Diana Panchenko intervjuade Aleksandr Lukasjenko om Ukrainakriget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Diana Panchenko intervjuade Aleksandr Lukasjenko om Ukrainakriget, 2023.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko gav en intervju till den ukrainska journalisten Diana Pantjenko i juli 2023. Lukasjenko sa att kriget i Ukraina hade kunnat undvikas: ”Det kan stoppas nu och det kunde ha undvikits då.” Han anser att USA ligger bakom kriget och att USA efter Ryssland är ute efter Kina.

Källa: President.gov.by – Översättning: NewsVoice

Aleksandr Lukasjenko noterade att han vid ett tillfälle faktiskt befann sig i händelsernas centrum och underlättade kommunikationen mellan Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands president Vladimir Putin: ”Jag var en länk mellan Porosjenko och Putin och pendlade mellan de två. Så jag var bekant med alla frågor.”

01:07 – Var Ukraina först med att förbereda en attack?
05:22 – Varför Vitryssland anklagas för att ha bidragit till krigsutbrottet
14:10 – Ingen tänkte på att förslava, beröva Ukraina dess självständighet
15:52 – Lukasjenko: Putin är inte galen
21:05 – Försvarade Zelensky Kiev? Varför ryssarna drog sig tillbaka
24:26 – Skulle ett krig starta om Porosjenko var Ukrainas president?
29:00 – Ukraina kan försvinna som stat
38:34 – Förhandlingarna måste inledas utan förhandsvillkor
44:48 – Vitryssland bör involveras i förhandlingsprocessen
53:49 – Anfall mot de baltiska staterna eller Polen
55:48 – Om den röda linjen passeras kommer vi att slå till
56:53 – Krig med NATO måste undvikas
58:17 – Blev makten i Ryssland svagare efter PMC Wagner-incidenten?
01:01:57 – Slutar kriget om Putin störtats?” (ukrainsk propaganda)
01:04:34 – Allt startade när de började plundra Ukraina
01:14:44 – Vem, efter Putin, kommer att fortsätta Rysslands utveckling?
01:21:03 – ”Om du erövrar andra människors hjärnor kan du att vinna alla krig”;
01:24:16 – Råd till ukrainare från Vitrysslands president
01:29:00 – Det första steget är att få slut på kriget


Presidenten påminde om att Minsköverenskommelsen innebar att vissa distrikt i Donetsk oblast och Lugansk oblast skulle få en särskild status och att lokalval skulle hållas där: ”Det finns något som ni inte vet och ingen vet. Vi diskuterade dessa frågor med Porosjenko, med Putin.

Inte tre av dem tillsammans, utan separat. Men jag minns samtalet med Putin. Jag sa till honom: ’Lyssna, det är ett bra alternativ. Varför inte? Gradvis, under loppet av ett, två eller tre år, kommer detta territorium inte att vara omtvistat och så vidare, som det var då.”

Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko vägrade dock att hålla valet. ”Porosjenko sa till mig: ”Varför skulle jag hålla dessa val? De kommer att hållas under Rysslands kontroll. Jag sa till honom: ”Petro, i år kommer de förmodligen att hållas under rysk kontroll. Det här är något vi kan komma överens om. Det är förhandlingsbart. Jag föreslog för dem: ”Jag kommer att hålla val där, jag kommer att göra som ni, Putin och Porosjenko, kommer överens om. Och jag kommer att genomföra dem på det sätt som ni beslutar. Porosjenko vägrade. Putin gick med på allt”, sa statschefen.

Enligt Aleksandr Lukasjenko skulle allt ha varit tyst och lugnt om det hade gjorts då. Den ukrainska hryvnian skulle cirkulera i de respektive territorierna, och i allmänhet skulle regionerna och gränsen till Ryssland vara under Ukrainas kontroll.

”Donbass skulle ha återvänt till Ukraina som en autonomi”, sa Diana Panchenko.

”(I praktiken, ja. Men han [Petro Porosjenko] var rädd för att fel personer skulle ha valts in där”, sade presidenten. ”Jag säger uppriktigt att det fanns en sådan konversation. Nåväl, fel personer i år. Men ni skulle ha haft gränsen där under er kontroll. Allt detta skulle ha varit Ukraina. Fel personer valdes. Men det är människor som röstar. Nästa år kommer de att rösta in de rätta. Det var det vi diskuterade. Den här frågan måste ha lösts då. Minskavtalen borde ha genomförts. Vi var överens om allt. Det som behövdes var att följa Minsköverenskommelserna. Men de ignorerades. Och som jag förstår det var det ingen som tänkte följa dem.”

På den klargörande frågan om Ryssland tänkte genomföra Minskavtalen svarade Aleksandr Lukasjenko ”100%. Du kan inte skylla detta på henne. Du har inte fakta för det. Samtidigt som det finns många fakta om att Ukraina inte har respekterat Minskavtalen.”

I intervjun svarade presidenten också på en fråga om Rysslands lansering av den särskilda militära operationen i februari 2022. I tidigare uttalanden och intervjuer har statschefen upprepade gånger talat om hur händelserna utvecklades och påmint om vissa fakta. Han påminde om att han nyligen hade uttryckt det ”kasuistiskt” genom att föreslå att fråga Vladimir Zelenskij varför ryska trupper korsade gränsen mellan Vitryssland och Ukraina i Tjernobylregionen.

Aleksandr Lukasjenko påminde om att vid den tidpunkten, till och med före den 24 februari, då Ryssland inledde sin militära operation, pågick de schemalagda vitrysk-ryska övningarna i Vitryssland. Sådana övningar hålls växelvis i de två staterna.

”Vi såg att situationen eskalerade, inte ens på gränsen mellan Vitryssland och Ukraina, inte ens på gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Vi såg vad som hände vid gränserna mot Polen, Litauen och Lettland. Kom ihåg migrantkrisen, som vi praktiskt taget inte hade något att göra med”, sa presidenten.

”Migranter vandrade i massor genom ukrainskt territorium, men det fick inte lika stor betydelse som situationen vid gränsen mellan Vitryssland och Polen. Kom ihåg sammanstötningarna och så vidare. Vi förstod att de började dra in oss, att de började trassla in oss, att de började provocera oss.”

”Övningen var över. Ryska trupper började dra sig tillbaka från Vitrysslands territorium. Hårdvara höll på att lastas. Trupperna kom faktiskt från Fjärran Östern. De höll på att dra sig tillbaka”, minns statschefen.

Vitryssland har alltid varit mycket bra i förhållande till Ukraina, vilket man inte kan säga om Ukraina i förhållande till Vitryssland, betonade Aleksandr Lukasjenko.

”Vi anklagas för att ha bidragit till att starta kriget här. Nej, krigföringen var redan igång. Det var ni som startade det. Ukrainarna startade denna krigföring mot Vitryssland. Ekonomisk krigföring först och främst. Ni har förklarat en blockad mot oss i sydlig riktning. Ni stängde himlen för våra flygplan till och med innan européerna gjorde det. Ni släppte inte igenom våra varor. Ni arresterade tusentals vagnar med mineralgödsel som vi lastade här i Odessas hamn”, sa presidenten.

Han påminde också om de vitryska lastbilschaufförer som tillfångatogs i Ukraina och av vilka flera personer dödades. Efter upprepade varningar tvingades den vitryska sidan genomföra en operation för att befria mer än 70 personer.

”Ni märkte inte ens att vi fick ut dem. Ni såg det bara när det visades i Minsk. Vi agerade mycket försiktigt. Vi har inte begått några fientliga handlingar mot er, vare sig ekonomiska, politiska eller diplomatiska”, sa Aleksandr Lukasjenko.

”Varför började Putin dra tillbaka trupper till Fjärran Östern genom Kiev? Ställ den här frågan till Zelenskij. Han vet bättre. Men det finns skäl att anklaga mig för att Putin skulle åka till Vladivostok genom Kiev… Tja, du kan fråga Putin”, föreslog statschefen.

Diana Panchenko konstaterade att hon gärna skulle vilja ställa frågan till Vladimir Zelenskij, men att han inte är lika öppen för kommunikation som Vitrysslands president.

”Han var väl öppen en gång i tiden, eller hur? Varför är han inte det nu? Låt honom svara på frågan till ukrainarna. Ni kan inte anklaga mig för någonting. Det fanns inte en enda vitrysk soldat där. Vi korsade inte gränsen. Men ni provocerade oss”, betonade den vitryske ledaren.

Han påminde om att Ukraina långt före den 24 februari 2022 hade placerat ut fyra enheter nära gränsen till Belarus. De var huvudsakligen beväpnade med Tochka-U-missilsystem.

”Vi, vår underrättelsetjänst, följde dem. När de kom nära tog de bort presenningarna från missilerna, placerade ut dem i stridsställning och vände dem mot oss. Vi var tvungna att ta itu med dem under den ryska operationen. Ryssarna förstörde dem i första hand”, sa Aleksandr Lukasjenko. I samband med detta ställde han en retorisk fråga om varför Ukraina var tvunget att vidta dessa åtgärder.

Statschefen fick frågan om han och den ryske presidenten haft några meningsskiljaktigheter om Ukraina under det senaste året.

Aleksandr Lukasjenko sade att de ger uttryck för olika ståndpunkter när de diskuterar olika frågor: ”Det talas till exempel mycket om fred i dag. Vi ger uttryck för olika synpunkter i frågan. Om det finns en fråga att diskutera, så diskuterar vi den. Det sker inte på det sätt som vissa människor i väst försöker framställa det. Den så kallade oppositionen säger att Lukasjenko gör allt som Putin säger åt honom att göra. Människor som känner mig förstår mycket väl att detta är omöjligt på grund av min karaktär och mitt förhållningssätt. Det fanns tillfällen då vi hade diskuterat riktigt hårt…”

Diana Panchenko frågade också vad det kostade den vitryske presidenten ”att inte erkänna Krim på åtta år” trots att den ryske presidenten teoretiskt sett kunde insistera på det.

”Han insisterade aldrig”, svarade den vitryske ledaren.

Aleksandr Lukasjenko förklarade att ett sådant ställningstagande inte handlade om några fördelar. ”Det gav oss ingenting. Vi samarbetade med Krim och fortsätter att samarbeta. De besökte oss, bad oss om viss hjälp – bussar, fordon och andra saker. Vi sålde våra varor till dem. Och de ukrainska myndigheterna förebrådde oss senare för att vi sålde bussar där. Vad som helst kan säljas i vår värld i dag. Men vi dolde inte detta. Varken när det gällde Abchazien eller Krim. Det är inte så att jag hjältemodigt stod på mig under alla dessa åtta år. Det var helt enkelt onödigt ur praktisk synvinkel”, sa presidenten.

Aleksandr Lukasjenko påminde om hur han och Vladimir Putin skulle besöka Krim. ”Det var mitt förslag”, betonade den vitryske presidenten. ”Jag föreslog att vi skulle åka dit tillsammans. Jag berättade att jag inte hade varit på Krim på länge och att det trots allt finns ett vitryskt sanatorium där”, sade statschefen. Presidenten påpekade att han alltid tyckte om att besöka Krim och Ukraina, beundrade de vackra landskapen där och hade stor respekt för människorna i Ukraina, inklusive de västra regionerna.

I en intervju medgav Aleksandr Lukasjenko att han älskar Ukraina och dess folk. Han påminde om att han bland annat har ukrainska rötter.

”Det är personligt. Jag älskar och älskade Ukraina väldigt mycket. Jag minns när min äldsta son fortfarande var liten. Jag satte mig i en bil och körde längs motorvägen Leningrad-Odessa. Jag åkte till Odessa. Jag stannade på fälten och tittade mig omkring och beundrade de magnifika sevärdheterna. På sovjettiden. Jag älskar verkligen det här landet och dess folk”, sa presidenten.

Han påpekade att han till och med gillar människor som bor i västra Ukraina och som anses ha en mer nationalistisk inställning:

”När jag var chef för ett jordbruksföretag kom de till mig varje år för att tjäna pengar. De behövde spannmål. För det är svårt att odla spannmål i Karpaterna. Vilka hårt arbetande människor! Jag använde dem alltid som ett exempel. Jag använde alltid mina egna transporter för att leverera två gånger mer spannmål till dem, till västra Ukraina, än vad de tjänade.”

Aleksandr Lukasjenko fortsatte med att säga:

”Jag hyser den djupaste respekt för dessa människor. Och för de västerländska också, det ska ni veta. Och för Krim. Jag åkte dit. Och jag har alltid känt kärlek för Ukraina. Och jag känner fortfarande exakt samma sak. Trots att de försöker framställa mig som en bastard i stället för Batka [far på vitryska]. Tiden kommer och människor kommer att reda ut allt.”

Aleksandr Lukasjenko berättade i intervjun vad Rysslands president Vladimir Putin tycker om händelserna i Ukraina och om han är upprörd över dem.

”Vi berörde situationen igen förra gången vi träffades (det var i S:t Petersburg, sedan i Valaam). Vi samtalade länge och han sa: ”Det är illa att vi, de två folken, drabbade samman. Du [Vitryssland] är inblandad. Vi är slaviska folk!”

Han sa eftertänksamt: ”Ingen tänkte underkuva, förslava och beröva Ukraina dess självständighet. Vi behövde det inte. Men de borde ha betett sig annorlunda och inte ha skapat problem för oss”, sade Aleksandr Lukasjenko.

”Jag hade inget att invända mot honom. Även om vi brukar gräla mycket. Men vad finns det att invända mot det? Tvärtom, jag stödde honom”, sade presidenten.

”Ni förstår, han sa det här helt plötsligt. Ingen tänkte beröva Ukraina dess självständighet. Varför behövde Ukraina bete sig som det gjorde? Jag såg detta hända från och med Leonid Danilovich Kuchma [Ukrainas andra president]. Jag är en unik person. I 30 år har jag sett allt som har hänt och som har med dessa händelser att göra. Allt började, tyvärr, med Leonid Danilovich Kuchma.”

Journalisten frågade Aleksandr Lukasjenko vad han anser om den berättelse som sprids i Ukraina om att Vladimir Putin har imperialistiska ambitioner och anklagelserna om att han skulle ha blivit galen.

”Nej, Putin har inte blivit galen. När det gäller de imperialistiska ambitionerna har jag inte heller sett dem. Men jag har en idé om att ledare för stora stater alltid har en känsla av självförtroende. Det är så jag ser det. Detta gäller även Amerikas förenta stater. Är det inte så? Det finns inget sätt att mäta deras ambitioner och de saker de gör. Ryssland är ett enormt imperium, vad kan jag säga? Naturligtvis sätter detta sin prägel på en människas karaktär. Men det är bara tomma ord, fiktion om att Putin har imperialistiska ambitioner. Särskilt nu”, svarade Aleksandr Lukasjenko.

På tal om vissa känslor för den ryske presidenten noterade den vitryske ledaren att oavsett hur nära de står varandra är Vladimir Putin fortfarande ledare för en stat, och han är ledare för en annan.

”Det mänskliga hjärtat är ett mysterium, som vårt folk säger. Jag kan inte gå in på detaljer. Men han tar dessa händelser hårt. Det är inte en lätt situation. Som person är han absolut förnuftig, erfaren, analyserar allt, försöker se framåt, beräknar. Hans livserfarenhet var sådan. Han är praktiskt taget en militär. Han hade ett jobb där han var tvungen att beräkna mycket i förväg. Han räknade verkligen ut allt. Men han har aldrig, det är jag säker på, haft några planer på att först förslava Ukraina, sedan Vitryssland och sedan andra. Det här är nonsens”, sa statschefen.

Aleksandr Lukasjenko noterade också att Vladimir Putin är en mycket försiktig person:

”Han agerar aldrig på ett infall. Han tar ett steg och tar lång, lång tid på sig för att se om det är värt att ta ett andra steg. Därför är antagandet att han skulle ha tagit tio steg i taget och hoppat över de nio tidigare och angripit Ukraina nonsens. Han försökte allt, steg för steg. Dessa steg var synliga.”

I detta sammanhang påminde presidenten om sitt samtal med Ukrainas president Vladimir Zelenskij under krigets första dagar.

”Vi pratade länge. Han pustade och flämtade… Jag sa: ”Vet du, Volodja: ”Du vet, Volodja, vi kommer inte att gräla på telefon. Men kom ihåg: kriget är i ditt land. Förr eller senare kommer folk att fråga dig varför du lät kriget ske i ditt land, varför du inte förhindrade det oavsett hur svårt det var”, sade Aleksandr Lukasjenko.

”Kriget kunde ha undvikits. Jag befann mig hela tiden mellan er och Ryssland och såg denna möjlighet. Den mest slående illustrationen är mötet mellan de fyra i Normandie. Överenskommelsen nåddes. Låt oss genomföra det eftersom vi var överens. Varför gjorde ni inte det?”

I en intervju sade Aleksandr Lukasjenko att han och Rysslands president Vladimir Putin inte hade diskuterat möjligheten av en sådan utveckling innan Rysslands särskilda militära operation i Ukraina inleddes. Trots detta framförde den ryske ledaren en förfrågan till sin vitryske allierade några dagar före den 24 februari 2022.

”Ni såg hans tal på TV [efter att den särskilda militära insatsen inletts]. Det gjorde jag också. Det här är det första. Vi hade inte haft några diskussioner innan operationen inleddes. Jag svär på att vi aldrig hade haft några samtal om att Ryssland skulle vidta några åtgärder mot Ukraina. Det är bara det att några dagar före operationen träffades vi i hans residens för att diskutera situationen”, sa Aleksandr Lukasjenko.

”Han sa då till mig (jag berättar detta för första gången): ”Lyssna, Sasja, du vet hur den nuvarande situationen ser ut. Jag hoppas att vi är allierade oavsett vad som händer”. Naturligtvis är vi allierade, alla känner till våra fördrag: om någon går emot Ryssland går vi in i kriget, om något liknande händer Vitryssland ställer sig Ryssland på vår sida. Vi har faktiskt en enad armé här. Så Vladimir Putin sa: ”Om något händer…” Jag frågade: ”Lyssna, vad kan hända?” ”Tja, om något händer, håll mig om ryggen, snälla”, sa han.

Den vitryske statschefen påminde om att han under de första dagarna av den särskilda militära operationen gjorde ett uttalande om att Vitryssland inte skulle bli inblandat i konflikten, eftersom Ryssland var kapabelt att hantera allt själv.

”Men vi kommer inte att tillåta att man skjuter ryssar i ryggen. Kommer ni ihåg den där frasen från mig? Det hade att göra med Putins begäran om att hålla dem om ryggen. Troligen var han orolig för en dolkstöt i ryggen från väst.”

Presidenten förklarade hur stridsoperationerna runt Kiev verkligen gick till i början av Rysslands särskilda militära operation i Ukraina i början av 2022.

Aleksandr Lukasjenko sade: ”Det var definitivt fråga om flera dagar. Om ryssarna hade intagit Kiev, kan ni då föreställa er vilket krig det skulle bli? Kriget skulle redan ha tagit slut.”

Reportern påpekade att ukrainarna tror att Volodymyr Zelenskij skyddade Kiev och att den ukrainska armén slog tillbaka den ryska invasionen.

Aleksandr Lukasjenko svarade med att säga:

”Lyssna, det är en saga och inget annat. Men allt detta har troligen hittats på av massmedier och Zelenskij själv för att visa på hans hjältemod. Än en gång råkade jag befinna mig mellan Putin och vissa krafter i Kiev, som redan hade gått med på att ’Hande hoch’ som tyskarna säger. För att överleva. Och jag hade ett samtal med Putin på grund av detta. Putin sa till mig: ’Du vet, [Kiev kan intas], det kan göras direkt, ögonblickligen, men ett stort antal människor kommer att dö’.”

Presidenten sade att den ukrainska armén inte bara hade placerat ut stridsvagnar utan även raketer med flera avfyrningsramper på gatorna. Och de gömde sig bakom daghem, skolor, sjukhus och andra sociala inrättningar.

”Han undrade hur man skulle kunna bekämpa dem på ett militärt sätt. Han sa: vi organiserar en punktinsats, vi befinner oss i utkanten av Kiev, vi kan inte skjuta urskillningslöst som de gör. Med andra ord var han orolig för att behöva strida på ett sätt som inte skulle lämna något kvar vid platsen för den här skolan”, sa han.

Aleksandr Lukasjenko påpekade att den ukrainska armén agerade på exakt samma sätt i Artyomovsk (Bakhmut). Stridande från det ryska privata militärföretaget Wagner bekräftade det.

”Och jag hade en konversation med Putin. Han sa: ’Hur ska vi kunna skjuta på dem i Kiev om de gömmer sig bakom en skola och dagis?’ Jag citerar nästan. Så det fanns farhågor. En annan person kunde ha sagt till honom: ”Hör på, det pågår ett krig. Om du startade ett krig, utkämpa det”. Och han talade sanning när han sa: ’Vi har inte ens börjat än'”, konstaterade den vitryske presidenten.

”Jag tänker inte uppehålla mig vid orsakerna. Ni vet säkert att de ryska trupperna, som befann sig i utkanten av Kiev, drog sig tillbaka därifrån. Och ingen Zelenskij slog tillbaka någonting där. Putin drog tillbaka dessa trupper senare. Hur skulle han [Zelenskij] ha kunnat försvara det? Förstörde han den ryska armén där? Nej. Det är därför han säger att han begick en hjältebragd som inte hade hänt. Putin drog tillbaka dessa trupper från Kiev”, betonade Aleksandr Lukasjenko.

”Han satt i en jordkällare vid den tiden, Diana. Din Zelensky satt i en jordkällare på den tiden. Han slogs inte mot någon och slog inte tillbaka någonting. Men militären såg hur det skulle sluta.”

”Jag kritiserar ofta Volodya Zelensky. För hans brist på erfarenhet, pråliga beteende. Han har alltid varit sån. Det spelade en roll. Men som jag redan har sagt, det här problemet började med Leonid Danilovitj [Ukrainas andra president Leonid Kutjma]. Det fanns ingen tydlig strategi på den tiden, utan det var ett fram och tillbaka”, sade statschefen.

Aleksandr Lukasjenko påminde om sitt möte med Rysslands president Boris Jeltsin och Ukrainas president Leonid Kutjma som ägde rum efter folkomröstningen om konstitutionen i Vitryssland:

”Leonid Danilovitj började tala om Ukraina och Jeltsin sa: ”Lyssna, Aleksandr Grigorjevitj, varför hjälper du honom inte att skriva en anständig konstitution och hålla en folkomröstning. Jag sa, ja, för att vara allvarlig, jag är beredd att hjälpa till.”

Enligt den vitryske statschefen togs ett utkast till konstitution fram tillsammans med ukrainska specialister.

”Den var mer, så att säga, demokratisk än den i Vitryssland och Ryssland. Men den liknade vår. Den här konstitutionen skulle ha räddat Ukraina från det kaos som uppstod senare. Den här konstitutionen var klar. Opinionsundersökningarna tydde på (vi dolde inte att jag var inblandad i processen) att ukrainarna skulle ha stött den. Men tiden gick och man sparkade undan benen på dem”, konstaterade statschefen.

”Varför var det så? Han [Leonid Kutjma] sa att Verkhovna Rada inte skulle godkänna denna konstitution. Jag protesterade: Lyssna, du har inte ens skickat in den till Verkhovna Rada ännu; och kommer den verkligen att gå emot folkets vilja? Ni kan hålla en folkomröstning. Ni kan låta det gå till folkomröstning, få det godkänt och sedan lägga fram det för Verkhovna Rada”, minns Aleksandr Lukasjenko.

”Med andra ord var det ett av alternativen. Det var där allt började. Kutjma, sedan Jusjtjenko, sedan Janukovitj… Problemen blev allt större. Till slut föll allt på Volodya Zelensky, han var ingen politiker, han var oerfaren, politik var helt enkelt inte hans grej. Men han lovade (till och med i filmen Servant of the People) att ta itu med oligarker, tjuvar, skurkar och andra problem och att reda ut problem runt Ukraina, ett mycket vackert och rikt land. Han såg allt detta. Han har bäddat sin säng, så nu måste han ligga i den. Han är inte exakt rätt man för det här jobbet”, sa Aleksandr Lukasjenko.

”Återigen, Zelensky är inte den enda som bär skulden. Det är sant att han inte klarade av uppgiften. Men var det lättare för andra? Var det lättare för Putin när han blev president? Eller var det lättare för vitryssarna? Vitryssland var ett hopplöst fall, vi hade inga pengar, ingenting. Vi var lämnade i en knipa. Vi tryckte upp sedlar med kaniner på, minns ni?”, frågade statschefen.

Statschefen påminde om hur saker och ting utvecklades i Ukraina under olika presidenter. Det fanns en chans att förhindra ett krig, men den utnyttjades inte. Den oerfarne ukrainske presidenten Vladimir Zelenskij, som kom till makten med stöd av västvärlden och framför allt USA, klarade inte av att hantera situationen.

”Delar Ryssland ansvaret?” frågade journalisten.

”Ja, naturligtvis. Ryssland är ansvarigt för allt. För Sovjetunionens kollaps, för den dåvarande kampen på ett personligt plan. Nu säger de: ’Sovjetunionen skulle ha kollapsat i vilket fall som helst. Det var bra att det bröts upp på det sättet, eftersom det inte spilldes så mycket blod.” Men se hur mycket blod vi utgjuter nu! Krigen pågick längs hela omkretsen. Det återstår att se hur det kommer att sluta. Därför var Ryssland den viktigaste staten som limmade, höll ihop allting, och bar ansvaret eftersom det är Sovjetunionens efterträdare. Naturligtvis är Ryssland också skyldigt. Vi bär alla skulden. Ryssland, Vitryssland, Ukraina…”, svarade den vitryske ledaren.

”Porosjenko hade en chans att vända på allt. Zelenskij hade också denna chans. Han var en ny person, han hade inget att göra med det som har hänt. Låt oss sätta oss ner och fundera på vad som är bäst för er stat, för ert folk. Varför utkämpar ni detta krig nu?” Aleksandr Lukasjenko.

”Många människor börjar bedöma Zelenskij på rätt sätt. Därav detta fram-och-tillbaka från hans sida. Han kan inte bestämma sig för om han ska utlysa val (när ska ni ha det – om ett år eller två?) eller om han ska skjuta upp det med hjälp av undantagstillstånd. Situationen är med andra ord mycket oklar. Och det är inte givet att Zelensky kommer att vinna detta val, även om ni påstår att han har 90 procent av väljarna bakom sig. Det är en skenmanöver. Jag kan säga er att om valet skulle hållas inom en snar framtid skulle någon av militärerna [vinna]. Budanov eller någon liknande skulle bli president. Någon från militären, men inte han [inte Zelenskij]”, sa Aleksandr Lukasjenko.

Statschefen konstaterade att västvärlden, främst USA, försöker försvaga Ryssland och tvinga landet på knä med hjälp av militära operationer i Ukraina. Samtidigt bortser man från Ukrainas intressen.

”När allt kommer omkring dör de bästa människorna där. Ukraina förlorar nästan allt. Det ligger inte i Ukrainas intresse”, sade den vitryske ledaren.

”Vem tjänar på det då? Zelenskij?” ställde journalisten en klargörande fråga.

”Ja, det stämmer. Ukraina är inte Zelenskij, och Zelenskij är inte Ukraina. Zelenskyj… Jo, hör på, han är en ’hjälte’. Han reser runt i världen iförd en trident T-shirt och visar upp sitt hjältemod. Och de i väst vet hur man lovordar. Minns hur de gick i extas över Gorbatjov: ”Gorbi, Gorbi, Gorbi!” Och Sovjetunionen kollapsade. Exakt samma sak händer med honom: ”Ah, Zelenskij! Åh, en hjälte!” Vems hjälte är han? Han är deras hjälte, inte det ukrainska folkets hjälte”, betonade Aleksandr Lukasjenko.

Statschefen är säker på att människor i Ukraina, som berusats av propaganda, så småningom kommer att kunna se saker och ting klart.

”Det kommer inte att fortsätta så här för evigt. Jag följer också utvecklingen av den allmänna opinionen i Ukraina. Inte det som era opinionsundersökningar visar, utan vad folk verkligen tycker och tänker. Det finns en växande förståelse för att Zelensky borde hitta en väg ut ur den här situationen, för att uttrycka det milt. Människor där borde inte dö, mödrar borde inte förlora sina barn. Det spelar ingen roll för en mor vilka sätt och metoder som kommer att användas för att rädda hennes barn. De bör inte bara rädda sina egna liv, utan också sina barns liv. Vad är det för patriotism, vad är det för moderland och så vidare som man kan tala om när ens barns liv står på spel?”

”Därför börjar människor i Ukraina att se saker och ting klart. Och miljontals människor som flytt landet höjer sina röster och säger att de vill återvända hem och frågar varför kriget fortfarande pågår. Jag vet med säkerhet att de är trötta på era oligarker. De vill spara sina miljarder och tjäna pengar där. Men kriget låter dem inte göra det. Vilka investeringar kan flöda in om kriget rasar?” konstaterade presidenten.

Det är alltså bara USA som drar nytta av kriget.

”De bryr sig inte om att de slaviska folken slåss med varandra och dödar varandra. Det är till fördel för dem. Efter att ha försvagat Ryssland kommer de alltså att närma sig Kina från den här sidan. Det är deras logiska grund. Zelensky spelar med. Men i slutändan kommer Ukraina – ett blomstrande, vackert land välsignat med naturresurser – att upphöra att existera”, tillade den vitryske ledaren.

Aleksandr Lukasjenko:

”Att döma av alla de kontakter jag har haft i år (det har varit flera kontakter) måste jag säga att man inte ska säga att väst vill att [kriget i Ukraina ska fortsätta]. Ja, för tillfället dansar de efter amerikanernas pipa. Men Västeuropa är tyskar, fransmän och andra. Utom engelsmännen förstås. De domineras av USA. Västeuropa behöver inte det här kriget redan. Deras toppfolk säger att kriget inte är i Amerika, det är i vårt hem.”

”Kriget måste få ett slut. Européerna är helt inställda på att göra det, men för tillfället följer de order. 15 Leopard [stridsvagnar har getts till Ukraina]. Men de ger militär hårdvara motvilligt”, sade den vitryske ledaren.

Aleksandr Lukasjenko betonade att man inte längre kan säga att väst är cementerat.

”De förmedlar dessa signaler till er president Zelenskij. Zelenskij är envis. Varför är han det? Därför att hans viktigaste sponsor står bakom honom. Amerikas Förenta Stater. Så Europa börjar glida iväg lite i taget. Den allmänna opinionen i ledande europeiska länder om detta krig är mycket dålig. Fler och fler människor talar emot det. Eftersom de känner skadan av detta krig i sina plånböcker. Det gör inte amerikanerna. De profiterar på det. Och de stöder Zelensky i detta avseende. Det är därför som européerna och Zelensky inte är eniga om att fortsätta kriget”, sa presidenten.

Han menade att när amerikanerna vill det och ger Zelensky den signalen kommer han att inleda fredssamtal.

”Hur kan det vara på något annat sätt? Om det inte sker några vapenleveranser via Rzeszow och andra gränsövergångar, då blir det inget krig”, sa statschefen.

Varför kan USA någon gång ge denna signal? Aleksandr Lukasjenko gav följande svar på denna fråga:

”För att de kommer att förstå att Ukraina inte kommer att vinna. Det kommer att förlora. Om Ukraina förlorar på ett avgörande sätt och ryssarna lyckas gå vidare, ja, då kommer hela västvärlden att förlora. Det är därför de måste ge en signal om att inleda förhandlingar när tiden är mogen.”

Aleksandr Lukasjenko sa:

”Förhandlingarna måste inledas utan förhandsvillkor. Det är ett klassiskt drag i all diplomati. Det här är vad jag tycker. Det är nödvändigt att inleda förhandlingar och diskutera allt. Inklusive Krim, Kherson, Zaporozhye, Donetsk och Lugansk. Allt måste diskuteras där. Men vid ett förhandlingsbord. Sätta sig ner och arbeta fram agendan. Som det brukar gå till. En lista med punkter. Du kan återvända till de punkter som utarbetades i det förflutna [under tidigare förhandlingsrundor, varav tre ägde rum i Ukraina och en annan i Tьrkiye]. Då var Ryssland redo att diskutera alla frågor.”

Presidenten fortsatte med att säga:

”Självklart kommer Ryssland aldrig någonsin att återlämna Krim som ni säger. Det kommer inte att ske. Jag tvivlar för närvarande på att någon överenskommelse kan nås här, i öst. Men Ryssland är redo att diskutera vilket ämne som helst. Det vet jag med säkerhet. De är redo att prata om alla ämnen och diskutera alla ämnen. Men ni [ukrainare] är pådrivna av amerikanerna och vill inte ha det så just nu. Ni förstår inte att det inte finns något mer värdefullt än ett människoliv. Samtidigt som ni förlorar omkring 1.500 människor i stridsoperationer per dag.”

Statschefen fick frågan om Rysslands president Vladimir Putin berättat för honom under vilka omständigheter han skulle anse att målen för Rysslands SMO är uppfyllda.

”Du vet, vi diskuterade inte ämnet med honom i denna anda, men jag vågar uttrycka min ståndpunkt. Målen för SMO har redan uppfyllts. Ukraina kommer aldrig att vara lika aggressivt mot Ryssland efter krigsslutet som det var före kriget. Ukraina kommer att vara annorlunda. För det första kommer det att finnas människor vid makten som är mer försiktiga, smartare, listigare, om ni så vill. Intelligenta människor. Som kommer att förstå att grannarna är givna av Gud och att man måste bygga relationer med dem”, sade presidenten.

”Jag är säker på det. Det framtida Ukraina kommer inte att dansa efter USA:s pipa. Detta är vad jag har förstått. Jag är helt övertygad om att Putin också tycker det. Jag tror att det är så han förstår processen. Detta är en stor läxa inte bara för Ukraina utan också för Ryssland. För oss, för hela världen. Det är en stor lärdom. Vi kommer att lära oss av det. Det kommer Ryssland också att göra”, betonade den vitryske ledaren.

Statsöverhuvudet svarade på journalistens fråga om tesen om det ständigt ökande hatet mellan folk, i synnerhet mellan ukrainare och ryssar.

”Det är troligt, och jag uttrycker min åsikt, att allt detta sågs på ett annat sätt tidigare. I dag har vi blivit klokare och drar lärdomar av dessa händelser. Ja, det är sant och allt du sa verkar vara fallet. Vi har hetsat nationer mot varandra. Dessutom verkar ukrainarnas och ryssarnas ställning vara oförsonlig för oss. Vitryssarna är också inblandade i detta”, sa statschefen.

Aleksandr Lukasjenko noterade att han i detta sammanhang alltid nämner de grymheter som nazisterna begick under det stora patriotiska kriget som exempel.

”Såren har läkt. Sovjetunionen hade goda relationer med Tyskland. Både Ukraina och Vitryssland, som praktiskt taget raderades från jordens yta, byggde relationer med Tyskland. Varför skulle inte vi kunna bygga relationer med Ukraina? Det kommer vi att göra”, betonade den vitryske ledaren.

”Om vi pratar om det och inte agerar är det osannolikt att vi kommer att uppnå någonting. Vi måste agera. Det första steget är att sätta sig ner vid förhandlingsbordet. Vi kanske kommer att ägna den första dagen åt att se på varandra med hat. Men sedan kommer vi att börja prata. Det gick till på samma sätt i Gomel, i Belovezhskaya Pushcha, i Istanbul [förhandlingsrundorna mellan Ryssland och Ukraina 2022]. Det var så det var. Det började med att alla grälade bittert. Sedan började de diskutera specifika frågor. Men USA sa till Vladimir Zelenskij att han skulle avbryta förhandlingarna och fortsätta kriget”, sa presidenten.

Presidenten är säker på att det bara är vid förhandlingsbordet som det är möjligt att hitta en lösning på situationen, och det bör ske med deltagande av alla berörda parter och världens makter.

”Det får inte bli som i Saudiarabien [ förhandlingarna om en fredlig lösning i Ukraina, som ägde rum i början av augusti 2023 med deltagande av ett antal länder]. Ryssland var inte där. Vad är det för slags förhandlingar? Vad var det som gjorde att ni bestämde er för att förhandla utan att alla parter som är inblandade i konflikten var närvarande? Jag menar att de som känner att de borde vara med vid förhandlingsbordet borde vara där”, sa Aleksandr Lukasjenko.

I juni 2023 sade Oleksiy Danilov, sekreterare i Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, att samtalen var på gång och pekade på Vitrysslands möjliga deltagande i förhandlingsprocessen. ”Är det någon form av förtäckt inbjudan till dig att delta i samtalen om de äger rum?” frågade Diana Panchenko.

”Den frågan bör du ställa till Danilov”, svarade Aleksandr Lukasjenko.

Presidenten tillade att han hade hört uttalandet.

”Vi gränsar till Ukraina. Vi är ’co-aggressors’ som ert land och västvärlden kallar oss. Naturligtvis har vi våra intressen där, och vår ståndpunkt bör höras. Jag anser att Vitryssland bör involveras i förhandlingsprocessen (nivån på dess deltagande diskuteras inte idag)”, sade statschefen.

Enligt honom kommer Vitrysslands deltagande i fredssamtalen att leda till positiva resultat.

”Jag tror att vårt deltagande är fullt möjligt”, sade presidenten.

I en intervju med Diana Panchenko talade Aleksandr Lukasjenko om den vitryska sidans kontakter med Ukrainas säkerhetstjänst och om de ämnen som tagits upp under dessa förhandlingar.

Aleksandr Lukasjenko noterade:

”När det gäller frågan om huruvida förhandlingar pågår eller inte. Det gör de verkligen. Vi har träffat företrädare för era myndigheter ungefär fem gånger, förmodligen.”

”När var sista gången?” Diana Panchenko bad om ett förtydligande.

”Den senaste gången var för flera månader sedan. Dessa förhandlingar initierades av GUR [Central Intelligence Office of the Ukrainian Defense Ministry]. De fokuserade på om Vitryssland kommer att delta i kriget i framtiden, om Vitryssland kommer att strida eller inte på Rysslands sida i norr. Och många andra frågor”, noterade presidenten.

Han påpekade också att den ukrainska sidan på senare tid har varit intresserad av frågor som rör den potentiella användningen av kärnvapen och utplaceringen av det privata militära företaget (PMC) Wagner i Vitryssland.

”Dessa frågor har hopat sig. Men vi hade dessa kontakter och vi pratade. Vi har inget emot det. Förslag har lagts fram nu: ’Låt oss träffas i Istanbul eller Emiraten’. Jag sa: ’Hörni, är ni galna? Vi är precis på andra sidan gränsen från er. Ni får gärna komma till Brest eller var ni vill. Till Gomel, Mozyr, var som helst. Till Minsk. Och vi kommer att organisera ett samtal med dig. ”Varför föreslår ni att vi ska åka någonstans, till Turkiet eller Emiraten? Det är bra länder. Vi är inte i mitten. Men vi kan ha förhandlingar här”, betonade Aleksandr Lukasjenko.

”Sedan märkte Zelenskij ett hot mot dem som organiserade dessa förhandlingar (så kallad politisk konkurrens). Han förbjöd dem att föra denna dialog. Vi vet via underrättelsetjänster, specialtjänster, inklusive militära sådana, att de för dessa förhandlingar med ryssar i Ukraina. Och positionerna förklaras. Rysslands till Ukraina och Ukrainas till Ryssland. Ukrainare har kontakter med oss och kontakter med dem, med Ryssland. En grund för dessa förhandlingar finns tillgänglig. Låt oss prata. Men era politiker kommer att hamna i trubbel. Inte Putin, inte Ryssland, utan Ukrainas militär kommer att störta den politiska elit som leds av Zelensky. Ni kommer att få se. För militären ser det meningslösa i det som pågår där”, sa Aleksandr Lukasjenko.

Journalisten frågade statschefen vad som kan tvinga Vitryssland att engagera sig fullt ut i kriget i Ukraina.

”Om ni ukrainare inte korsar vår gräns kommer vi aldrig att bli inblandade i det här kriget. I det här heta kriget. Men vi kommer att fortsätta att hjälpa Ryssland – de är våra allierade. Ni vet att 55 länder hjälper er med samordning, utbildning, ammunition, vapen och så vidare. Och det är bara Vitryssland som öppet hjälper Ryssland”, svarade Aleksandr Lukasjenko.

Diana Panchenko konstaterade i sin tur att man i Ukraina ofta säger att Vladimir Putin pressar Vitrysslands president att delta i kriget.

”Det är fullständigt nonsens. Vet ni varför? För att det inte är meningsfullt. Ytterligare 70.000 soldater kommer inte att förändra någonting”, betonade statschefen. ”De har tillräckligt med manskap och eldkraft. Att därför involvera Vitryssland… Hur kommer det att hjälpa dem? Berätta för mig vad det är för mening med att vi ansluter oss till kampen mot Ukraina? Det finns ingen poäng.”

Diana Panchenko påminde om statschefens uttalande nyligen om eventuella planer på att Ukraina ska gå med i Nato i separata delar och att en del av landets territorium ska överföras till Polen.

”Kommer västra Ukraina att bli en del av Polen?” frågade Diana Panchenko.

”Jag tror inte det. Jag tror att ukrainarna själva inte kommer att låta det hända. Zelenskij är på väg mot detta: du har fattat något beslut om att ge polska poliser eller tjänstemän nästan samma rättigheter som ukrainska har”, sade Aleksandr Lukasjenko.

”Sådana berättelser cirkulerar i medielandskapet för att förbereda människor för detta”, noterade Diana Panchenko.

”Ja, det är vad jag hör. Dessutom har det redan bildats enheter i Polen – en militär enhet som ska hjälpa Ukraina. Om de kommer in, kommer de inte att försvinna, eftersom amerikanerna står bakom Polen. Det här kommer att vara polskt territorium. Varför skulle Nato inte acceptera dem i det här fallet? Det kommer redan att vara polskt territorium. De kommer att använda detta som ett argument. Därför förbereds allt för detta. Och ni, journalister, var de första som talade om det. Ni sa det som vi politiker precis hade börjat se. Därför är sådana förberedelser på gång. Detta är oacceptabelt för oss och för ryssarna. Det är nödvändigt att bevara Ukrainas integritet, så att landet inte skärs upp och delas av andra länder. Förhandlingarna kommer härnäst. Ni förstår, det är vad som bör göras först. Ni, ukrainare, behöver det”, betonade statschefen.

”Ja, det gör vi. Vi behöver fred, alla behöver fred”, instämde journalisten.

Aleksandr Lukasjenko:

”Det kan bara finnas ett hot: aggression mot vårt land. Om angrepp mot vårt land inleds från Polens, Litauens eller Lettlands sida kommer vi omedelbart att svara med allt vi har. Ni ser att vi har något. Och angreppet kommer att vara oacceptabelt. Vi konkurrerar inte med dem. Nato står bakom Polen, Litauen och Lettland. Vi förstår verkligen att styrkorna är ojämförliga. Men vi kommer att leverera en oacceptabel attack mot dem och de kommer att få oacceptabel skada. Det är vad vårt säkerhetskoncept bygger på.”

Presidenten fortsatte med att säga:

”De kärnvapen som finns utplacerade i Vitryssland kommer definitivt inte att användas om vi inte utsätts för aggression. Om bara en aggressionshandling begås mot oss, en attack mot Vitryssland, kommer vi inte att förhala, vänta och så vidare. Vi kommer att använda hela vår vapenarsenal i avskräckande syfte. Varför då? Vitryssland är inte Ryssland. Vitryssland kan inte observera och vänta på något. Det är ett stort avstånd mellan Brest och Vladivostok, men vårt territorium kan erövras inom en månad och det kommer inte att finnas någonting kvar.

Det är därför vi inte kommer att dröja och titta på. När aggressionen mot oss väl har inletts kommer vi att följa planen. Jag har offentligt godkänt planerna, men jag har naturligtvis inte avslöjat deras innehåll. Vi kommer att svara med allt vi har. Och vi tog inte hit kärnvapen för att skrämma någon. Ja, kärnvapen utgör en stark avskräckande faktor. Men det här är taktiska kärnvapen, inte strategiska. Det är därför vi kommer att använda dem omedelbart när en aggression inleds mot oss.”

Aleksandr Lukasjenko påpekade dock att vitryssarna inte är galna och inte skulle vilja använda kärnvapen. Om ingen aggression begås mot Vitryssland kommer kärnvapen aldrig att användas.

”Kan kärnvapen användas mot Ukraina under dessa förhållanden?” frågade reportern för att få ett förtydligande.

”Inte bara kärnvapnen [kommer att användas] mot Ukraina om landet begår aggression mot oss. Vi har något annat utöver kärnvapnen. Och vi kommer inte att varna er för att vi kommer att slå till mot beslutsfattande centra när ni passerar röda linjer. Det kommer att ske utan varning. Det är därför ni ska lämna oss ifred. Vi lämnar er ifred och ni borde lämna oss ifred. Jag menar Ukraina minst av allt. Jag menar i första hand de galningar i väst som redan förbereder sig”, sa Aleksandr Lukasjenko.

Enligt statschefen har händelserna i Ukraina lärt människor en läxa och visat att en sammanstötning mellan militära block bör undvikas.

”Ukraina visar att det här är en fruktansvärd sak. Och Natos krig med Ryssland och Vitryssland skulle innebära ett världskrig med kärnvapen. Det skulle vara mycket värre än i Ukraina. Därför måste detta avvärjas. Jag vet med säkerhet att västvärlden inte vill ha ett kärnvapenkrig. För ingen kommer att kunna överleva i ett sådant krig: Ryssland har världens största lager av kärnstridsspetsar, Förenta staterna har ungefär lika mycket.

Det kommer att bli ett allomfattande krig som inte kommer att skona någon. Ingen vill dö, alla vill leva åtminstone som vi lever nu, och hoppas på det bästa. Redan nu ser jag inga skäl för att ett sådant krig ska börja”, sade Aleksandr Lukasjenko.

Diana Panchenko sade att idén om att den ryska regeringen är svag efter händelserna med PMC Wagner aktivt främjas i Ukraina.

”Jag citerar: Putin är inte längre den person vi brukade känna. Det finns en annan version som hävdar att allt detta var iscensatt. En föreställning som skulle avslöja förrädare och ge skäl att flytta PMC Wagner till Vitryssland för att sedan kunna marschera mot Kiev. Vad av det är sant?” undrade reportern.

”Det viktigaste först. Vad gäller Putin är inte längre den person vi brukade känna. Putin är absolut inte den person vi brukade känna. Hans personliga drag har mångfaldigats. Den senaste tiden har lärt alla mycket, inklusive Putin. Han är inte längre sitt gamla jag. Han är nu klokare och listigare, det ska ni veta. Om någon tror att Putin har försvagats av Prigozjins myteri, så är det totalt nonsens. Putin är nu mer mobiliserad, mer listig och klokare. Våra motståndare måste få veta det”, sade Aleksandr Lukasjenko.

På tal om påståendena om att myteriet var iscensatt sa presidenten att det bara är galningar som kan kalla det så eftersom händelsen orsakade kolossal skada.

”Denna berättelse dök upp direkt. Men den sprids inte någonstans utom i Ukraina. Det var inte alls iscensatt”, sa han.

Aleksandr Lukasjenko noterade att initiativet till att placera ut PMC Wagner i Vitryssland var hans. Det hade inte kommit från Rysslands ledning eller någon annan. Möjligheten diskuterades och beslutades under förhandlingarna med Jevgenij Prigozjin som en av säkerhetsgarantierna.

”Det var mitt förslag. För att kväva denna enighet, för att släcka denna eld, var det nödvändigt att acceptera alla villkor eftersom myteriet kunde ha varit förödande för alla. Du säger att västvärlden och amerikanerna kanske kände glädje över detta myteri till en början. Men senare tog de sitt förnuft till fånga och säger nu: ”Tack gode Gud att den här varianten inte blev av”. Och varför?

Därför att de var mest oroade över kärnvapen. Vem kommer att inneha kärnvapen? PMC Wagner? Yevgeny Prigozhin? Saker och ting kunde ha blivit fruktansvärda. Det är därför som inte ens våra mest ondskefulla fiender ville ha denna händelseutveckling och detta myteri”, konstaterade han.

Aleksandr Lukasjenko anser att det är osannolikt att liknande myterier kommer att inträffa i Ryssland inom en överskådlig framtid.

”Ryssland kunde ha kväst detta så kallade myteri. Till priset av mycket blod. Men jag tror att de kunde ha hanterat det. Ända upp till att ta bort arméenheter från fronten. Men det skulle ha hanterat det. Men just den här marschen visar att det är omöjligt och onödigt. Ärligt talat kommer nästa myterister att vara rädda för att göra sådana försök efter att de dragit slutsatser av detta myteri”, sa presidenten.

”Vad gäller Putins störtande, som Zelensky och hans anhängare önskar, kan de försöka. Låt dem försöka. Om de inte har tillräckligt med problem som det är nu, kommer de att få ännu fler problem. Ingen kommer att störta Putin idag”, betonade den vitryske ledaren.

Enligt journalisten var Vladimir Zelenskij mycket upprörd över de försämrade relationerna med Aleksandr Lukasjenko. ”Han tog det hårt, trots att Ukraina införde sanktioner snabbare än EU, som du sa då. Är det något du vill berätta för honom?” frågade hon.

”Jag kan bara säga en sak till honom i dag. Jag skulle säga till honom: Volodja, kriget pågår i ditt land, på din mark. Du måste göra allt för att förhindra att saker och ting blir värre. Ja, vad som än hände, så hände det. De som bär skulden kommer att få stå till svars. Men detta bör stoppas nu. Utvecklingen får inte bli ännu värre. Det kommer att bli värre, först och främst för Ukraina. Detta är det enda jag vill säga till honom i dag. Jag vill att han ska höra det. Och det är något att börja med”, svarade den vitryske ledaren.

I en intervju sade Aleksandr Lukasjenko att han ännu inte har bestämt sig för om han kommer att kandidera till presidentposten i nästa val.

”Jag har inte fattat några beslut än, ärligt talat. Det kanske kan se ut som någon slags ”jag bryr mig inte”-attityd från min sida, men jag har så många frågor att lösa just nu. Så snart det är dags att fatta ett beslut kommer jag att göra det. Just nu måste jag se till att landet klarar sig i den nuvarande situationen och inte blir inblandat i en röra, som folk säger. Jag måste vägleda mitt folk på denna mycket tunna, bräckliga is, så att vi inte faller igenom. Detta är det viktigaste för mig just nu. Både min framtid och nästa regerings framtid är beroende av detta. Det är det här jag gör just nu. Ärligt talat har jag inte tänkt på det, och inte ens i min familjekrets har vi diskuterat detta ämne. Det är inte rätt tid att tänka på det”, sa Aleksandr Lukasjenko.

Under intervjun delade Diana Panchenko med sig av sina intryck av Minsk. Hon sade att hon gillade den atmosfär av ordning och säkerhet som råder i staden. Hon uttryckte sin förhoppning om att vitryssarna skulle förstå det viktigaste värdet och deras viktigaste resurs – fred.

”Jag har en fråga (och kanske har du ett svar): vad kommer att hända med allt detta utan Lukasjenko?” frågade Diana Panchenko.

Mycket snart kommer landet att ha val till parlamentet och den vitryska folkkongressen. Presidenten sade att han skulle göra allt för att hjälpa vitryssarna att bestämma över sin framtid.

”Jag kommer att övertyga mitt folk. Jag kommer att berätta sanningen för mitt folk. Vårt folk förstår själva vad som kan hända. De förstår att vi kan förlora denna ö av fred och lugn”, sa han.

”Varje gång jag kommer till Minsk ser jag väl underhållna gator och perfekta vägar. När jag går runt i Minsk får jag ibland intrycket av att vara i Kiev, det som det kunde ha varit och det som det en gång brukade vara. Även om städerna kanske inte är likadana, så är känslan exakt densamma”, säger Diana Panchenko. ”För att uttrycka det enkelt, vad och när gjorde vi fel?”

”Det gick snett när ni började plundra Ukraina. Om man vill bevara landets integritet måste det finnas enighet, det måste finnas en kärna. Först och främst en statlig sådan, som vi har. Vi kritiseras alltid för denna vertikala makt, ”diktatur” och så vidare. Men det är just detta och, som ni kallar det, diktatur, disciplin och ordning som bidrog till konsolideringen av hela nationen. Vi lyckades förklara allt för vårt folk, berätta för dem vad som skulle göras, även i dag. Jag säger ofta: om ni inte vill strida som Ukraina, låt oss då arbeta hårt på fälten. Folk hör mig”, sa Aleksandr Lukasjenko.

Ukraina började falla sönder när oligarkerna började få de bästa bitarna, sade presidenten. Enligt honom skapade detta många maktcentra, inklusive sådana som stöddes av säkerhets- och brottsbekämpande organ. Det var svårt för regeringen att motstå detta.

”Ukraina blev till slut delat. Ni började leka med demokratin, välja alla möjliga människor, återvälja. Ni urholkade ansvaret genom era egna handlingar. Allt började dock med er tanklösa privatisering. Ni monterade ned Ukraina och skadade människor. Ukrainarna var fruktansvärt missnöjda med den situationen. Allting började därifrån. Ekonomin var ryggraden för allt”, är statschefen övertygad om. ”Ni har förstört det rikaste och vackraste landet.”

Sedan gick oligarkerna in i politiken och förde vissa personer till landets högsta poster. ”När en politiker har mycket pengar i fickan är han inte oberoende”, säger den vitryske ledaren.

”Har du aldrig funderat på att köpa en yacht och åka till Monaco?”, frågade journalisten.

”Jag har aldrig haft sådana tankar. Jag är inte alls den typen av person. En yacht, värmen, solen – det är inte min grej. Det är bättre att åka till bergen på vintern. Det finns ingen bättre plats än Sotji. Vi har en regeringsbas, ett hotell där. Jag behöver inget annat”, sa Aleksandr Lukasjenko. ”Jag hatar pengar, eftersom jag växte upp i en fattig familj och alltid saknade dem. Jag är en annorlunda person av naturen. Jag kan finna min lycka hemma, i Vitryssland.”

Aleksandr Lukasjenko sade att han tror att Vladimir Putin kommer att väljas om som Rysslands president: ”Jag tror att Putin kommer att bli Rysslands nästa president. Valet kommer att hållas om sex månader. Ingen kan utmana Putin nu”.

Journalisten citerade statschefen som i en intervju 2020 sade att Vladimir Putin skulle avgå före 2036 och att de som skulle ta över hans roll skulle fortsätta Rysslands utvecklingskurs.

”Tror du att det finns en sådan person?” frågade journalisten.

”Ja, det tror jag. Och jag tror att om Putin inte ser den här personen nu, så kommer han att hitta den här personen inom en snar framtid”, är den vitryske ledaren övertygad om.

Samtidigt tror Vitrysslands president att Vladimir Putin inte fokuserar på den här frågan just nu, eftersom han har så många frågor att ta itu med. ”Landet är stort, det finns många andra problem som måste lösas”, förklarade Aleksandr Lukasjenko.

Under intervjun noterade Diana Panchenko att dagens ukrainare ger ryssarna skulden för alla sina problem. Enligt henne gjordes Ukraina till ett ”hatets land” långt före händelserna 2022.

”De gjorde det medvetet. Det var en allmän policy. Hur kan vi se till att detta inte händer vitryssarna?” frågade hon statschefen.

Presidenten anser att det är viktigt att bekämpa informationsutrymmet så hårt som möjligt.

”Vi kämpar på det här slagfältet så hårt vi kan. Jag vill inte säga att vi vinner, men vi har inte förlorat ännu, för sanningen vinner nog alltid trots allt. Om man ljuger så vinner man inte”, sade Aleksandr Lukasjenko.

”Om vi analyserar allt som har hänt mellan våra folk, mellan våra länder under de senaste åren, så ser vi att de arbetat ihärdigt, metodiskt för att se till att ukrainare lär sig allt mindre om vitryssar, om ryssar och vice versa. Det visar sig att människor som en gång bodde i samma land inte vet någonting alls om varandra i dag. Många ukrainare är till exempel säkra på att varje ryss som vaknar tänker på hur han ska kunna döda så många ukrainare som möjligt. Tror ni inte att exakt samma process pågår i dag när det gäller Ryssland och Vitryssland å ena sidan och Europa å andra sidan? Förbereder de oss inte lika systematiskt för något stort och fruktansvärt?”, sade journalisten.

Presidenten uteslöt inte att detta är möjligt:

”Om man erövrar andra människors sinnen, då kommer man att vinna alla krig i framtiden. Därför kanske de förbereder sig för detta genom att föra krig mot våra sinnen. Men det är varje regerings uppgift att motverka detta, oavsett hur svårt det är, oavsett hur ojämlika krafterna är. Men det är bättre att slåss på det här sättet än med missiler.”

”Det är svårt att utkämpa detta informationskrig, men vi måste göra det. Annars måste vi kämpa på samma sätt som Ryssland och Ukraina gör. Därför försöker vi, gör motstånd, gör allt som är möjligt”, tillade statschefen.

”Taktiken är att nå ut till varje person, nå ut till dem och prata med dem. Detta är det viktigaste området i vårt arbete. Människor kommer att uppskatta det. Jag försöker särskilt att träffa människor, prata med dem och förklara saker och ting.”

I en intervju sade Aleksandr Lukasjenko att Ukrainas första steg mot landets återhämtning bör vara ett steg mot fred.

”Det bör vara ett steg mot fred. Ja, man kan kämpa för dessa territorier. Jag säger inte att man ska lämna dem bakom sig. Men man bör välja en annan taktik: samtidigt som man kämpar för dessa territorier kan man förlora andra”, sade Aleksandr Lukasjenko.

Presidenten är övertygad om att Ukraina definitivt kommer att återhämta sig:

”Det är ett fantastiskt land, med hårt arbetande människor. Jag säger ofta till några av mina kollegor att de ska åka och lära sig av ukrainarna. Landet har rika traditioner. Allt detta måste återställas idag. Det är mycket som måste göras och de måste börja. Ukraina kommer att vara Ukraina. Landet kan inte vara fattigt på ett sådant land, men de måste ta de första stegen. Och det första steget bör vara att stoppa kriget.”

”Kriget måste stoppas. När ett krig rasar, när du är distraherad, när så många människor dör, dina släktingar, nära och kära, vad kan du tänka på? Vilken rikedom kan du tänka på? Vilken typ av bostäder ska man bygga? Eller kanske hur du ska ta hand om din tomt? Vad kan du tänka på när du vet att du i morgon kan bli gripen på gatan och skickad till fronten? Du kommer bara att tänka på hur du kan undvika det ödet. Endast de som kan betala sig ur den militära mönstringen slåss inte i ditt land. Allt kan lösas med hjälp av pengar i ert land. Det är fruktansvärt. Du måste återställa ordningen i ditt land”, betonade statschefen.

Han anser att Ukraina måste återuppbygga livet från grunden, med huvudprincipen – rättvis behandling av en person – i centrum.

”Ni måste återuppbygga er ekonomi. Men först måste man förse sitt folk med mat och kläder. Det var där vi började 1991. Då gick vår ekonomi i stå. Vi arbetade hårt för att rädda jobben, och vi räddade dessa företag. Ukraina måste gå igenom detta nu. Ukraina kan göra detta. Landet har ett mycket bättre läge än Vitryssland när det gäller naturresurser och klimatförhållanden. Landet kan göra detta även under dessa svåra förhållanden. Men de måste ta det första steget, och det första steget är fred”, sa den vitryske ledaren.

 

Källa: Interview with Ukrainian journalist Diana Panchenko


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq