina produkter. Sedan en period har misstankar funnits att dessa produkter är hälsoskadliga.

De skadliga effekterna av ultraprocessade livsmedel ignoreras eller underskattas trots att många studier visar dess negativa konsekvenser, skrev forskarna 2022. Två år senare konstaterar forskare att ultraprocessad mat är direkt kopplad till 32 skadliga hälsoeffekter, inklusive en högre risk för hjärtsjukdomar, cancer, typ 2-diabetes, negativ psykisk hälsa och tidig död, enligt världens största granskning i sitt slag, skriver The Guardian.

De senaste resultaten som även de publicerats i BMJ omfattade nästan 10 miljoner människor och forskarna understryker behovet av åtgärder för att minska exponeringen för UPF.

I granskningen deltog experter från ett antal ledande institutioner, bland annat Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA, University of Sydney och Sorbonne University i Frankrike.

“Sammantaget hittades direkta samband mellan exponering för ultraprocessade livsmedel och 32 hälsoparametrar som omfattar dödlighet, cancer och psykiska, respiratoriska, kardiovaskulära, gastrointestinala och metaboliska hälsoutfall.”

Exempel på ultraprocessad mat: industriproducerade bakverk, snacks, läskedrycker, processade flingor, färdigrätter som ofta innehåller färgämnen, emulgeringsmedel, smakämnen och andra tillsatser som mikrokristallin cellulosa, socker och dåligt fett, men en låg halt av vitaminer, mineraler och fibrer.

Epoch Times följde upp den senaste studien och de skriver att människor som kommer till USA noterar den dåliga kvaliteten på mat.

“Särskilt européer blir ofta förvånade när de kommer till USA över hur extremt processad den amerikanska kosten faktiskt är. Även om de flesta människor intuitivt förstår att bearbetade livsmedel inte är lika bra för dem som hela livsmedel, har det fram till nu funnits en verklig brist på vetenskapliga studier som bekräftar den misstanken”.

Det visar sig att samma matprodukter som säljs i Europa och USA har olika innehåll. I USA är andelen UPF ofta högre.

USA:s nya näringsguide “Food Compass” rankar flingor, popcorn och chips som mer hälsosamt än ägg och kyckling

USA tog 2021 fram “Matkompassen” för att värdera livsmedel, där de blandar varumärken på sockrade majsflingor, godis tillsammans med vanliga neutrala födoämnen. Godis som exempelvis Kit Kat likställs näringsmässigt med köttbullar och ägg. Varumärken används som om de är lika bra som födoämnesråvaror. Det skriver Zara Öberg på sin blogg.

Fullkornsbröd jämförs med varumärkesdefinierade ”flingor” och ”bars”. Det finns ingen skillnad mellan de produkter som är helfabrikat och hemlagade, och inte heller någon skillnad mellan ekologiska och besprutade produkter.

Det svenska livsmedelsverket är också bra på att kategorisera in livsmedel som varumärken. Flingor är synonymt med Kelloggs Cornflakes och Wasa Knäckebröd är synonymt med hårt bröd.

Zara Öberg påpekar att Livsmedelsverket är en lobbyorganisation för hel- och halvfabrikatsindustrin.

 

Relaterat och källor

 

*NNC gick samman med Riksföreningen för Metabol Hälsa (RMH) den 1 januari 2023. Det nya gemensamma namnet blev Nordiska Föreningen för Naturlig Näring och Metabol Hälsa med förkortningen NNMH.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq