Israeliskt flyganfall mot hamnstaden Hodeidah i Jemen efter drönarattack mot Tel Aviv

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 3:30
- NewsVoice redaktion
Hodeidah Port
En skärmdump från en video som släppts av Houthis mediecenter efter israeliska luftangrepp mot hamnstaden Hodeidah, Jemen, 20 juli 2024 (EPA, EFE).

Israels stridsflygplan attackerade den 20 juli mål nära hamnstaden Hodeidah i Jemen på lördagen, vilket resulterade i minst tre döda och 87 skadade. Attacken var en vedergällning dagen efter att en iransk drönare slog ner i Tel Aviv.

På fredagen träffade en iransktillverkad långdistansdrönare från Jemen Tel Avivs centrum, vilket resulterade i en död och fyra skadade.

Enligt Al-Masirah TV, den främsta nyhetskanalen som drivs av Jemens Houthi-rörelse, led de flesta av de skadade av svåra brännskador i flyganfallen som riktades mot oljeanläggningar och ett kraftverk i hamnstaden Hodeidah.

Boende i Hodeidah rapporterade via telefon till Reuters att explosioner hördes över hela staden under den intensiva bombningen.

Israel: Hamnstaden Hodeidah används för vapenleveranser från Iran

Israels militära talesperson uppgav att hamnen hade använts av Houthierna för att ta emot vapenleveranser från Iran. Målen, som låg mer än 1700 km från Israel.

Houthiernas Högsta Politiska Råd lovade ett ”effektivt svar” på attackerna. Houthiernas militära talesperson Yahya Saree förklarade att de ”inte kommer att tveka att slå mot israeliska fiendens vitala mål”.

Israels försvarsminister Yoav Gallant betonade vikten av attacken och sa att ”elden som brinner i Hodeidah ses över hela Mellanöstern”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanade det internationella samfundet att öka pressen på Teheran och dess ombud – Houthierna, Hamas och Hezbollah – för att säkra internationella handelsvägar:

”Den som vill se ett stabilt och säkert Mellanöstern behöver stå emot Irans ondskefulla axel och stödja Israels kamp mot Iran och dess ombud”.

Spänning i regionen

Den israeliska attacken underströk farhågorna att kriget i Gaza, som startade efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober, kan sprida sig till en regional konflikt.

Irans utrikesdepartements talesperson, Nasser Kanaani, fördömde de israeliska attackerna och varnade för risken för eskalerande spänningar och krigsspridning i regionen som ett resultat av vad han kallade ”sionisternas farliga äventyrspolitik”.

Även Hezbollah fördömde attacken mot hamnstaden Hodeidah och beskrev den som ”ett dumdristigt steg som markerar en ny och farlig fas i den pågående konfrontationen”.

Houthiernas ökande aktivitet

Houthierna har intensifierat sina attacker mot Israel och västerländska mål som stöd för palestinierna, inklusive angrepp på västerländska fartyg i Röda havet och Adenviken, vilket har påverkat den globala handeln genom att tvinga fartyg att undvika Suezkanalen och lett till amerikanska och brittiska motattacker sedan februari.

En talesperson för det saudiska försvarsministeriet förnekade kungadömets inblandning i attacken mot Hodeidah.

Sedan konflikten inleddes har närmare 39 000 palestinier dödats i Israels offensiv mot Gaza, enligt hälsomyndigheter i enklaven. Den brittiska medicinska journalen The Lancet bedömer att så många som 186.000 palestinier dödats i Gaza.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq