Israel tillämpade Hannibal-direktivet under Hamas-attacken

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Hannibal-direktivet
Hannibal-direktivet. Utbrända bilar efter Hamas attack i Israel, 7 okt 2023.

Israels försvarsstyrkor (IDF) använde det kontroversiella Hannibal-direktivet vid Hamas-attacken i oktober 2023. Direktivet innebar att både israeliska soldater och civila dödades av Israels styrkor för att förhindra gisslantagning.

Hannibal-direktivet är namnet på ett kontroversiellt förfarande som används av Israels försvarsmakt (IDF) för att förhindra att israeliska soldater tillfångatas av fiendestyrkor. Enligt en version måste kidnappningar stoppas med alla medel, även till priset av egna styrkor skadas eller dödas. IDF kan alltså öppna eld utan att behöva ta hänsyn till de egna sodlaterna.

Direktivet infördes 1986, efter ett antal kidnappningar av IDF-soldater i Libanon och efterföljande kontroversiella fångutväxlingar. Fram till 2003 förbjöd den israeliska militärcensuren all diskussion om direktivet i media. År 2016 beordrade Gadi Eizenkot att det stående direktivet formellt skulle upphävas och att protokollet skulle omformuleras.

Norman Finkelstein, en välkänd akademiker, har beskrivit direktivet som en order att förstöra allt i sikte för att döda den tillfångatagna israeliska soldaten.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz visar dokument och vittnesmål från soldater på en kaotisk situation när Hamas attack inleddes i oktober 2023, där kommunikationsnätverken inte kunde hantera flödet av information. Asaf Ronel, en tidigare skribent för Haaretz, skrev att även om det inte finns några exakta siffror över hur många israeler som dödades av vänskapseld, ”kan man anta att det rör sig om många tiotals, om inte hundratals dödade på detta sätt”.

Klockan 11:22 den 7:e oktober 2023 skickade Israels Gaza-division ett meddelande om att ”ingen enda fordon får återvända till Gaza”. En källa berättade för tidningen att även om det inte fanns några specifika fall där fordon med kidnappade personer medvetet attackerades, var det oklart om sådana personer fanns i de fordon som angreps. ”Alla visste vad det betydde att inte låta några fordon återvända till Gaza”.

Det är oklart hur många civila eller soldater som träffades av israelisk eld. Omkring 1200 israeler och utlänningar dödades och mer än 240 togs som gisslan.

Bassem Youseff, en politisk kommentator, kritiserade dem som ifrågasatte möjligheten att Israel hade utfärdat direktivet och kallade dem ”lögnare och antisemiter”.

I oktober rapporterade Electronic Intifada en intervju med Yasmin Porat, en överlevande från Kibbutz Be’eri, som berättade för israelisk radio att Israel ”utan tvekan” dödade ett stort antal av sina egna civila under attacken.

Ett incident vid Kibbutz Be’eri involverade en israelisk brigadgeneral som beordrade en stridsvagn att skjuta in i ett hus med Hamas-medlemmar och 14 israeler inuti. Tretton i gisslan dödades. IDF förväntas släppa information om incidenten i juli.

Gerald Celente vid The Trends Journal noterar att västerländska medier troligen inte kommer att rapportera om detta eftersom det sätter Israel i ett dåligt ljus.

Philip Giraldi, en före detta CIA-analytiker, skrev i november om misstankar att många av israelerna dödades av vänskapseld.

Överlevande israeler har berättat för journalister att de behandlades väl när de tillfångatogs av Hamas och att de verkliga dödandet började när israeliska arméenheter inklusive stridsvagnar, artilleri och helikoptrar attackerade Hamas, vilket skapade en brutal korseld som dödade många civila.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq