Amerikanska militärbaser i Europa i förhöjd beredskap – Högsta hotnivån på 10 år

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Montage: Ramstein Air Force Base, Tyskland
Montage: Ramstein Air Force Base, Tyskland.

Flera amerikanska militärbaser i Europa försattes i förhöjd beredskap under helgen på grund av oro för potentiella attacker, enligt flera amerikanska kanaler. CNN skriver att de inte har sett denna hotnivå på minst 10 år.

Den amerikanska arméns garnison i Stuttgart, Tyskland, där USA:s europeiska kommando (EUCOM) har sitt huvudkontor, utfärdade på söndagen en förhöjd beredskapsnivå, skriver CNN. Syftet är att säkerställa beredskap och snabbinsatsförmåga för eventuella potentiella hot i regionen.

Enligt CNN, som talat med en av de amerikanska tjänstemännen på en bas i Europa, säger att militären har fått in ett ”aktivt och tillförlitligt hot”.

”Det finns trovärdig information som pekar på en attack mot någon amerikansk bas i Europa under nästa vecka eller så ”, sade en icke namngiven tjänsteman till Fox News.

Enligt källan har olika installationer, tex en amerikansk garnison i Stuttgart, Tyskland, som är värd för USA:s europeiska kommando, ökat sin hotbild till ”Force Protection Charlie” på grund av att:

”…en incident inträffar eller underrättelser tas emot som indikerar att någon form av terroristhandling eller inriktning mot personal eller anläggningar är sannolik.”

The Hill skriver att den oberoende militära publikationen Stars and Stripes, som först rapporterade om utvecklingen, skrivit att liknande varningar skickades till andra baser i Tyskland, inklusive arméns Rheinland-Pfalz och Ramstein Air Base. Varningen omfattade även Baumholder och avlägsna installationer i Rumänien och Bulgarien.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq