Så här undvek Kina det amerikanska Crowdstrike-kaoset

publicerad Idag 10:22
- Kristoffer Hell
Kinesisk kvinna med laptop.

Att Kina inte drabbades av det IT-kaos som lamslog halva planeten fredagen den 19 juni 2024 uppges delvis bero på att vektorn för datorhaveriet, det amerikanska säkerhetsföretaget Crowdstrikes senaste uppdatering, inte säljer bra i landet.

Enligt BBC beror detta på att kineser inte vill köpa säkerhetsprodukter från ett land (USA) och ett företag (Crowdstrike) som med jämna mellanrum anklagar Kina för allehanda cyberkriminalitet.

Ett annat skäl kan vara att den kinesiska regeringen uppmuntrar inhemsk mjukvaruutveckling och valfrihet på lokal nivå för att öka diversifieringen av säkerhetslösningar, det vill säga motarbeta den katastrofala monokultur Väst utvecklat och vars svaghet bekräftades den 19 juni.

”Myndigheter och företag har en stor användarbas av Windows-datorer, ändå drabbades vi knappt av denna storskaliga händelse. Det beror på att kinesiska användare kan välja sina egna säkerhetsprodukter”.

Vilken roll förhållandet att Microsoft utvecklat en specialversion av sitt operativsystem Windows 10 för den kinesiska regeringen är oklart.

Den kinesiska version av Windows 10 uppges i alla fall erbjuda användare bättre kontroll över datorns säkerhetsinställningar samt sakna en stor del av den ”bloatware” av förinstallerade program operativsystemet kommer med i Väst.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq