Konfederationen Sahel: Det antikoloniala blocket som du förmodligen inte hört talas om

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 21:21
- NewsVoice redaktion
Egountchi Behanzin

Egountchi Behanzin, som är grundande president för den internationella organisationen African Black Defense League, talesperson för Pan-African Brothers, betonar den historiska betydelsen av Konfederationen Sahel bestående av Niger, Mali och Burkina Faso, känd som Sahelstaters allians (AES).

Enligt Behanzin är detta en avgörande milstolpe för självbestämmande i Afrika sedan det inskränkta ”oberoende” som Frankrike beviljade sina tidigare kolonier för över 60 år sedan. Genom denna konfederation söker dessa afrikanska nationer stärka sin suveränitet och även öka sin närvaro på den internationella arenan. Det skriver Behanzin i en opinionsartikel i RT.

Denna utveckling skapar dock oro i Paris och Washington, som ser detta som ett hot mot deras inflytande och geostrategiska intressen i Västafrika. Behanzin betonar att stödet från Ryssland ses som en möjlighet för dessa länder att frigöra sig från västerländskt hegemoni och återta sin suveränitet.

Den nya konfederationen är ett uttryck för en strävan efter rättvisa och välstånd, och markerar en ny era av interafrikanskt samarbete. För att detta ambitiösa projekt ska lyckas krävs stöd från afrikanska befolkningar och stater som önskar se ett fritt, balanserat och enat Afrika.

Behanzin framhäver att det är viktigt att alla afrikanska länder och internationella partners välkomnar och stödjer denna process med målet att konsolidera afrikansk suveränitet, i en anda av partnerskap och ömsesidig respekt, för att på så vis låta Afrika fullt ut hävda sig på världsscenen som en betydande aktör som bestämmer sitt eget öde.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq