New York Times: Joe Biden bör kliva av det amerikanska valet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Joe Biden. Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0
Joe Biden, 21 August 2019.

New York Times redaktion presenterar i artikeln “To Serve His Country, President Biden Should Leave the Race” argument för det kritiska läge som den amerikanska demokratin befinner sig i relaterat till det kommande presidentvalet.

Artikeln understryker de höga insatser som står på spel, särskilt med tanke på utsikterna för en andra mandatperiod för Donald Trump, som ledarredaktionen ser som ett betydande hot mot de demokratiska principerna och stabiliteten i USA.

Ledarartikeln fokuserar främst på president Joe Bidens prestationer och möjligheter att bli demokraternas kandidat. Samtidigt som ledarartikeln lyfter fram Bidens prestationer och hans roll i att “läka” några av de motsättningar som Trumps presidentskap påstås förvärrat, uttrycker ledarartikeln en allvarlig oro över Bidens förmåga att styra USA under en andra mandatperiod.

Det misslyckade debattframträdandet nyligen lyfts fram som ett avgörande ögonblick som avslöjade Bidens svårigheter att formulera sin vision och svara på Trumps provokationer, vilket väcker tvivel om hans beredskap att möta de utmaningar som ligger framför honom.

Ledarartikeln menar att Bidens beslut att ställa upp för omval är en chansning som riskerar nationens stabilitet och säkerhet. Ledaren menar att det finns andra demokratiska ledare som skulle kunna vara bättre lämpade att presentera en robust och energisk utmaning mot Trump.

Kravet på att Biden ska kliva åt sidan framställs som en brådskande nödvändighet, inte bara för det demokratiska partiet utan för bevarandet av den amerikanska demokratin som sådan.

Detta perspektiv är rotat i övertygelsen att en mer dynamisk och kapabel kandidat är nödvändig för att motverka Trumps agenda under valrörelsen, som i ledaren beskrivs som farlig och splittrande.

Redaktionens uppmaning till Biden att dra sig ur tävlingen är inte ett förkastande av hans tidigare insatser eller prestationer, utan ett erkännande av de extraordinära omständigheter som kräver starkast möjliga motstånd mot Trump.

Ledarartikeln noterar också det republikanska partiets eftergivenhet inför Trumps ambitioner och bristen på interna uppgörelser inom partiet. Detta lägger en tyngre börda på det demokratiska partiet att agera beslutsamt och se till att deras kandidat är någon som på ett övertygande sätt kan vinna mot Trump för att upprätthålla demokratiska värderingar.

I huvudsak efterlyser ledarartikeln en uppriktig och modig bedömning av den nuvarande politiska verkligheten. Den uppmanar de demokratiska ledarna att prioritera landets framtid framför personliga ambitioner och att vidta djärva åtgärder för att säkra en kandidat som kan uppfylla dagens krav. Detta är enligt ledarartikeln det bästa sättet att skydda landets själ och de demokratiska institutioner som är i fara.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq