Stella och Julian Assange har återförenats

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Julian och Stella Assange återförenas 26 juni 2024.
Julian och Stella Assange återförenas 26 juni 2024.

Julian Assange har återförenats med sin fru Stella Assange efter 14 år i fångenskap och på flykt undan amerikansk matutövning efter att Assange och Wikileaks avslöjat allvarliga krigsbrott i Irak. Julian landade under eftermiddagen i Australien och kort därpå kramade han om sin fru och sin pappa.

Stella Assange gav ett kort uttalande till pressen:

“Jag vill tacka premiärministern, Albanese och de tjänstemän som har arbetat med att säkra Julians frigivning. Jag vill också tacka det australiska folket som har gjort detta möjligt, för utan deras stöd skulle det inte finnas det politiska utrymme som krävs för att Julian ska kunna friges.

Och det stödet gäller över hela linjen. Jag tackar oppositionen för att den också stöder Julians frigivning. Det krävdes dem alla. Det krävdes miljontals människor. Det krävdes människor som arbetade bakom kulisserna, människor som protesterade på gatorna i dagar och veckor och månader och år.

Och vi uppnådde det. Jag är rädd för löftet för Julian ville att jag uppriktigt skulle tacka alla. Han ville vara här, men ni måste förstå vad han har gått igenom. Han behöver tid. Han behöver återhämta sig.

Och det här är en process. Jag ber er att ge oss utrymme, att tillåta vårt behov av privatliv, att hitta vår plats, att låta vår familj vara en familj innan han kan tala igen vid en tidpunkt som han själv väljer.

Jag tror att det är viktigt att inse att Julians frigivning och genombrottet i förhandlingarna kom vid en tidpunkt då det hade skett ett genombrott i det rättsliga fallet i Storbritannien, i utlämningen, där High Court hade beviljat tillstånd att överklaga.

Ett domstolsdatum hade fastställts till den 9 och 10 juli, ett kommande domstolsdatum då Julian skulle kunna ta upp argumentet om det första tillägget i High Court, och det var i detta sammanhang som saker och ting äntligen började röra på sig.

Jag tror att det avslöjade hur obekväm den amerikanska regeringen faktiskt är med att få dessa argument luftade, eftersom detta fall, faktum är att detta fall är en attack mot journalistiken, det är en attack mot allmänhetens rätt att veta, och det borde aldrig ha väckts.

Julian borde aldrig ha tillbringat en enda dag i fängelse, men i dag firar vi, för i dag är Julian här. Vi ses nästa vecka.”

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq