Ny kärnvapenstatistik visar att USA rustar

Analys

publicerad 28 juni 2024
- Kristoffer Hell
F-35 beväpnade med kärnvapenbomber av typen B61-12
F-35 beväpnad med kärnvapenbomb av typen B61-12.

Under 2023 spenderade USA mer på utveckling av kärnvapen än alla andra länder i världen tillsammans. USA var också det land som jämfört med året innan ökat sin kärnvapenbudget mest, med 18%.

På andra plats kommer Storbritannien, vars budget för kärnvapen är betydligt mindre, men ändå ökade med 17% jämfört med året innan.

Kina och den Ryska Federationen, NATO:s och USA:s designerade huvudfiender, hängde med i kapprustningen men ökade sina budgeter för atomära massförstörelsevapen med bara en tredjedel, drygt 6%, jämför med 2022.framgår det av en rapport från tankesmedjan Internatioanl Campaign Against Nuclear Weapons (ICANW).

Den amerikanska tidsskriften Bulletin of the Atomic Scientists domedagsklocka är en symbol som beskriver hur nära världen befinner sig kärnvapenkrig. När klockan först lanserades 1947, under det Kalla Kriget, sattes minutvisaren till sju minuter i 12.

Det mest avlägsna domedagsklockan befunnit sig från ett krig i vilket kärnvapen hade kunnat komma att användas var 1991, året då Sovjetunionen gick ur tiden och det Kalla Kriget tog slut. Minutvisaren sattes då till 17 minuter i 12, men 2017 skedde något.

Minutvisaren hoppade fram till bara två och en halv minut i 12 och har därefter krupit allt närmare tolvslaget och befinner sig sedan 2023 bara 90 sekunder bort från domdedagen.

Nuclear Spending Changes
Nuclear Spending Changes. Graf: Statista.com

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq