Stella Assange om Julians frigivning: ”Jag kan inte sluta gråta”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Julian Assange

Stella Assange och hennes team av advokater hyrde av säkerhetsskäl ett charter-jet av typen Bombardier för nästan 6 miljoner kronor för att få hem Julian Assange. Planet beräknas i dag landa i Canberra-Australien kl 11:38 svensk tid.

Stella Assange skriver på X:

”Julian walks out of Saipan federal court a free man. I can’t stop crying”.

Enligt uppgifter skulle Julian Assanges dömas i en amerikansk domstol på Mariana Islands. Enligt ny information startade Assanges hemfärd på ön Saipan Islands efter att Assange dömts som skyldig till spioneri. Hans erkännande garanterade honom en omedelbar frigivning.

Wikileaks skriver på X

”Julian Assange är fri. Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni, efter att ha tillbringat 1901 dagar där.”

”Detta är resultatet av en global kampanj som omfattade gräsrotsorganisatörer, pressfrihetskämpar, lagstiftare och ledare från hela det politiska spektrumet, ända upp till FN. Det skapade utrymme för en lång period av förhandlingar med det amerikanska justitiedepartementet…”.

”Efter mer än fem år i en cell på 2×3 meter, isolerad 23 timmar om dygnet, kommer han snart att återförenas med sin fru Stella Assange och deras barn, som bara har känt sin far bakom galler.”

Nu hoppas Assanges familj och miljontals supporters av Julian Assanges arbete att hans resa från Saipan Islands till Canberra i Australien ska gå bra. I detta ögonblick befinner sig det chartrade planet av typen Bombardier Global Express nära ön Waigeo nära Papua Nya Guinea.

Stella Assange ber om hjälp med att betala det chartrade jetflygplanet.

Hon skriver:

”Akut vädjan om donationer för att täcka den enorma skulden på 520.000 USD för jetplanet.

Julians resa till friheten har ett högt pris: Julian har en skuld på 520 000 USD som han är skyldig att betala tillbaka till den australiska regeringen för charterflyg VJ199.

Han fick inte flyga med kommersiella flygbolag eller rutter till Saipan och vidare till Australien. Alla bidrag, stora som små, är mycket uppskattade.”

Insamling för Julian Assanges hemresa: Crowdfunder.co.uk/p/free-julian-assange

VistaJet 199
VistaJet 199 tar hem Julian Assange. Bild: Flightaware.com

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq