En grupp av internationella journalister besökte Xinjiang i Kina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Huvudansvarig Luo Haitian på bilfabriken GAC Motor i Xinjiang. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Huvudansvarig Luo Haitian på bilfabriken GAC Motor i Xinjiang.

En grupp internationella journalister besökte nyligen den autonoma regionen Xinjiang Uygur i nordvästra Kina. Resan syftade till att ge en förstahandsbild av Xinjiangs ekonomiska, kulturella och sociala status. NewsVoice var på plats.

Chen QingruiGlobal Times skriver att de kinesiska representanterna erbjöd journalisterna möjligheten att själva ta reda på om deras upplevelser av Xinjiang skulle skilja sig från den allmänna västerländska medierapporteringen om provinsen.

Gruppen, som bestod av 18 journalister från 16 länder, reste runt i olika delar av Xinjiang, bland annat i Yining City, Kuqa County, Xayar County och Xinjiangs huvudstad Urumqi.

Xinjiangs strategiska läge, nära 13 stora handelsländer, erbjuder logistiska fördelar, sa Luo Haitian, chef på för GAC Motors filial i Xinjiang. Detta har underlättat exporten av fordon till Centralasien och planerna på en fortsatt expansion, konstaterar Chen Qingrui.

Sayed Ahmed Redha från Bahrains Alayam-tidning nämnde den växande populariteten för kinesiska fordon i Bahrain på grund av deras moderna teknik och konkurrenskraft.

Enligt Qingruis artikel uppgick Xinjiangs utrikeshandel till 18,99 USA-miljarder från januari till april 2024, en ökning med 49,5 procent jämfört med föregående år.

Journalisterna besökte också Khorgos hamn och Urumqi International Land Port, där de fick information om handelsverksamheten och planerna på att öka transportkapaciteten genom utökade tjänster från China-Europe Railway Express.

Under resan besöktes även flera projekt för ren energi, som till exempel en industripark för solceller i Xayar County. Mustafina Almira, chefredaktör för Angrenskaya Pravda, var fascinerad av de integrerade initiativen för ren energi och ekologisk förvaltning och uttryckte intresse för Uzbekistans samarbete med Kina inom solcellsutveckling.

Sammantaget var journalisterna imponerade av Xinjiangs framsteg inom ekonomisk utveckling, ren energi och potentialen för internationellt samarbete, skriver Global Times.

NewsVoice kommer att rapportera om besöket i Xinjiang i en serie kommande artiklar.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq